Uw kitten op haar mooist

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Tips voor de verzorging van de vacht van uw nieuwe kitten

Wat betreft de verzorging van hun vacht zijn kittens fanatieke dieren. Ze leren van hun moeder hoe ze zich schoon en netjes moeten houden. Soms kunnen ze echter wel wat hulp gebruiken. Het kammen en borstelen van uw kitten is een mooi moment om aandacht aan haar te schenken. Ze zal er van begin tot eind van genieten. Als uw kitten lang haar heeft, moet ze elke dag worden gekamd. Daarna kunt u haar ook nog zachtjes borstelen om te voorkomen dat het haar gaat klitten. Uw dierenarts kan u vertellen wat de beste borstel en kam zijn voor de vacht van uw kitten.

Ook kortharige kittens moeten van tijd tot tijd worden geborsteld. Gebruik een zachte borstel om de losse haren langzaam van kop naar staart te verwijderen.

Katten ruien in het voorjaar en in mindere mate ook in de zomer en de winter. Laat uw kitten dus meteen wennen aan het feit dat ze regelmatig wordt geborsteld. Zo kunt u voorkomen dat ze haarballen in haar maag krijgt, aangezien deze heel vervelend kunnen zijn.

Katten zijn van nature uitermate schoon, dus ze hoeven niet in bad. Mocht ze een keer erg vies zijn geworden, dan kunt u een speciale, milde kattenshampoo gebruiken en haar toch in bad doen.

Het kan geen kwaad om tijdens de groei veel met uw kitten bezig te zijn, zodat ze weet dat ze daar niet bang voor hoeft te zijn. Door uw kitten te borstelen, hebt u meteen de mogelijkheid om haar lichaam te controleren. Let daarbij speciaal op haar tanden en pootjes. Ook moet u de ogen en oren regelmatig nakijken om te zien of er geen pus of een ongewone hoeveelheid oorsmeer in zit. Als u dit regelmatig doet is de kans minder groot dat ze tegenstribbelt wanneer de dierenarts haar nakijkt.

 

Houd de mond van uw kitten gezond

Wanneer uw kitten vier maanden oud is, beginnen haar blijvende tanden door te komen. Wanneer ze acht maanden oud is, is het merendeel van het blijvende gebit ontwikkeld. Goede mondhygiëne is voor katten net zo belangrijk als voor mensen. Het is een goed idee om uw kitten van jongs af aan te laten wennen aan regelmatig tandenpoetsen, zodat ze later geen gebitsproblemen krijgt. Als u haar tanden minstens drie keer per week poetst, helpt u de tanden en het tandvlees van uw kitten gezond te houden.

Tandenborstels en speciaal voor katten samengestelde tandpasta zijn verkrijgbaar bij uw dierenartspraktijk, waar ze u kunnen laten zien hoe u het beste kunt poetsen.

U vindt het misschien moeilijk te geloven, maar tandenpoetsen kan echt leuk zijn. Begin door elke dag zachtjes met uw vinger over de tanden van uw kitten te wrijven om haar zo te laten wennen. Wees voorzichtig maar resoluut wanneer ze tegenstribbelt en prijs haar wanneer ze rustig is. Introduceer daarna de tandpasta en gebruik tot slot de speciaal ontworpen tandenborstel.

U kunt ook kattenbrokjes kopen die speciaal zijn gemaakt om de tanden van uw kitten schoon te houden. En er is speciaal voer, zoals Hill's™ Science Plan Oral Care, dat gemaakt is om ervoor te zorgen dat ze later als volwassen kat schone tanden heeft.

 

De pootjes en klauwtjes van uw kitten

Tijdens de eerste zes levensmaanden van uw kitten hebben de pootjes en klauwtjes geen speciale aandacht nodig. Maar als u haar voetjes elke dag even vasthoudt, raakt ze eraan gewend en is het straks, wanneer ze ouder is, eenvoudiger voor u om ze na te kijken. De nagels hoeven ook nog niet te worden geknipt - een krabpaal waar ze de buitenkant vanaf probeert te krabben moet voldoende zijn. Bovendien is het een onderdeel van het proces van het afbakenen van haar territorium en uiteraard is het een vorm van lichaamsbeweging.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten