Een kat een bad geven: hoe gaat dit precies in zijn werk?

Geschreven door Christine O'Brien
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Katten, vooral nieuwsgierige kittens, kunnen in allerlei smerige en stinkende situaties terechtkomen als ze hun omgeving verkennen. Ze hebben ook een bekende afkeer van water. Hoewel het zeker waar is dat katten zichzelf uitstekend verzorgen, kan het in bepaalde stinkende en plakkerige gevallen nodig zijn om je kat in bad te doen. Het kan katten ook helpen om een gezonde vacht en een gezonde huid te behouden.

Of je ze nu wilt verwennen of wilt schoonmaken na hun laatste avontuur, verzamel eerst deze benodigdheden en leer hoe je je kat een bad geeft, zodat je voorbereid bent en kunt zorgen voor een positieve bad ervaring voor jullie beiden.1. Hulp van een kattenverzorger

Hoewel je misschien niet denkt aan een andere persoon als onderdeel van je must-have lijst, moet je de kracht van een assistent niet onderschatten. Een vriend of familielid inschakelen om te helpen kan een goed idee zijn, vooral omdat het een uitdaging kan zijn om vier poten met twee handen te bedienen. Om voor de hand liggende redenen is een mede-kattenliefhebber, die weet hoe hij/zij met een kat moet omgaan, het beste.

2. Van tevoren borstelen

Je kat regelmatig borstelen kan helpen de vacht te onderhouden, maar het kan ook nuttig zijn om voor het in bad doen overtollig vuil, klitten en wirwar te verwijderen. Probeer nooit geklit haar weg te knippen met een schaar, want je loopt het risico je lieve kat te snijden.

3. Houd handdoeken bij de hand

Je hebt één grote badhanddoek nodig om je kat in te wikkelen na het bad, maar het kan nooit kwaad om extra handdoeken bij de hand te hebben voor onverwachte situaties.

Gray and white kitten being washed in a kitten sink.

4. Shampoo kiezen

Je vindt een breed scala aan kattenshampoos bij je plaatselijke verkooppunt of online. Lees zorgvuldig de ingrediënten en, zoals VetStreet adviseert, koop geen shampoo die bedoeld is voor honden of mensen, want die kan de vacht en huid van je kat irriteren. Sommige kattenshampoos vereisen geen water, maar vraag het eerst aan je dierenarts om er zeker van te zijn dat dit type shampoo geschikt is voor je kat, en dat hij niet allergisch is voor één van de ingrediënten.

5. Snacks kunnen helpen

Het kan een goed idee zijn om wat van je kat haarfavoriete brokjes of een extra speciale beloning bij de hand te hebben om haar te belonen voor haar medewerking aan de badtijdbeleving.

Laat het baden beginnen

Zodra je de juiste uitrusting binnen handbereik hebt, kun je met het 'in bad doen' proces beginnen. Een badkuip of grote wastafel met een zachte sproeikop is het beste. Als je geen sproeier hebt, kunt je een onbreekbare beker gebruiken. Begin met het plaatsen van je kat in ongeveer 2 tot 5 centimeter water. Gebruik altijd lauw water en volg de aanwijzingen op de shampoo nauwkeurig op. Maak je kat zachtjes nat en was haar met shampoo. Begin bij haar gezicht en vermijd haar ogen, oren en neus. Om haar lichaam schoon te maken kun je haar inzepen met je vingers. Als ze ingezeept is, spoel haar dan voorzichtig maar grondig af met het lauwwarme water (gebruik een derde schoon washandje voor het afspoelen als er geen sproeier beschikbaar is). Spoel alle shampoo uit (ook hier: blijf uit de buurt van ogen, oren en neus) om irritatie te voorkomen. Ze zal zichzelf daarna nog een hele tijd verzorgen en je wilt niet dat ze shampooresten likt.

Wikkel je kat na het bad in een pluizige handdoek en droog haar af, vooral haar pootjes (je wilt geen natte kattenpootjes door het hele huis), zoveel als je van haar mag. Jullie verdienen allebei een beloning na een kattenbad, dus houd een paar stukjes van haar favoriete brokjes klaar om haar te bedanken voor haar medewerking en geef haar de ruimte - ze zal waarschijnlijk niet meteen op schoot willen kruipen. Laat je kat zelf naar je toekomen wanneer ze daar klaar voor is.

Met geduld, vertrouwen en doorzettingsvermogen kun je zonder al te veel gedoe een bad in de verzorgingsroutine van je kat integreren. Je kat met succes wassen is niet alleen maar een mythe. Je bent nu gewapend met de benodigdheden en tips om je lieve kat in bad te doen en haar schoon en glanzend te houden! Maar vergeet niet dat het baden van een kat geen regelmatige bezigheid hoeft te zijn zoals dat bij honden het geval is. Omdat katten zulke uitstekende verzorgers zijn die zichzelf zorgvuldig schoonmaken, hoef je je kat alleen in bad te doen in onfortuinlijke (en stinkende) situaties, zoals wanneer ze bespoten is door een stinkdier.

Beeldbron: Flickr

Over de auteur

$authorImageAlt

Christine O'Brien

Christine O'Brien is een schrijfster, moeder en een jarenlange kattenouder van twee Blauwe Russen, die het huis regeren. Ze schrijft ook voor Care.com, What to Expect en Fit Pregnancy, waar ze over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven schrijft. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

 • Hill's Science Plan Adult Natvoer Kat Kip & met Kalkoen

  Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om tegemoet te komen aan de energiebehoeften van katten in de bloei van hun leven
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult Kattenvoer met Kip

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw kat te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Urinary Health Adult Kattenvoer met Kip

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Urinary Health Sterilised Cat</strong> is een perfect gebalanceerde voeding die de gezonde urinewegen van uw kat helpt te beschermen voor een langer en gelukkiger leven. Met een unieke Gewichtscontroleformule om gecastreerde/gesteriliseerde katten fit en gezond te helpen houden. </p>