Zwangerschap bij katten

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als u niet van plan bent om uw kat nakomelingen te laten krijgen, dan is het altijd het beste om haar te steriliseren. Dracht bij katten is een belangrijke gebeurtenis, en als u de beslissing hebt gemaakt om uw kat kittens te laten krijgen, dan staat u een groot avontuur te wachten.

Een moederkat is meestal prima in staat om zelf zorg te dragen voor de geboorte van haar kittens en het is normaal gesproken het beste om u zich daar niet mee te bemoeien. Er zijn echter een paar dingen die u kunt doen om het proces gemakkelijker te maken.

 

Veelzeggende tekenen

Er zijn een aantal tekenen die erop wijzen dat uw kat drachtig is. De eerste indicator kan zijn dat haar warmtecyclus zal stoppen. Een ander vroegtijdig teken is dat de tepels van uw kat opzwellen en een donkere, rode kleur krijgen. Een drachtige kat zal ook meer eten en misschien een tijdje last hebben van 'ochtendmisselijkheid'. Na vijf weken zal de opgezwollen maag van uw kat zichtbaar zijn en deze zal blijven opzwellen worden totdat ze werpt.

Het kan zijn dat u een dramatische verandering ziet in haar gedrag. Ze kan ineens bijzonder aanhankelijk worden en graag om u heen zijn. Het kan echter ook zo zijn dat uw altijd zo vriendelijke kat ineens verdrietig en teruggetrokken wordt. Maakt u zich geen zorgen, beide gedragingen zijn volkomen normaal.

Katten werpen vaak zonder enige moeite. Als u bezorgd bent over uw kat of er zeker van wilt zijn dat ze drachtig is, neem haar dan mee naar uw dierenarts. Zij zullen controleren of de aanstaande moeder gezond is en de dracht met een fysieke controle of echografie bevestigen.

 

Voorbereiding

In de maanden voor de worp hoeft u niet veel te doen voor de aanstaande moeder. Let er wel op dat ze een goede, gezonde voeding en veel water blijft krijgen.

Zodra de dracht is bevestigd, moet u overschakelen naar premium kattenvoer zoals Hill's Science Plan Kitten om zo haar en haar kittens extra voedingsstoffen te geven. Houd haar op deze voeding totdat de kittens gespeend zijn. Wees niet verbaasd als uw moederkat niet meteen veel lijkt te eten. Ze heeft een buik vol met kittens en zal waarschijnlijk de voorkeur geven aan het vaker eten van kleinere porties gedurende de dag.

Zodra de datum van de worp nadert, zal uw kat waarschijnlijk op zoek gaan naar een rustige, zachte plek om daar te nestelen. Geef uw kat iets zoals een met doeken beklede doos en moedig haar aan om deze te gebruiken. Wees echter niet bezorgd als ze hier uiteindelijk geen gebruik van maakt.

Een op handen zijnde worp wordt meestal gekenmerkt door een melkachtige afscheiding uit de tepels van uw kat. Als u de temperatuur van uw kat opneemt, zal deze meestal dalen tot onder de 38,9 graden Celsius vlak voor de worp.

Zodra de worp begint, kan uw kat hevig beginnen te spinnen en u zult de weeën kunnen zien. Vergeet niet dat een kat in de meeste gevallen in staat zal zijn om alleen de worp te voltooien.

 

Rustig aan

Een gemiddeld nest bedraagt tussen de 2 en 5 kittens. Meestal zal een kat een pauze van 10 minuten tot een uur tussen twee katten houden. Als u weet dat ze nog steeds kittens in haar buik heeft en het is meer dan drie uur geleden dat de andere kittens ter wereld zijn gekomen, dan moet u haar meenemen naar de dierenarts.

Wanneer de kittens net geboren zijn, moeten ze al uit het vlies of membraan breken. Meestal helpt de moeder ze met deze taak, maar als ze dit niet doet, moet u het vlies zorgvuldig opensnijden om zo de kittens te bevrijden.

Een moederkat zal haar kittens likken zodra ze geboren zijn om zo hun ademhaling te stimuleren. Als ze te uitgeput is om dit te doen, of afgeleid is door een andere geboorte, dan zult u dit moeten doen. Wrijf de kitten voorzichtig op met een handdoek op dezelfde manier waarop een moeder zou likken. U moet de kitten kantelen zodat het gezicht naar beneden is. Dit zal helpen om vocht uit de luchtwegen te legen.

 

Verwijdering van de placenta

Na de geboorte van elke kitten moet er ook een placenta naar voren komen. Als de placenta achterblijft, kan dit resulteren in een infectie bij de moeder. Controleer of u bij iedere kitten een placenta heeft gezien. Wees niet verbaasd als de moeder een gedeelte van de placenta's of alle placenta's opeet. Dit is volstrekt veilig en normaal. Als de moeder een achtergebleven placenta blijkt te hebben, dan moet u haar snel naar de dierenarts brengen.

De moederkat zal meestal ook de navelstreng loskauwen. Als ze dit niet doet, dan moet u hierbij helpen. Bind een stukje stevig draad strak om de navelstreng op een duimlengte van het lichaam van de kat. Bind een ander draadje op een duimlengte van het vorige draadje op de navelstreng, en knip de ruimte tussen de twee lussen af met een scherpe schaar.

Zodra de kittens geboren en gereinigd zijn, moeten ze onmiddellijk naar de tepels van hun moeder kruipen en beginnen met zuigen. Op dat moment is het veilig om uw kat en haar kittens wat tijd voor zichzelf te geven. Gefeliciteerd met uw nieuwe nestje kittens! 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten