Waarom mauwen katten?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Zelfs een klein kind is bekend met het geluid van een kat en kan dit ook nabootsen. Dat onderscheidende "mauwen" is geen gewoon kattengeluid. Het is eigenlijk een verrassend verfijnde wijze van communiceren, maar waarom mauwen katten eigenlijk?

U kunt veel te weten komen over uw kat door aandacht te besteden aan haar manier van mauwen.

De stem van een kat is eigenlijk net zo individueel als die van een mens. U kunt een kat hebben die bijna nooit een kik geeft, of u kunt er juist één hebben die uiterst spraakzaam is. Verschillende rassen hebben ook verschillend klinkende soorten van mauwen. Siamese katten zijn bijvoorbeeld beroemd om hun bijzonder schrille manier van jammeren.

 

Kijk mij eens!

De meest voorkomende soort van mauwen is wanneer een kat op een klagende manier om aandacht vraagt. Het in de juiste context plaatsen van het mauwen kan helpen te bepalen waarom uw kat mauwt. Als ze heen en weer loopt door de keuken wil ze waarschijnlijk eten. Als uw kat aan het mauwen is wanneer u thuiskomt, dan is ze waarschijnlijk blij om u te zien en wil ze geaaid of opgetild worden.

Het welkomstmauwen houdt, met name wanneer dit consequent herhaald wordt, ook verband met de paring. Een krolse poes zal constant mauwen om zo de mannetjes van haar beschikbaarheid op de hoogte te brengen. Bij sommige katten kan dit leiden tot een langdurig geklaag gedurende alle uren van de dag, zowel overdag als 's nachts.

Soms maakt een kat rare klapperende of zelfs blatende geluiden wanneer ze een prooi ziet die ze niet kan krijgen. Niemand is er helemaal zeker van waarom katten dit doen. Sommige mensen suggereren dat het gewoon een geluid is waarin de kat haar frustratie of anticipatie uit, zoals iemand die met zijn lippen smakt. Anderen denken dat het een truc is van de kat om zo de prooi naar het vreemde geluid te lokken.

Grommen, spugen, sissen en krijsen zijn allemaal agressieve of defensieve kreten. Meestal is het vrij duidelijk wanneer een kat boos of bang is. Ook snorren behoeft weinig uitleg. Uw kat is dan louter tevreden.

Als u een rustige kat heeft die plotseling begint te mauwen, of een luidruchtige kat die plotseling stopt met mauwen, dan kan het zijn dat uw kat ziek is. U moet vooral aandacht besteden aan katten die constant mauwen terwijl ze de kattenbak gebruiken, zichzelf wassen of eten. Elk van deze tekenen kan erop wijzen dat uw kat pijn lijdt.

Luister naar en geniet van de geluiden van uw kat. Ze wil enkel begrepen worden.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's Science Plan Adult Natvoer Kat Kip & met Kalkoen

  Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om tegemoet te komen aan de energiebehoeften van katten in de bloei van hun leven
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult Kattenvoer met Kip

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw kat te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Urinary Health Adult Kattenvoer met Kip

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Urinary Health Sterilised Cat</strong> is een perfect gebalanceerde voeding die de gezonde urinewegen van uw kat helpt te beschermen voor een langer en gelukkiger leven. Met een unieke Gewichtscontroleformule om gecastreerde/gesteriliseerde katten fit en gezond te helpen houden. </p>