Zo herken en behandel je een hond met buikpijn

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Honden staan erom bekend dat ze soms wel eens dingen eten die ze niet zouden moeten eten. Dat kan zorgen voor buikpijn. Maar geen zorgen, een gezonde hond met buikpijn is geen reden tot paniek. Maar als je hond ernstige of terugkerende maagdarmproblemen heeft, dan is het tijd om je dierenarts te bezoeken.

Tekenen van buikpijn bij honden

Hoe weet je of je hond buikpijn heeft? Buikpijn bij een hond lijkt op wat je ervaart als je zelf buikpijn hebt. Volgens de PDSA, omvatten tekenen van buikpijn (darmontsteking) bijvoorbeeld:

  • Diarree
  • Braken of kokhalzen
  • Vermindering van de eetlust
  • Vermoeidheid of lusteloosheid
  • Koorts
  • Maagpijn

De PDSA voegt daarnaast toe dat je hond mogelijk buikpijn laat zien, door te jammeren of te grommen als je hem optilt of zijn buik aanraakt. Ook kan je vaker de bidpositie zien, waarbij honden staan met hun voorpoten naar voren uitgerekt, achterpoten recht en staart in de lucht.
Oorzaken van maagproblemen kunnen inwendig zijn (in de maag) of uitwendig (buiten de maag). Inwendige oorzaken voor een maag die overstuur is noemen we voedingsindiscretie (een manier om aan te geven dat je hond iets heeft gegeten wat hij niet mocht eten), voedselallergieën, teveel eten, parasieten, darmverstoppingen, zweren of tumoren. Uitwendige oorzaken omvatten pijn, zonnesteken, stress, lever- of nierproblemen, alvleesklierontsteking, hormoonproblemen, hersenproblemen, binnenoorproblemen of kanker.

Zo kun je herkennen dat je hond een gevoelige maag heeft

Puppy van een gemengd ras die op zijn zij ligt, is bedekt met een grijsgestreept kleed.

Sommige honden hebben een maag van staal en kunnen bijna alles eten wat ze willen zonder ziek te worden. Andere honden geven al over als ze aan iets knabbelen dat net iets anders is dan hun normale voer.

Het verschil tussen een gevoelige maag of een maag die gewoon overstuur is

Je kunt een gevoelige maag bij je hond herkennen door de frequentie van symptomen. Als je hond tekenen vertoont van een maag die regelmatig overstuur is (één keer per maand of vaker), dan heeft hij misschien een gevoelige maag.

De oorzaken van een gevoelige maag zijn vaak moeilijk te achterhalen, maar theorieën over hun oorsprong variëren van voedselallergieën en -gevoeligheden tot bacteriële wijzigingen in het spijsverteringskanaal, ook wel het microbioom van de buik genoemd.

Naast de tekenen van een voedselgevoeligheid die hierboven worden genoemd, kunnen deze ook huidproblemen omvatten zoals jeukerige rode huid, haarverlies en een toename van buikgeluiden.

Behandelen van een hond met maagproblemen

Het hangt af van de ernst van de pijn en de onderliggende oorzaak hoe je de maag van je hond moet behandelen. Als een alvleesklierontsteking bijvoorbeeld de oorzaak is van de maag die overstuur is, is er een andere behandeling nodig dan wanneer de oorzaak ligt bij een voedselallergie. Als je hond alleen last heeft van een beetje buikpijn, hoef je misschien helemaal niets te doen. Het Blue Cross raadt voor de zekerheid aan om langs te gaan bij je dierenarts, vooral als je een jonge hond hebt of als de symptomen snel verergeren.

Dierenartsen hebben veel verschillende behandelingsmethoden voor een maag die overstuur is. Afhankelijk van waar je hond last van heeft, kunnen behandelingen bestaan uit antibraak- of antidiarree-medicatie, maagzuurremmers, antibiotica of ontwormingsmedicatie. Soms moet een hond worden opgenomen en/of geopereerd worden.

Het juiste voer kan helpen

Doberman puppy met groene halsband slaapt op bed.

Een belangrijk onderdeel van de omgang met maagproblemen is het juiste voer voor je hond. Het Blue Cross raadt aan om je hond kleine, ongekruide en eenvoudig te verteren maaltijden te geven zoals gekookte kabeljauw met witte rijst, totdat de maag begint te herstellen. Je kunt een recept vragen aan je dierenarts of kant-en-klaar therapeutisch voer aan je hond geven.

Er zijn gelukkig veel opties om een hond met een maag die overstuur is snel te helpen bij het beter worden. Samen met je dierenarts kun je ervoor zorgen dat je hond al snel geen last meer heeft van zijn maag en hij weer als vanouds aan het kwispelen is en de bal achterna gaat!

Over de auteur

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten is in 2002 afgestudeerd aan de UC Davis School of Veterinary Medicine. Dr. Wooten is lid van de American Society of Veterinary Journalists en verdeelt haar werkzaamheden tussen een praktijk voor kleine gezelschapsdieren in Greeley, Colorado (VS), het spreken over bijbehorende problemen, leiderschap en klantcommunicatie, en schrijven. Ze houdt van kamperen met haar gezin, skiën, duiken en neemt graag deel aan triatlons.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten