De poten van je hond schoonmaken: tips voor een goed resultaat

Gepubliceerd door Erin Ollila
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je weet dat je hond regelmatig moet worden verzorgd, maar wist je dat het schoonmaken van de poten van je hond een belangrijk onderdeel is van zijn verzorgingsroutine?

Bij het wandelen of spelen in de tuin worden de poten van je hond blootgesteld aan ruwe oppervlakken, natte grond, vuil en rommel. Die schattige voetkussens op de poten van je hond helpen hem te beschermen tegen schokken, extreme temperaturen en oneffen terrein. Desalniettemin is het nog steeds belangrijk om de poten van je hond in topconditie te houden. Als het schoonmaken van de poten nog geen deel uitmaakt van je hondenverzorging, lees je hier hoe je daarmee kunt beginnen.

Hoe vaak moet ik de poten van mijn hond schoonmaken?

In tegenstelling tot het wassen van je hond, waarvan de UK Kennel Club aanraadt dat elke paar maanden te doen, zijn er geen specifieke richtlijnen voor hoe vaak hondenpoten moeten worden schoongemaakt. Overweeg echter om de poten van je hond regelmatig te controleren. Afhankelijk van de hoeveelheid lichaamsbeweging en het seizoen (strenge zomers en winters kunnen zwaar zijn voor de poten van je huisdier) kun je het schema aanpassen aan de behoeften van je hond. Als je bijvoorbeeld vaak met je hond grote stukken wandelt, is het misschien slim om na elke wandeling zijn poten te controleren en wassen. Aan de andere kant heeft een hond die het grootste deel van zijn tijd binnenshuis doorbrengt en alleen kleine wandelingen in de buurt maakt, misschien alleen een schoonmaakbeurt nodig als zijn poten vuil of nat zijn geworden vanwege slecht weer.

Close-up van een poot van een mopshondpuppy.

Hondenpoten schoonmaken: zo bereid je je voor

Er blijft vaak vuil tussen de voetkussens of teennagels zitten, dus het is belangrijk dat je de poten van je hond controleert voordat je ze inzeept.

Zoek naar alles wat niet op de poot van je hond thuishoort, zoals doornen, vossenstaarten en teken of superkleine glasscherven, schelpen of ander materiaal. Controleer ook of er geen splinters of iets soortgelijks in de nagels of voetkussens van je hond ziten. Als je iets vindt, verwijder het dan voorzichtig.

Als je een halflang- of langharige hond hebt, is het verstandig om even de tijd te nemen om het haar op de onderkant van de poten te knippen. Zo voorkom je klitten, blijft er geen vuil aan plakken en blijven de poten van je hond schoon. Het haar moet ongeveer even lang zijn als de kussens.

De poten van je hond schoonmaken

Als je je hond al eens in bad hebt gedaan, zul je zien dat het eenvoudig is om de poten van je hond schoon te maken. Nadat je de poten van je hond hebt gecontroleerd en de haren hebt getrimd, maak je de poten vochtig, breng je een milde hondenshampoo aan en spoel je ze af. Vergeet niet een handdoek in de buurt te houden om de poten van je hond af te drogen, zodat hij niet uitglijdt of natte voetafdrukken in je huis achterlaat.

Als je de hondenpoten na een korte wandeling wilt schoonmaken, veeg ze dan voorzichtig af met een washandje en water. Als je schoonmaakdoekjes wilt gebruiken, raadt het tijdschrift Dogs Monthly aan alleen ongeparfumeerde doekjes te gebruiken die gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten, zonder alcohol of agressieve reinigers. Kies voor de zekerheid doekjes die speciaal voor honden zijn gemaakt of vraag je dierenarts om een aanbeveling.

Vergeet niet de nagels en hubertusklauwen (de extra nagels aan de zijkanten van de poten) van je hond te knippen als dat nodig is. De nagels moeten eindigen net voordat ze de grond raken zodat je ze niet kunt horen klikken wanneer je hond loopt. De Animal Trust waarschuwt dat het moeilijk kan zijn om de nagels van een hond correct te knippen, dus als je dit niet graag zelf doet, vraag dan een professionele trimsalon of je dierenarts om dit bij de volgende afspraak te doen.

Het schoonmaken van de poten van je hond is slechts een klein aspect van het hebben van een hond, maar het is ook een goede gelegenheid om een band met je hond op te bouwen en hem eraan te herinneren dat je er altijd bent om voor hem te zorgen.

Over de auteur

Erin Ollila

Erin Ollila is een dierenliefhebber die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap het beoogde publiek kan informeren en zelfs transformeren. Haar werk is te vinden op het internet en in gedrukte media en omvat interviews, ghostwriting, blog posts en creatieve non-fictie. Erin is een fan van SEO en alles wat met social media te maken heeft. Ze studeerde af aan Fairfield University met een M.F.A. in creatief schrijven. Neem contact met haar op via Twitter @ReinventingErin of lees meer over haar op http://erinollila.com.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten