De Noorse Boskat is een sterke en gespierde kat. Ze is liefdevol gezelschap en houdt ervan om door haar baasjes met de stem beloond te worden.

 

De Noorse Boskat in een notendop
The Norwegian Forest Cat Breed

De Noorse Boskat is een groot ras en door haar weelderige vacht lijkt ze nog groter.

Gewichtsklasse:

Katers: groot: > 5 kg 
Poezen: groot: >5 kg

Oogkleur:

blauw, groen, goud, twee verschillende oogkleuren

Verwachtingen:

Levensduur: 8-14 jaar
Sociale/aandachtsbehoeften: hoog
Neiging tot verharen: hoog

Vacht:

Lengte: lang
Eigenschappen: steil
Kleuren: wit, zwart, blauw, rood, crème, zilver, goud, rood, camee, schildpad, blauw-crème, bruin
Patroon: effen, schildpad, tweekleurig, driekleurig/calico (schildpad met wit), cypers, gespikkeld, smoke (donker op een zilverwitte ondervacht), shaded (donker op lichtere ondervacht)
Minder allergeen: nee
Totale behoefte aan verzorging: hoog

Officieel erkend:

Erkend kattenras
NKFV, FNK, NRKV 
Gangbaarheid: zeldzaam

De Noorse Boskat is een grote kat, zwaar gebouwd en met een dikke vacht. Ze is gespierd en ze lijkt op de jager die ze ooit was.

Haar kop is wigvormig en ze heeft een dikke, gespierde nek. De oren zijn gemiddeld van grootte en de kin is sterk, maar een beetje rond. De achterpoten van de Noorse Boskat zijn net wat langer dan de voorpoten. De poten zijn zwaar gespierd. De voeten lijken een beetje te groot voor het lichaam. Ze zijn fors en rond en hebben vacht tussen de tenen.

Door de weelderige vacht toont de Noorse Boskat nog groter dan ze is. De vacht is zowel lang als dik. Deze vacht diende als natuurlijke bescherming voor dit ras in de tijd dat de kat daadwerkelijk in het bos leefde. De vacht voelt zijdezacht aan en de lengte van de vacht varieert sterk per seizoen. De vacht op de staart ziet er ook lang en vol uit.

Persoonlijkheid:

De Noorse Boskat is een lieve, aanhankelijke kat. Ze vindt het fijn om door haar baasje met de stem beloond te worden en is dol op interactie met haar baasje. Ze is liefdevol gezelschap en gaat een band aan met haar baasje, zodra ze deze heeft geaccepteerd.

De Noorse Boskat is zijn afkomst nooit vergeten. Diep in haar hart is en blijft ze een jager. Ze rent graag achter speeltjes aan alsof het een echte prooi is. Ze bewaakt haar territorium en doet verschillende rondes per dag om te zien of alles in orde is.

Verzorging:

De Noorse Boskat reguleert haar voeding goed, en beweegt meer en eet minder als ze merkt dat dit nodig is. Als ze voldoende speeltijd krijgt en ruimte om te rennen en rond te zwerven, hoeft ze over het algemeen niet aan een voedingsplan te worden gehouden.

Omdat ze houdt van een eigen territorium, houdt de Noorse Boskat ervan haar eigen ruimte in te nemen. Ze is dol op rennen, zich verstoppen en haar speeltjes besluipen. Ze heeft zitplankjes nodig en ruimte om rond te rennen.

De Noorse Boskat moet dagelijks verzorgd worden om haar vacht vrij te houden van knopen en klitten, met name gedurende het rui-seizoen. Deze verzorging kan tijdens het spelen worden gedaan, maar over het algemeen vindt ze het fijn om verzorgd te worden. Zoals voor alle katten met een dichtbehaarde vacht geldt, heeft ze wellicht een middel tegen haarballen nodig als ze regelmatig verhaart.

Geschiedenis:

In de legende baant een kat haar weg door de bomen van het bos, ze komt te voorschijn en verdwijnt weer op een magische manier. Soms is de lange, dikharige staart van deze magische kat alles wat zichtbaar is. Zij weet wat er gebeurt wanneer de mens dit niet weet. Ze weet zelfs wat er in het hart van de mens speelt. Deze prachtige kat met de mooie, ongebruikelijke staart is de Noorse Boskat.

Met een legende die even mooi is als het ras zelf, begonnen de fokkers in Noorwegen hun magische boskat te ontwikkelen tot een ras dat acceptabel zou zijn voor de kattenshow. De Noorse Boskat werd voor het eerst tentoongesteld tijdens een kattenshow in Noorwegen voor de Tweede Wereldoorlog.

Het duurde een tijdje voordat de Noorse Boskat doordrong tot de Verenigde Staten, waar de Maine Coon, de inheemse boskat uit de Verenigde Staten, het land al had veroverd. Dankzij een groep fokkers die vastbesloten waren de Noorse Boskat in de showzaal te houden, werd dit ras bekend in de Verenigde Staten, waar het nu een trouwe aanhang heeft.

Gerelateerde artikelen

 • Chartreux

  De Chartreux is een goede gezelschapskat. Ze is extreem loyaal en liefdevol. Ze past ook goed bij alleenstaande mensen.
 • Turkse Angora

  Deze elegante kat is lief, altijd op haar hoede, actief en trots op zichzelf. Een stabiele omgeving is voor een Turkse Angora belangrijk.
 • Havana Brown

  154502253 Op zoek naar een zeldzaam ras? Ontdek dan de Havana Brown. Ze speelt graag alleen, al speelt ze ook wel met haar baasje. Haar voeding moet goed in de gaten worden gehouden.
 • Japanse Bobtail

  154502253 De Japanse Bobtail komt zoals haar naam al zegt uit Japan. Het is een ras met een lief en aanhankelijk karakter. Naast dat ze actief is, kenmerkt ze zich door haar intelligentie.
 • Brits Korthaar

  154502253 De Brits korthaar is een veel gewilde kat. Ze is speels, aanhankelijk en enorm loyaal. Ze heeft wel specifieke eisen wat betreft haar verzorging.
 • Bengaal

  De Bengaal is een groot en atletisch ras dat zich nauw verbonden voelt met mensen. Alles over deze raskat zijn persoonlijkheid, verzorging en geschiedenis.