Hoe vaak moet ik mijn hond voeren?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

We weten dat er speciale voedingsrichtlijnen zijn voor je puppy. Maar hoe zit ’t precies met de volwassen hond? Van voerfrequentie tot -hoeveelheid: we zetten het voor je op een rij.

Hoeveel eet een hond per dag?

Ook wanneer je hond eenmaal is volgroeid, is het voorkomen van gezondheidsproblemen het belangrijkst. Ben je benieuwd naar hoeveel gram hondenvoer je hond per dag moet eten? De soort en hoeveelheid voer moeten worden afgestemd op het ras, de grootte en de levensstijl van je maatje. Je dierenarts kan je hierbij goed adviseren.

Wist je dat… je op een verpakking van Hill’s hondenvoer kunt terugvinden wat de aanbevolen dagelijkse voedingshoeveelheden zijn van dat specifieke voer, op basis van het gewicht van je harige vriend(je)? Ook zijn de schema’s met dagelijkse voedingshoeveelheden te vinden op de productpagina’s op onze website.

Zo houd je je hond fit en gezond: voerschema hond

Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

Leeftijd: 1 tot 7 jaar

 • De meeste baasjes verdelen de totale aanbevolen hoeveelheid hondenvoer over 2 porties per dag.
 • Meten is weten. In plaats van te gissen, meet je de hoeveelheid voer af met een keukenweegschaal. Of gebruik een speciale maatbeker voor hondenvoer.
 • Let goed op tekenen van gewichtstoename bij je hond. Als je de ribben niet meer kan voelen, geen duidelijke taille ziet of vetkussentjes op de heupen en aan de staartbasis voelt, kan dat duiden op overgewicht. Verlaag dan in overleg met je dierenarts de hoeveelheid voeding.
 • Voer je hond op regelmatige tijdstippen. De meeste baasjes voeren ‘s ochtends en ’s avonds. Waar je ook voor kiest: consistentie in het voerschema van je hond is het belangrijkst.
 • Kies het soort voer dat past bij jouw hond. Heb je een hond die weinig beweegt of aanleg heeft om dik te worden? Kies dan speciaal hondenvoer dat bij zijn of haar levensstijl (of gezondheidssituatie) past.

Leeftijd: > 7 jaar

 • Je hond wordt ouder en mogelijk iets trager. Honden worden sneller oud dan mensen, dus grote gezondheidsveranderingen treden eerder in het leven op.
 • Kies voor hondenvoer dat de hersenen, het immuunsysteem en de spijsvertering ondersteunt. Ook moet de voeding bijdragen aan het energieniveau en een gezonde vacht.
 • In deze periode vertraagt de stofwisseling van je hond. Hierdoor wordt je maatje sneller te zwaar. Hondenvoer dat voor oudere dieren is samengesteld houdt hier rekening mee.

Zorgen voor je oudere hond

Een oudere hond heeft andere behoeften. Zorg dat je zijn of haar voeding en gezondheid goed in de gaten houdt. En overleg met je dierenarts of het tijd is om over te stappen op hondenvoer voor oudere honden. Vraag hem / haar ook hoeveel voer je hond in deze levensfase moet krijgen of hoe vaak je je hond moet voeren.woman feeding senior dog in kitchen

 • Goed om te weten: grotere rassen worden eerder oud dan kleinere honden. Zo kan de Jack Russell terriër op zijn elfde nog door het huis razen, maar wordt een Golden Retriever soms op zevenjarige leeftijd al langzamer. Vraag bij twijfel je dierenarts wanneer jouw hond de gouden jaren heeft bereikt.
 • Het gewicht kan schommelen. Sommige honden kunnen in deze fase sneller aankomen door een vertraagde stofwisseling. Maar let ook goed op gewichtsverlies. Dit kan een teken zijn van gezondheidsproblemen, zoals een zwak gebit.
 • Als je veranderingen merkt in het gewicht of de eetgewoonten van je hond, bespreek dit dan met je dierenarts.

Bovenstaande leeftijdsgroepen en informatie zijn natuurlijk slechts richtlijnen. Gezondheidsproblemen kunnen je hond sneller doen verouderen, maar je hond kan ook tot op hoge leeftijd vitaal blijven. Door de gezondheid van je maatje in de gaten te houden, te kiezen voor goed hondenvoer van hoogwaardige kwaliteit en een open gesprek met je dierenarts te voeren, maak je in elke levensfase de best keuzes voor jouw hond.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced™ Fitness Medium Chicken is samengesteld om de spieren en de gezonde vitale organen te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de gezondheid van de mond en een gezonde huid en spijsvertering te ondersteunen. Met hoge gehalten aan klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is samengesteld voor de ondersteuning van gewrichten en spieren, voor honden van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten, glucosamine en chondroïtine uit natuurlijke bronnen.
 • Hill's Science Plan Mature Adult Natvoer Hond met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Chicken is speciaal samengesteld om de gezonde gewrichten en vitale organen te helpen behouden. Met klinisch bewezen anti-oxidanten en glucosamine en chondroïtine uit natuurlijke bronnen.