Hoe geef je een kat een bad: onze gids

Geschreven door CHRISTINE O'BRIEN
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Eén van de beste aspecten van katten is hoe schoon ze zijn. Katten staan erom bekend dat ze zichzelf grondig verzorgen en een groot deel van hun tijd aan hun vacht besteden. Ze hebben er ook een hekel aan om nat te zijn. Veel baasjes hebben de verschrikking op het gezicht van hun kat gezien na een onverwachte regenbui, of een mislukte sprong over een waterplas.

Om al deze redenen vragen veel mensen zich af of katten ooit een bad nodig hebben en of het misschien zelfs wreed is om een kat een bad te geven. Hoewel ze haar best doet om schoon te blijven, kan het heel soms nodig zijn om je kat een bad te geven. Het kan zijn dat je kat een huidaandoening krijgt en een speciale medicinale shampoo van de dierenarts nodig heeft. Misschien is haar vacht in contact gekomen met iets kleverigs dat ze er zelf niet uit krijgt. Als je kat in contact is gekomen met iets giftigs, zoals leliestuifmeel, zal je haar voor de veiligheid ook moeten wassen. Dus hoewel je je kat zelden een bad zal hoeven geven, is het altijd goed om te weten hoe het moet!

  

1. Schakel de hulp in van een katvriendelijke assistent

Onderschat niet hoe behulpzaam een assistent kan zijn! Het is een goed idee om een vriend of familielid te vragen om te helpen, vooral omdat het een uitdaging kan zijn om met twee handen vier poten onder controle te houden Om voor de hand liggende redenen is een mede-kattenliefhebber, die weet hoe hij/zij met een kat moet omgaan, het beste.

2. Borstel van tevoren

Als je je kat regelmatig borstelt, helpt dat om de vacht mooi te houden. Het kan echter ook nuttig zijn om overtollig vuil en klitten te verwijderen vóór het baden. Probeer nooit geklit haar weg te knippen met een schaar, want je loopt het risico je kat te verwonden.

3. Houd handdoeken bij de hand

Je hebt één grote badhanddoek nodig om je kat in te wikkelen na het bad, maar het kan nooit kwaad om extra handdoeken bij de hand te hebben voor onverwachte situaties. Je hebt ook één of twee washandjes nodig.

Grijswitte kitten wordt gewassen in de gootsteen.

4. Kies de juiste shampoo

Je vindt een breed scala aan kattenshampoos bij je plaatselijke verkooppunt of online. Lees de lijst met ingrediënten zorgvuldig en koop geen shampoo die bedoeld is voor honden. Zo voorkom je dat haar vacht en huid geïrriteerd raken. Bij sommige kattenshampoos is geen water nodig, maar vraag eerst aan de dierenarts of dit type shampoo geschikt is voor je kat. Het kan zijn dat ze allergisch is voor een van de ingrediënten. Vermijd ook shampoos voor mensen, tenzij ze bedoeld zijn voor baby's.

5.  Geef een beloning

Alles wat we samen met onze huisdieren doen hoort een positieve ervaring te zijn. Het is vooral belangrijk om goed gedrag te belonen in plaats van slecht gedrag te bestraffen. Daarom kan het een goed idee zijn om haar favoriete brokjes of een speciale traktatie bij de hand te hebben om je kat te belonen als ze goed samenwerkt bij het baden. Als je je kat vóór, tijdens (alleen als ze ontspannen is) en na het baden een beloning geeft, zal ze het bad met goede dingen gaan associëren.

Laat het baden beginnen

Zodra je de juiste uitrusting binnen handbereik hebt, kun je met het 'in bad doen' proces beginnen. Een badkuip of grote wastafel met een zachte sproeikop is het beste. Als je geen afneembare douchekop hebt, kan je een onbreekbare beker gebruiken. Gebruik altijd lauw water en volg de aanwijzingen op de shampoo nauwkeurig op. Maak je kat voorzichtig nat en breng de shampoo aan, te beginnen met de bovenkant van de nek achter de oren. Probeer niet om het gezicht van je kat te wassen. Het is namelijk heel moeilijk om de ogen, oren en neus te vermijden. Als je denkt dat haar gezicht wat aandacht verdient, kan je het beste een natte doek gebruiken of de dierenarts om advies vragen.

Om haar lichaam schoon te maken kan je haar inzepen met een washandje of met je vingers. Wanneer ze ingezeept is, spoel je haar voorzichtig maar grondig af met lauw water (gebruik een schoon washandje of een plastic beker als je geen afneembare douchekop hebt). Spoel alle shampoo uit (ook hier: blijf uit de buurt van ogen, oren en neus) om irritatie te voorkomen. Je kat zal zichzelf naderhand nog een hele tijd verzorgen en je wil niet dat ze aan shampoorestjes likt.

Wikkel je kat na het bad in een zachte handdoek en droog haar voorzichtig af. Geef je kat de ruimte. Ze wil misschien niet meteen bij je op schoot komen liggen. Laat haar zelf naar je toekomen wanneer ze daar klaar voor is.

Samengevat

Katten hebben maar zelden een bad nodig, aangezien ze er zelf heel goed in zijn om viezigheid te vermijden en zichzelf schoon te houden. Als het echter toch nodig is, ben je er nu op voorbereid en kan je het proces zo aangenaam mogelijk maken voor jezelf en - wat het belangrijkste is - voor je kat.

Beeldbron: Flickr

Over de auteur

$authorImageAlt

Christine O'Brien

Christine O'Brien is schrijfster, moeder en al jarenlang het trotse baasje van twee Blauwe Russen die de koning te rijk zijn in hun huis. Ze schrijft ook voor Care.com, What to Expect en Fit Pregnancy, waar ze over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven schrijft. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien

  

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS