De eerste drie maanden

Published by
Leestijd is minuten

Uw nieuwe puppy: de eerste drie maanden

Voor elk ras geldt dat alle puppy's zich op dezelfde manier ontwikkelen. Ze gaan door dezelfde fasen van kind-zijn tot volwassenheid. Voor u is het niet alleen interessant om deze fasen te kennen, het is ook belangrijk om te weten waar uw puppy in de diverse stadia van zijn leven toe in staat is.

Hoewel het ontwikkelingspatroon gelijk is voor elke puppy, is de snelheid waarmee hij zich ontwikkelt afhankelijk van het ras. In het algemeen ontwikkelen de kleinere rassen zich sneller en zijn ze volwassen voordat ze een jaar oud zijn. Grotere honden daarentegen doen er wel achttien maanden over om zich volledig te ontwikkelen.

Van nul tot twee weken

Tijdens deze eerste paar dagen zal uw puppy alleen maar slapen en drinken, net als een pasgeboren baby. Maar hij kan wel kruipen en als hij het koud heeft, zoekt hij de warmte van zijn broertjes en zusjes of zijn moeder. Tussen 10 en 14 dagen opent hij zijn ogen, maar zijn gezichtsvermogen is beperkt tijdens de eerste paar weken.

Week drie

Uw puppy's tanden komen door en hij leert te lopen en te drinken. Aan het einde van de derde week ontwikkelt hij zijn reukvermogen. De fokker van uw puppy moet hem nu blootstellen aan lichte stress, maar dat is niets om u ongerust over te maken. Hem gewoon oppakken en vasthouden in verschillende posities noemen we lichte stress. Hierdoor went uw pup aan menselijk contact en leert hij om later goed met mensen om te gaan.

Van drie tot twaalf weken: Socialiseren

Dit is een kritieke periode voor uw puppy. Om zich te kunnen ontwikkelen tot een vrolijke, gezonde en evenwichtige hond, moet hij ervaring opdoen met mensen, andere honden en zijn omgeving.

Fase 1: van drie tot vijf weken: Uw puppy begint te reageren op harde geluiden. Dit is handig voor de moeder wanneer ze gromt om aan te geven dat ze niet meer wil voeden. Rond vier weken werken zijn gehoor, gezicht en reuk steeds beter. Hij begint te blaffen, te kwispelen en speels te bijten met zijn broertjes en zusjes. Hij begint ook vast voedsel te eten en hij verlaat zijn slaapplaats om zijn behoefte te doen. Vanaf vier of vijf weken speelt hij jaagspelletjes en schudt hij met zijn kop. Hij laat ook zijn tanden zien en hij begint te grommen en dingen in zijn bek rond te slepen.

Fase 2: vanaf vijf tot acht weken: Het gezicht van uw puppy krijgt steeds meer uitdrukking en de coördinatie van zijn oren en ogen wordt steeds beter. Hij speelt mee met zijn broertjes en zusjes en rond de zevende week is hij klaar om te vertrekken naar zijn nieuwe thuis. Aan het einde van week acht wordt hij nieuwsgierig en wil hij dingen ontdekken en onderzoeken, maar tegelijkertijd laat hij zien dat hij ook voorzichtig is.

In de laatste week voordat u uw puppy mee naar huis kunt nemen, moet hij bij zijn familie vandaan worden gehaald en veel in contact worden gebracht met mensen, zowel volwassenen als kinderen. Daarnaast moet hij per dag ten minste vijf minuten aandacht krijgen.

Van week zes tot acht begint uw puppy zich thuis te voelen bij u en uw gezin en ontdekt hij de omgeving, geluiden en geuren van zijn nieuwe thuis. Zodra hij bij u over de drempel stapt, moet u beginnen met gedragstraining voor in huis.

Fase 3: van acht tot 12 weken: Uw nieuwe puppy zal erg zijn best doen om in de smaak te vallen, want hij moet zijn plek zien te vinden in een nieuw gezin. U begint hem te leren hoe hij spelletjes met mensen speelt en u helpt hem om het speelse bijten te verminderen.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Medium Chicken is samengesteld om de immuniteit en de mobiliteit te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Large Breed Chicken is speciaal samengesteld voor een gezonde ontwikkeling van de botten bij pups van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan mineralen.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Puppyvoer met Kip

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small& Miniature is samengesteld om de immuniteit te ondersteunen en voor een gezonde ontwikkeling van hersenen, spieren en botten.</p><p></p><p><strong></strong> </p><p></p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppyvoer met Lam & Rijst

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Develoment™ Lamb & Rice is samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan omega-3 en -6 vetzuren.