Diarree bij puppy's: symptomen, oorzaken en behandelingen

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een gele Labradorpuppy zit bij zijn baasje, met de tong uit de bek en een vrolijke gelaatsuitdrukking, gefocust op iets buiten beeld

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een puppy in huis is voor iedereen een prachtige tijd - hij is jong en onstuimig en zorgt voor veel plezier. Aan de andere kant maak je je grote zorgen als hij zich niet lekker voelt, omdat hij zo jong en afhankelijk is. Veel baasjes maken zich zorgen over diarree; het is zowel voor jou als voor je puppy behoorlijk onprettig. De meeste dieren - en mensen - hebben wel eens last van diarree en het is niet altijd een reden voor een medisch onderzoek. Bij kleine en jonge dieren kan het echter ernstiger zijn.

Tekenen van diarree variëren van zachte poep, zoals een koeienvlaai, tot waterige of bloederige poep die maar blijft stromen of in sommige gevallen explosief is. Je ziet misschien helderrood bloed of heel donkere of zelfs zwarte ontlasting. Dit kan een teken zijn van een bloeding in het spijsverteringskanaal. Dit kan in sommige gevallen ernstiger zijn dan vers bloed, hoewel het er minder schokkend uitziet. Je puppy heeft misschien moeite om zijn behoefte te doen of je ziet slijm in de ontlasting. Misschien zie je ook wel vieze, warrige vacht rond zijn achterwerk, nadat hij in de tuin gepoept heeft terwijl je niet keek.

Waarom heeft je puppy diarree en wanneer moet je je zorgen maken?

Oorzaken van diarree bij puppy's.

  1. Stress. Dit is een zeer veel voorkomende oorzaak van diarree, vooral bij puppy's die net verhuisd zijn. Het is overweldigend voor een dier om weggehaald te worden bij mama en naar een nieuw huis te gaan met andere mensen, geuren en geluiden. Probeer je puppy meerdere keren te bezoeken, zodat hij aan jou en je familie kan wennen. Ook kan je een deken of een teddybeer achterlaten bij de fokker, zodat je puppy's iets vertrouwds heeft wanneer hij bij jullie in huis komt.

  2. Verandering van voer. Elke plotselinge verandering van voer kan bij honden van elke leeftijd tot darmproblemen leiden, zoals diarree. Bij puppy's gebeurt het vaak in een stressvolle periode; bovendien is hun spijsverteringssysteem nog in ontwikkeling, wat tot heftigere reacties kan leiden. Neem altijd genoeg voer van de fokker mee voor minstens een week, zodat je geleidelijk aan, over een periode van vijf tot zeven dagen, kan overstappen op een ander voer.

    Voeding is extreem belangrijk tijdens de groei, om ervoor te zorgen dat je puppy op een gezonde manier groeit en de juiste balans van vitaminen, mineralen binnenkrijgt, plus alle voedingsstoffen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en zintuigen. Honden van verschillende groottes hebben verschillende behoeften, dus praat altijd met de dierenarts over de beste voeding voor je puppy, afhankelijk van zijn leeftijd en ras. Geef puppy's nooit rauw voedsel.

  3. Parasieten. Wormen kunnen een groot probleem zijn bij puppy's. Ze kunnen ze in de baarmoeder van de moeder krijgen, via de melk of in de leefomgeving. Vraag de fokker voordat je een puppy koopt altijd naar de wormbehandelingen die de moeder en de puppy's gehad hebben. Als ze geen behandelingen gehad hebben of als de fokker het niet weet, is het waarschijnlijk beter om ergens anders heen te gaan. Vraag de dierenarts zodra je een nieuwe puppy hebt naar wormbehandelingen. Ze hebben regelmatige behandelingen nodig om ervoor te zorgen dat ook wormen die nog niet uit het ei gekomen zijn meegepakt worden.

     

  4. Infectieziektes. Puppy's krijgen antilichamen van hun moeder en zijn hiervan afhankelijk totdat ze zelf ingeënt worden. Het is essentieel om de vaccinatiegeschiedenis van de moeder te kennen. Infectieziektes zoals parvovirus richten grote schade aan en doden nog steeds elk jaar vele puppy's en jonge honden. Ze veroorzaken ernstige, vaak bloederige en stinkende diarree en kunnen een puppy razendsnel verzwakken. Stel altijd de juiste vragen aan de fokker en zorg ervoor dat je puppy goed ingeënt is.

  5. Vreemde voorwerpen. Honden staan erom bekend dat ze allerlei rotzooi kunnen opeten. Dit geldt vooral voor oudere puppy's. Door de jaren heen hebben dierenartsen alles wat je kan bedenken uit hondendarmen verwijderd, van sokken tot broodmessen! Vreemde voorwerpen kunnen leiden tot oprispingen, overgeven, constipatie en diarree, afhankelijk van waar ze vastzitten en hoe lang dit duurt.

Wat te doen als je puppy diarree heeft.

Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts als:

  • Je puppy naast de diarree ook overgeeft

  • Je puppy ongebreidelde waterige of bloederige diarree heeft

  • Je puppy niet meer eet of er lusteloos en gestrest uitziet

  • Je puppy genoeg energie heeft, maar de diarree meer dan twee dagen aanhoudt

Als je puppy genoeg energie heeft, goed eet en drinkt en voldoende speelt, dan kan je waarschijnlijk wel twee dagen wachten om te zien of de situatie beter wordt. Als je puppy net bij jou in huis is, is het goed mogelijk dat stress de oorzaak is. Als je het voer te snel verwisseld hebt, ga dan terug naar het oorspronkelijke dieet. Wacht tot je puppy zich weer beter voelt en maak dan een meer geleidelijke overstap.

De behandeling voor de diarree van je puppy hangt af van de oorzaak. Misschien is een voer dat de spijsvertering ondersteunt genoeg, maar in ernstigere gevallen zal hij misschien een aantal dagen worden opgenomen in het ziekenhuis. Bij kleine en jonge dieren is het altijd de beste optie om zo snel mogelijk hulp te zoeken.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA