De Cornish Rex is zacht en zijdeachtig en houdt ervan altijd dicht bij haar baasje te zijn. Ze heeft die één-op-één tijd iedere dag nodig.

 

De Cornish Rex in een notendop
The Cornish Rex Cat Breed

De Cornish Rex is een atletische kat. Ze kan onvermoeibaar lijken, zo fijn vindt ze het om te rennen, springen en spelen.

Gewichtsklasse:

Katers: klein: <3 kg 
Poezen: klein: <5 kg

Oogkleur:

amber, aqua, blauw, koper, groen, goud, hazelnoot, twee verschillende kleuren ogen, oranje, geel

Verwachtingen:

Levensduur: 9-13 jaar
Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld
Neiging tot verharen: laag

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: kroezend
Kleuren: wit, blauw, zwart, crème, rood, bruin, ijsblauw, platinum, reebruin, chocoladebruin, kastanje, kaneel, lavendel, champagne, donkerbruin
Patroon: effen, schildpad, tweekleurig, driekleurig/calico (schildpad met wit), cypers, gespikkeld, smoke (donker op een zilverwitte ondervacht), shaded (donker op lichtere ondervacht), points (met donkere snoet, poten, staart en oren)
Minder allergeen: nee
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Erkend kattenras
NKFV, FNK, NRKV 
Gangbaarheid: matig

De Cornish Rex is een kat van kleine tot gemiddelde grootte. Omdat ze hoog op haar poten staat, lijkt het een grote kat, totdat jeu haar oppakt. Gezien vanaf de zijkant volgt de onderkant van de romp de opwaartse curve van de rug.

Vanwege haar fijne bouw kan de Cornish Rex bijna teer aanvoelen, maar deze kat is atletisch en helemaal niet kwetsbaar.

De Cornish Rex heeft een kleine, smalle kop met grote oren en ogen die te groot lijken voor de kop. Ze heeft een Romeinse neus, een sterke kin en lange, slanke poten. De staart is ook lang en slank en is zeer flexibel.

De vacht van de Cornish Rex is uniek onder katten. Het haar is zacht en zijdeachtig, maar gegolfd op een manier die een beetje aan cornrows (ingevlochten kroeshaar) doet denken.

Persoonlijkheid:

De Cornish Rex gaat een sterke band aan met haar baasje. Ze vindt het heerlijk om dicht in de buurt van haar baasje te zijn en heeft er behoefte aan iedere dag samen tijd door te brengen. Veel Cornish Rexen doen er alles aan om bij hun baasje te kunnen zijn en zullen zelfs aan een tuigje leren lopen om maar meer tijd samen door te brengen. Over het algemeen vinden ze het heerlijk om geknuffeld en opgepakt te worden.

Verzorging:

De Cornish Rex is een atletische kat die haar ideaalgewicht zal behouden als er voor voldoende bewegingsruimte wordt gezorgd. Doordat de vacht zo dicht op de huid ligt, is het makkelijk te zien of een Cornish Rex te dik wordt.

De Cornish Rex is beweeglijk en houdt van springen, rennen en spelen. Wanneer ze aan het spelen is, kan ze de indruk wekken dat ze onvermoeibaar is. Ze moet ook interactieve beweging hebben.

Geschiedenis:

In 1950 werd de eerste Cornish Rex kitten geboren in Cornwall, Groot-Brittannië. De kitten was het resultaat van een spontane mutatie, geboren uit een boerderijkat en een onbekende kat. Nina Ennismore, die deze ontdekking deed, had Rex konijnen gefokt en tentoongesteld, dus ze wist dat dit een speciale kat was. Ze nam deze kat met krulvacht in huis, noemde hem Kallibunker, en begon aan wat later uitgroeide tot het Cornish Rex ras.

In 1957 werd een koppeltje Cornish Rexen, dat rechtstreeks afstamde van Kallibunker, geïmporteerd in de Verenigde Staten. De Cornish Rex werd in 1967 officieel in de Verenigde Staten erkend en is daar sindsdien populairder dan in Groot-Brittannië.

In eerste instantie namen de fokkers aan dat de krulvacht van de Cornish Rex en de Devon Rex aan elkaar verwant waren en dat ze met elkaar gepaard konden worden. Er werd geprobeerd ze te paren, maar alle kittens die hieruit voortkwamen hadden een steile vacht. Het paren leverde steeds hetzelfde resultaat op, dus er werd vastgesteld dat de katten met krulvacht twee verschillende rassen waren.

Gerelateerde artikelen

 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Turkse Angora

  Deze elegante kat is lief, altijd op haar hoede, actief en trots op zichzelf. Een stabiele omgeving is voor een Turkse Angora belangrijk.
 • Tiffany / Chantilly

  154502253 De Tiffany kat, ook wel Chantilly genoemd, is van gemiddelde grootte. Je kunt dit ras herkennen aan haar ver uit elkaar staande oren. Ze is aanhankelijk, in wat zich uit in dat ze liever bij jou is dan alleen.
 • Burmees

  De Burmees is een actieve en nieuwsgierige kat. Ze is van gemiddelde grootte en vindt aandacht fijn. Qua persoonlijkheid kan ze niet altijd goed overweg met andere raskatten.
 • Brits Korthaar

  154502253 De Brits korthaar is een veel gewilde kat. Ze is speels, aanhankelijk en enorm loyaal. Ze heeft wel specifieke eisen wat betreft haar verzorging.
 • Manx kattenras feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Manx is een van de oudste kattenrassen. Ze is liefdevol gezelschap en gek op mensen. Ze lijkt nergens gestresst van te worden.