Hooikoorts bij honden

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het hooikoortsseizoen komt er weer aan. Voor mensen met hooikoorts betekent dat dat ze een periode ingaan met klachten als jeuk, een verstopte neus, tranende ogen, niesbuien en een droge keel. Maar wist je dat ook dieren hier last van kunnen hebben?

In deze blog vertellen we je alles over de oorzaak, symptomen en geven we je handige tips voor de aanpak van hooikoorts.

Hooikoorts bij de hond: oorzaak & symptomen

Hooikoorts is een atopische huidaandoening die ook bij honden voorkomt. Atopie houdt in dat je een erfelijke aanleg hebt voor allergie. In het geval van hooikoorts is dat meestal een allergie voor pollen in de lucht. Pollen zorgen voor de bestuiving van planten en bloemen, dus een hond met hooikoorts is allergisch voor het stuifmeel van grassen, bloemen, planten of bomen.
Door de allergie reageert een dier (en mens) overmatig op een normale prikkel; ze hebben een overgevoelig immuunsysteem. Als reactie hierop komen er stoffen vrij die leiden tot jeuk.
Bij honden is jeuk de meest voorkomende klacht bij hooikoorts. Dit resulteert vaak in (overmatig) krabben of likken.

Wanneer is de start van het hooikoortsseizoen?

In de lente staan veel bloemen, planten en bomen in bloei, waarbij via de wind hun stuifmeel wordt verspreid. Dit stuifmeel is datgene waar je hond allergisch voor is, dus je hond zal voornamelijk in die periode klachten ervaren. Voor dieren (en mensen) met hooikoorts is de lente dan ook een van de minst leuke seizoenen, althans, wat betreft hun allergie. Helaas zijn er ook planten die bloeien in de zomer en in het begin van de herfst, dus ook dan kan je hond klachten ervaren.

Wat te doen tegen hooikoorts?

Een pollenallergie is een teken van een overgevoelig immuunsysteem. Dit kun je helaas niet volledig genezen, maar je kunt wel proberen de overgevoelige reacties van het lichaam van je hond te verminderen.

Allereerst is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts wanneer je denkt dat je hond een pollenallergie heeft. Hij kan vaststellen of je hond inderdaad hooikoorts heeft en om eventuele andere allergieën uit te sluiten.

Handige hooikoorts tips

  • Probeer de blootstelling aan allergenen te minimaliseren, om zo de allergische reacties te verminderen. Ga met je hond naar gebieden waar de infectiedruk laag is. Met behulp van een pollenkalender kun je erachter komen in welke gebieden de infectiedruk hoog is en welke je tijdens het hooikoortsseizoen dus beter kunt vermijden.
  • Contact met stuifmeel van planten, bloemen of bomen is bijna niet te vermijden ook al ga je naar een gebied met een lage infectiedruk. Om die reden is het belangrijk om bij thuiskomst de poten en het lichaam van je hond goed schoon te maken, zodat er geen pollen achterblijven.
  • Nog een manier om de kans op contact met pollen te verlagen is door te zorgen voor een schoon huis. Pollen komen namelijk op allerlei manieren je huis binnen. Stofzuig dus regelmatig en bij voorkeur extra vaak tijdens het hooikoortsseizoen.
  • Zeker in de bloeiperiode is het ook goed om je hond met jeuk in bad te doen en hem te wassen met anti-jeuk shampoo, om zo de klachten te verlichten en de huid te helpen. Deze shampoo’s verzorgen namelijk de droge, gevoelige en jeukende huid van je hond. Overleg met je dierenarts welke shampoo het beste is voor jouw hond en hoe vaak je hem hiermee moet wassen.

De rol van voeding in de aanpak van hooikoorts

Naast het proberen te verlagen van de blootstelling aan pollen en eventuele medicatie, kan ook voeding een rol spelen in de behandeling, voor een effectieve huidverzorging op de lange termijn. Hondenvoer met de juiste combinatie van ingrediënten en voedingsstoffen kan namelijk de huid en vacht van je hond helpen verzachten en voeden, de jeuk helpen verminderen en de huidbarrière tegen allergenen versterken.

Door je hond een dieetvoeding te geven dat speciaal gemaakt is voor de aanpak van omgevingsallergieën, zoals Prescription Diet Derm Complete en Hill's Prescription Diet Derm Defense, kan de huidbarrière worden versterkt en de reactie tegen omgevingsallergenen worden verminderd.

Raadpleeg je dierenarts voor meer informatie en advies of deze voeding geschikt is voor je hond.

Hooikoortssymptomen? Bezoek je dierenarts

Wanneer je hond (overmatig) krabt of likt tijdens de bloeiperiode, dan bestaat de kans dat je hond hooikoorts heeft. Neem wanneer je hooikoorts symptomen waarneemt contact op met je dierenarts. Hij kan je hond onderzoeken en nagaan of hij inderdaad een pollenallergie heeft. Daarnaast kan hij je, indien hij hooikoorts bij je hond constateert, ook adviseren over de juiste maatregelen, eventuele medicatie en dieetvoeding.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten