Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Het is voor jullie allebei leuk als je samen met je hond veel tijd doorbrengt - totdat je plotseling zijn adem ruikt! Als je de tanden van je hond goed verzorgt, verfrist dat niet alleen zijn adem - het kan ook zijn kwaliteit van leven verbeteren.
Wat zijn gebitsaandoeningen?
Het kan moeilijk zijn om de tanden van je hond schoon te houden, dus gebitsproblemen komen veel voor.
Onderzoek toont aan dat 80% van de honden tekenen vertoont van gebitsaandoeningen wanneer ze 2 jaar oud zijn. De problemen beginnen meestal met de opbouw van kleverige tandplak die zich verhardt tot tandsteen. Als dit niet verwijderd wordt, kan het leiden tot een pijnlijke tandvleesontsteking en uiteindelijk tot parodontitis. Honden kunnen tanden verliezen en vatbaar worden voor infecties die andere organen in het lichaam kunnen aantasten.
Wat veroorzaakt gebitsaandoeningen?
Tandplak, een kleurloos laagje op de tanden van je hond, is de oorzaak van slechte adem en tandvleesaandoeningen. Omdat hij zijn tanden niet poetst zoals jij, kan deze tandplak leiden tot de opbouw van tandsteen. Het resultaat is zwellingen, roodheid en tandvleesontsteking - ook wel gingivitis genoemd. Als dit niet behandeld wordt, kan je hond parodontitis ontwikkelen, wat het tandvlees en het weefsel dat de tanden ondersteunt aantast.
Deze aandoening is ernstig, maar maak je geen zorgen: gebitsproblemen zijn bij de meeste honden te voorkomen en te behandelen. Vraag de dierenarts om een complete gebitscontrole voor je hond en plan regelmatig een gebitsreiniging in
Er zijn enkele factoren die kunnen bijdragen aan gebitsproblemen bij honden. Hieronder vallen:
Leeftijd: Gebitsproblemen komen vaker voor bij oudere honden
Ras: Kleinere honden hebben meer kans op scheve tanden die moeilijk schoon te houden zijn; daarom hebben ze vaker last van gebitsaandoeningen.
Voer: Als honden kleverig voer eten, kan dit leiden tot een snellere opbouw van tandplak.
Het is verrassend eenvoudig om de tanden en het tandvlees van je hond schoon en gezond te houden. De eerste stap is om de dierenarts om een professionele profylaxe te vragen om de tanden te reinigen. Daarna dien je je hond een speciaal voer te geven met grotere brokken die de tanden schoonvegen wanneer hij ze eet. Begin ook de tanden van je hond regelmatig te poetsen. De dierenarts kan je vertellen hoe je dit moet doen.
Heeft mijn hond een gebitsaandoening?
Als je hond een gebitsaandoening heeft, is het eerste wat je merkt een slechte adem. Als je een van de volgende dingen opmerkt, zou dit kunnen betekenen dat je hond een gebitsaandoening heeft. Als je een van de volgende tekenen opmerkt bij je hond, neem dan contact op met de dierenarts voor een volledig onderzoek.
- Slechte adem
- Pijn in de bek
- Moeite met eten
- Losse tanden of verlies van tanden
- Met de poot aan de bek zitten of eraan wrijven
- Bloedend tandvlees
- Gele of bruine tandsteen
- Kwijlen

BELANGRIJK: Ook als je hond geen tekenen van gebitsproblemen vertoont, is het een goed idee om de dierenarts om een gebitscontrole te vragen en advies in te winnen hoe je de tanden van je hond kan schoonmaken om problemen in de toekomst te voorkomen.
Het belang van voeding
Het voer dat je hond eet, speelt een belangrijke rol bij zijn algehele gezondheid en welzijn. Normaal droogvoer biedt voordelen voor het gebit van je hond: wanneer hij op de brokken kauwt, worden de tanden lichtjes schoongeschraapt. Als je honden ernstige symptomen van gingivitis vertoont, zijn er speciaal samengestelde soorten voer verkrijgbaar die de tanden veel beter reinigen dan normaal droogvoer.
Een evenwichtige voeding is essentieel voor een actieve, gezonde levensstijl. Wanneer je hond een gebitsaandoening heeft, is het nóg belangrijker om hem het juiste voer te geven. Voor een nauwkeurige diagnose en behandelingsopties moet je altijd een dierenarts raadplegen. Vraag hierbij naar de beste voeding voor de gebitsaandoening van je hond.
Stel de dierenarts vragen over de gezondheid van het gebit:
- Zijn er bepaalde soorten voer die ik mijn hond vanwege zijn gebitsaandoening niet moet geven?
- Vraag welk effect mensenvoedsel kan hebben op de gezondheid van je hond.
- Zou je een Hill's® Prescription Diet®-voer aanraden voor het gebit van mijn hond?
- Vraag naar speciale voedingsvoorschriften voor je hond
- Hoeveel/hoe vaak moet ik het aanbevolen voer aan mijn hond geven
- Hoe snel kan ik verwachten dat de gezondheid van mijn hond er zichtbaar op vooruit gaat?
- Kan je me instructies op schrift of een brochure over gebitsgezondheid geven voor mijn hond?
- Wat is de beste manier (e-mail/telefoon) om jullie of een ziekenhuis te bereiken als ik vragen heb?
- Vraag of een vervolgafspraak noodzakelijk is.
- Vraag of er ter herinnering een e-mail of berichtje zal worden verstuurd.
Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS.