Voeding voor een gezonde huid en vacht van je huisdier

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Er zijn tal van merken voor dierenvoer die reclame maken voor hun merk katten- of hondenvoer voor een gezonde vacht, maar hoe weet je nu echt welke voeding de juiste is voor je huisdier? Als verantwoordelijke huisdiereigenaar wil je je hond of kat voer geven wat hen helpt zich goed te voelen. Een paar belangrijke punten op het etiket van diervoeding kunnen je helpen na te gaan of de voeding die je kiest een bepaald voordeel belooft. Het kiezen van honden- of kattenvoer voor een gezonde vacht is echter niet de enige manier om ervoor te zorgen dat de huid en de vacht van je huisdier in topvorm zijn. Leer hoe voeding, omgevingsfactoren en verzorging ervoor kunnen zorgen dat je huisdier er slank uitziet en zich goed voelt.

Bruin-rode kitten krabt zijn oor met een slechte poot.

Wil je dolgraag het perfecte eten vinden?

Misschien vertoont je hond of kat al tekenen van een gevoelige of jeukende huid, of misschien wil je overstappen op voer dat de algehele gezondheid bevordert, inclusief huid en vacht. Wat de reden ook is, wees voorzichtig en concentreer je niet op slechts één of twee belangrijke ingrediënten of behoeften. Sommige huisdiereigenaren zoeken naar een hoog vetgehalte in katten- of hondenvoer voor een gezonde vacht. Om een voorbeeld te geven; hoewel ingrediënten zoals visolie gebruikelijk zijn in kattenvoer voor een gezonde vacht, heeft je lieve huisdier nog steeds een goede balans nodig van vitaminen, mineralen, eiwitten en koolhydraten. De waarheid is dat goed samengestelde maaltijden de meeste katten en honden al beschermen tegen huid- en vachtproblemen. Schoonheid begint echt van binnen.

Als je de ingrediënten en voedingsprofielen op de verpakking van je diervoeding bekijkt, vind je hier enkele van de meest voorkomende voedingsstoffen die een gezonde huid en vacht bij huisdieren helpen bevorderen:

  • Omega-6: Deze voedingsstof is een vetzuur dat de vacht van je huisdier laat glanzen en essentiële oliën in de huid vervangt.
  • Omega-3: Deze voedingsstof, die meestal voorkomt in ingrediënten zoals visolie, heeft een ontstekingsremmend effect dat kan helpen om jeuk of een ontstoken huid te verlichten. Het is een veel voorkomend ingrediënt in diervoeding voor honden met allergieën.
  • Biotine: Dit vitamine B-complex helpt een gezonde weefselgroei te bevorderen.
  • Koper: Deze voedingsstof helpt de haarkleur te behouden en houdt de vacht zacht en glanzend.
  • Vitamine E: Deze vitamine is een natuurlijke antioxidant die de huid van je huisdier helpt beschermen tegen vrije radicalen die schadelijk kunnen zijn voor de huidcellen.

Als je je huisdier echter kwaliteitsvoeding met een goede balans van voedingsstoffen hebt gegeven en je nog steeds een drogere huid, schilfers van roos of een dof uitziende vacht opmerkt, dan is het misschien tijd om met je dierenarts te gaan praten. Je huisdier heeft misschien ander voer of andere ingrediënten nodig. Verander echter nooit iets zonder eerst met je dierenarts te overleggen.

Het eerste wat je moet zoeken in een voeding voor je huisdier ter bevordering van een gezonde huid en vacht is voer dat is gemaakt van ingrediënten van hoge kwaliteit en dat een volledige, evenwichtige voeding bevordert. Dit alleen al kan bijdragen tot een luxueuzere en meer glanzende vacht. Als je huisdier veel krabt of aanhoudende huidproblemen heeft, is het een goed idee om met je dierenarts te praten om de volgende stappen te bepalen. Hij /zij kan helpen de oorzaak van de jeuk vast te stellen en voer aanbevelen dat is afgestemd op een gevoelige huid, of een dieetvoeding die speciaal is samengesteld om een gezondere huid en vacht te bevorderen.

Hoe ziet een gezonde vacht eruit?

Waar moet je op letten bij een gezonde vacht? Om te beginnen moet je de unieke kenmerken van je huisdier leren kennen. Controleer zowel katten als honden dagelijks van kop tot poot en borstel je huisdier ten minste een keer per week. Bij honden helpt het om ze vaker te borstelen (zelfs dagelijks), om de natuurlijke oliën door de vacht te verspreiden en klitten eruit te halen. Katten (en je tapijt) hebben ook baat bij minder haarballen en de knuffeltijd die ze krijgen als ze worden geborsteld.

Katten zijn toegewijde zelfverzorgers, dus een onverzorgde vacht kan een teken zijn dat je kat zich niet op zijn best voelt. Artrose kan leiden tot pijnlijke gewrichten en verhindert je kat bepaalde plekken te verzorgen. Een doffe, vettige of klittende vacht kan ook wijzen op gezondheidsproblemen of een gebrek aan essentiële voedingsstoffen. Een gestreste kat kan zich ook overmatig verzorgen en uiteindelijk plukjes van zijn eigen vacht uittrekken.

De verzorging van honden varieert naargelang de grootte en het ras. De PDSA legt uit dat een hond met lang haar of een pluchen vacht, zoals een husky, dagelijks geborsteld moet worden, terwijl een kortharige teckel het met een wekelijkse borstelbeurt afkan. Blue Cross zegt dat het het beste is om zo veel mogelijk tijd tussen het wassen te laten om te voorkomen dat de gevoelige huid van je hond uitdroogt. Tenzij ze erg vuil zijn of in iets stinkends rollen, raden ze aan de natuurlijke oliën in de vacht van je hond het meeste werk te laten doen. Honden met een dunnere, lichtgekleurde huid kunnen ook gevoeliger zijn voor huidirritaties zoals insectenbeten, seizoensgebonden allergieën en, merkt de PDSA op, zonnebrand. Als je niet weet wat het ras van je hond is, kan het lezen van enkele richtlijnen voor de verzorging van kort en lang haar helpen om een basis vast te stellen.

Als je je kat of hond borstelt, let dan op:

  • Plukjes vacht die uitvallen of kale plekken
  • Droge, rode of geïrriteerde huid
  • Zweren of ruwe plekken
  • Vettigheid
  • Kleine zwarte of witte vlekjes, wat teken of vlooieneitjes kunnen zijn

Als geen van deze dingen zich voordoen, heeft je huisdier waarschijnlijk een gezonde vacht. Als je echter een van deze symptomen opmerkt, is het tijd om verder op onderzoek te gaan, om de oorzaak van de vachtproblemen van je huisdier vast te stellen.

Bruinrode en witte langharige hond wordt geborsteld.

Nog steeds geen idee wat er aan de hand is? Praat met je dierenarts

Als je merkt dat je huisdier aan zijn oren krabt of zichzelf voortdurend likt, is het mogelijk dat iets in zijn omgeving de irritatie veroorzaakt. Je dierenarts kan de conditie van de vacht en de huid van je huisdier bekijken en bepalen of aanvullende tests nodig zijn. Voor honden met irritatie en jeuk legt het Merck Veterinary Manual uit dat je dierenarts zal zoeken naar veelvoorkomende oorzaken zoals parasieten (vlooien, teken of mijten), bacteriële infecties, schimmelinfecties, seizoensgebonden allergieën of irriterende omgevingsfactoren. Je kunt je dierenarts helpen de mogelijkheden te beperken door een inventarisatie te maken van alle nieuwe schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers, cologne of zeep die je in huis hebt gehaald, of van veranderingen die je in de routine van je huisdier hebt aangebracht, bijvoorbeeld een nieuwe wandelroute. Afhankelijk van de oorzaak kan je huisdier middelen nodig hebben zoals antibacteriële medicatie, schimmeldodende shampoo of antihistaminica (middelen die allergische reacties onderdrukken).

Als je dierenarts alle externe factoren uitsluit, kan hij adviseren de inhoud van de huidige voeding van je huisdier en de voeding die je vroeger aan hem gaf, te bekijken. Hij kan voorstellen een speciaal voer te geven om te bepalen of je huisdier een voedselintolerantie of -allergie heeft, of de voeding van je huisdier aan te vullen met een ontbrekende vitamine, antioxidant of vetzuur. Aangezien voeding een sleutelrol speelt in de gezondheid van huid en vacht, is het belangrijk om je hond of kat de maaltijden te geven die je dierenarts aanbeveelt. Zelfs als de toestand verbetert, ga dan niet terug naar ander voer zonder dit eerst met je dierenarts te bespreken. Ga niet maanden of jaren op zoek naar hondenvoer voor een gezonde vacht; ga op tijd (en regelmatig) naar de dierenarts om eventuele huid- en vachtproblemen op te lossen.

Jij bent de start van een gezonde toekomst voor je huisdier, van binnen en van buiten. Door goede voeding, een goede verzorging en regelmatige dierenartscontroles kun je de vacht en huid van je hond of kat jarenlang gezond en vitaal houden.

Over de auteur

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger is een huisdiereigenaar die haar huis deelt met haar viervoeters, twee kinderen en man. Chrissie brengt graag tijd door met haar familieleden als ze niet aan het lesgeven, schrijven of bloggen is. Chrissie streeft ernaar om artikelen te schrijven die huisdiereigenaren helpen een actiever en zinvoller leven met hun huisdieren te leiden.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten