Leren door te spelen

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Spelen met uw puppy: het is van levensbelang

Spelen met uw nieuwe puppy is natuurlijk heel erg leuk. Maar het is ook het belangrijkste onderdeel van zijn eerste training. Het spelen van spelletjes helpt u om samen snel een stevige en duurzame band op te bouwen. En het is goed voor de gezondheid. Gedurende de eerste dagen dat uw puppy nog zo jong is dat u hem niet mee kunt nemen naar buiten, helpen oefeningen in de vorm van spelletjes om de spiergroei en de ontwikkeling van gezonde botten en gewrichten te bevorderen.

 

Gebruik niet zo maar een speeltje

Eén van de eerste speelgoedregels waar uw puppy zich aan moet houden, is dat hij moet weten welke speeltjes van hem zijn en welke van u en uw gezin. U moet uw puppy niet laten spelen met uw schoenen of met het speelgoed van de kinderen, want het is lastig om het hem later weer af te leren.

Veilige en geschikte speeltjes zijn bijvoorbeeld "voddenpopjes". Hier kunt u veel verschillende spelletjes mee spelen en uw puppy kan ze naar hartelust heen en weer schudden. Verder zijn er "kongs", holle kegels van rubber die bijna niet kapot te krijgen zijn. Het leuke van kongs is dat ze kunnen worden gevuld met kleine beloningen waardoor uw pup een tijd zoet is als hij even alleen moet worden gelaten.

Speel spelletjes, maar laat het spel niet uit de hand lopen

Laten we eens even naar de toekomst kijken: u wilt natuurlijk dat uw puppy uitgroeit tot een gehoorzame hond die geen last heeft van stress. Daarom is het van groot belang dat u uw puppy beheersing bijbrengt tijdens het spelen van spelletjes. In de toekomst zult u hier enorm van profiteren, want er zullen zich ongetwijfeld situaties met drukte of stress voordoen waar uw puppy mee om moet kunnen gaan. En als u de baas bent over het spel, bent u de baas over uw puppy. Maar onthoud dat uw puppy nog jong is. U moet dus geduld hebben en hem helpen om te leren hoe hij zich moet gedragen op een beheerste manier.

Een paar belangrijke spelletjes om te "spelen en leren"

Jaagspelletjes

Deze spelletjes halen het natuurlijke jagersinstinct van uw puppy naar boven en beheersing is dus een belangrijk aspect. Hij zal moeten leren om niet te bewegen wanneer u een speeltje gooit totdat u hem het bevel geeft om te apporteren. En hij moet er aan wennen dat u hem terugroept terwijl hij wegsprint om zijn favoriete speeltje op te halen.

Speeltjes om te schudden en te "doden"

Bij deze spelletjes wordt vaak speelgoed gebruikt dat piept. De nadruk ligt op het prooidierinstinct van uw puppy, waarbij enige mate van beheersing dus wel wenselijk is. Leer hem bijvoorbeeld om te stoppen met het "doden" van de prooi en hem los te laten en om op commando bij u terug te komen, terwijl hij zijn prooi eigenlijk het liefst zou vasthouden.

Touwtrekspelletjes

Met deze spelletjes leert u uw puppy om niet meer aan zijn voddenpop te trekken en los te laten zodra u "Los!" roept. Hiervoor moet u hem belonen met een brokje. U moet dit kort maar vaak oefenen totdat hij zijn speeltje onmiddellijk loslaat wanneer u het vraagt.

Spelletjes spelen is nog maar het begin

Zodra u uw puppy de basisbeginselen van beheersing hebt bijgebracht, kunt u overwegen om aan iets ingewikkelders te beginnen, zoals een trainingsclub voor honden. Bij uw dierenarts kunt u terecht voor de adressen van verenigingen en terreinen bij u in de buurt. Hij kan u ook gedetailleerde trainingsboeken en cursussen aanraden.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten