Nuttige tips voor reizen met je kat

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De meeste katten zijn niet bepaald dol op reizen - ze zijn meestal erg verknocht aan hun eigen omgeving en voelen zich niet op hun gemak op onbekend terrein. Anders dan bij honden, is het vooruitzicht om bij het gezin te mogen blijven en op avontuur te gaan voor de gemiddelde kat niet een goede reden om van mening te veranderen.

Als je jouw kat mee wilt nemen op reis in een trein, auto of vliegtuig, zet haar dan veilig in een comfortabele reismand en laat haar op de plaats van bestemming pas los als ze zich op haar gemak voelt in de nieuwe omgeving. Natuurlijk zijn er ook katten die vaak op reis gaan met hun baasje en niet in paniek raken of wegrennen in een nieuwe omgeving, maar dit zijn er maar weinig. 

Met de auto reizen

Het kan erg gevaarlijk zijn om de kat los mee te nemen in de auto. Als de kat over het baasje heen klimt, kan dit leiden tot een verkeersongeluk. En als het raam of portier open is, kan de kat ontsnappen en de weg kwijtraken.

Investeer in een reismand die stevig is en gemakkelijk schoon te maken, voor het geval de kat onderweg haar behoefte doet of wagenziek wordt en gaat braken. Houd ook rekening met het weer - zowel op je huidige locatie als op de plaats van bestemming. Als je vermoedt dat het erg heet wordt, gebruik dan een reismand met voldoende ventilatieopeningen. Als het koud wordt, dan is een dichte, warme reismand heel geschikt, maar ook dan is het belangrijk dat er voldoende ventilatieopeningen zijn. Zet de reismand op een plaats waar hij niet kan schuiven als je plotseling moet remmen, maar waar wel een goede luchtstroom is - dus niet verstopt onder bagage achter in de auto. Zet de kat niet in de bagageruimte en wees voorzichtig met hatchbacks: de ventilatie kan daar slecht zijn, waardoor de kat oververhit kan raken. Je kunt de reismand achter een van de voorstoelen vastzetten of op de stoel zetten en vastzetten met de veiligheidsgordel zodat hij veilig op de stoel blijft staan.

Controleer de kat regelmatig, vooral bij warm weer - vergeet niet dat de temperatuur in een auto snel kan oplopen - houd hier rekening mee als je onderweg even pauze houdt en de kat in de auto achterlaat. Parkeer de auto in de schaduw en zet de ramen op een kier. Als het erg heet is, kun je picknicken in de buurt van de auto en de kat in de reismand naast de auto zetten of in de auto laten met alle portieren open. Een hitteberoerte kan dodelijke zijn.

Reizen met de trein

Als je met de trein reist, heb je natuurlijk een veilige reismand nodig: een waaruit de kat onmogelijk kan ontsnappen, maar die niet te zwaar is om te dragen. Een reismand met een dichte bodem is ideaal. Mocht de kat een plasje doen, dan blijft de treinwagon schoon. Leg absorberend papier op de bodem en zorg ook dat je een reservehanddoek of -kleedje bij je hebt. Afhankelijk van het soort trein en de beschikbare ruimte, zal je jouw pluizige reisgenoot waarschijnlijk in de reismand op schoot houden.

Met het vliegtuig reizen

Als je van plan bent een vliegreis te maken met de kat, is het belangrijk om deze vooraf goed te plannen.  Elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen eisen en beperkingen ten aanzien van reizen met huisdieren.  Veel luchtvaartmaatschappijen staan toe dat katten in de cabine onder de stoel voor je meereizen. Controleer daarom de afmetingen van deze ruimte voordat je op reis gaat.  Reismanden met zachte zijkanten zijn goed geschikt om onder een stoel te plaatsen.  Misschien is het ook nodig een bezoek aan de dierenarts te brengen voordat je gaat vliegen. Je kunt namelijk een vaccinatieboekje of gezondheidscertificaat nodig hebben.  De meeste katten kunnen prima mee op reis, maar het is niet raadzaam om te reizen met een drachtige kat of met kittens jonger dan drie maanden.

Aankomst op je bestemming

Zet de kat na aankomst in een kamer en controleer of de plek veilig, comfortabel en goed afgesloten is zodat de kat niet kan ontsnappen. Geef je reismaatje wat water en een beetje te eten. De kat krijgt hier misschien pas interesse in als ze zich wat beter op haar gemak voelt. Door haar tweemaal per dag voer te geven, moedig je haar aan om naar je toe te komen als je haar roept. Geef haar gaandeweg meer ruimte om haar omgeving te ontdekken en biedt voer aan om ervoor te zorgen dat ze niet te ver wegloopt en terugkomt voor de gebruikelijke maaltijden als je haar roept.

Een reismand gebruiken

Katten associëren de reismand vaak met een bezoek aan de dierenarts. Ze lopen daarom meestal niet meteen met volle overtuiging de reismand in! Geef je kat al ver voordat je op reis gaat de tijd om te wennen aan de reismand of reisbench.

Maak van de reismand een knusse plek. Leg snoepjes in de reismand en maak een knus bedje van kussentjes en dekentjes waar een vertrouwd luchtje aan zit. Die kun je gebruiken als je op reis gaat. Laat het deurtje open staan en moedig je pluizenbolletje aan om de reismand in en uit te lopen en er een dutje in te doen. Op deze manier is je kat tegen de tijd dat je op reis gaat, gewend aan de reismand.

Als je met meerdere katten op reis gaat, kun je ze beter allebei in een eigen reismand meenemen. Dit zorgt voor betere ventilatie en vermindert de kans op oververhitting. Zelfs BFF's kunnen tijdens de reis gespannen raken en anders - of feller - op elkaar reageren dan je van ze gewend bent. Door katten in een eigen reismand mee te nemen, voorkom je dat ze elkaar verwonden. Als de katten elkaar kunnen zien en horen, hebben ze misschien steun aan elkaar.

Geef vanaf vier tot vijf uur voor aanvang van de reis geen voer meer, voor het geval de kat last krijgt van reisziekte. Zorg wel dat je huisdier tot het moment waarop de reis begint en ook tijdens de reis water kan drinken. Er zijn waterbakjes te koop die je aan de reismand kunt hangen zodat de kat ze niet omver loopt tijdens de reis. Ze kunnen gemakkelijk worden bijgevuld zonder de reismand open te hoeven maken. Dit is handig bij vertraging.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten