Het Beste Speeltje voor uw Hond Kiezen

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een van de leukste dingen aan het hebben van een hond, is dat hij zo graag speelt. Het beste hondenspeelgoed kiezen is dan ook een belangrijk onderdeel van uw band. Of u hem nu laat apporteren of toekijkt terwijl hij in het rond rolt om zichzelf te entertainen: speeltjes zijn belangrijk voor het welzijn van uw hond. Waarmee kunt u rekening houden wanneer u een hondenspeeltje kiest?

Leeftijd

Hoewel een hond niet op dezelfde manier als u ouder wordt, moet u toch rekening houden met zijn leeftijd. Een puppy van drie weken heeft bijvoorbeeld nog babytanden. Dan is speelgoed van zachter rubber of zacht, behaaglijk materiaal dus perfect voor hem. Tussen zijn derde en negende levensmaand wisselt uw puppy tanden. Dan is het beter om hard rubber te vermijden en een voorraadje aan te leggen. Hij zet zijn tanden dan immers in alles wat hij te pakken krijgt, dus een flinke keuze aan kauwspeelgoed leidt hem af van uw favoriete paar schoenen.

Is de fase van tanden wisselen voorbij, dan heeft uw hond kaken die sterk genoeg zijn voor harder rubberen speelgoed en heeft hij eindeloze energie om met balletjes te spelen of touw te trekken. Rond de leeftijd van 7 jaar heeft uw senior hond niet meer dezelfde kracht in zijn kaken en tanden als een (jong) volwassen hond, maar het blijft belangrijk dat hij op zachtere speeltjes kan knabbelen en dat hij kan spelen met speelgoed dat hem aanmoedigt om actief te blijven. Denk aan gemakkelijk op te gooien ballen en stokken. Gelukkig bestaan er tal van speeltjes die specifiek zijn afgestemd op de leeftijd, de grootte en de kauwgewoonten van uw hond.

Grootte en Textuur

Zelfs als volwassen dier is het onwaarschijnlijk dat een kleine yorkshireterriër even hard zal kauwen als een grote Duitse herder. Daarom hebben kleine honden ook speeltjes nodig die passen in hun kleinere bekjes. Evengoed kan een te zacht speeltje in stukken breken en dan bestaat het risico op verstikking of doorslikken met eventuele maag- of darmproblemen tot gevolg. Als u merkt dat een speeltje tekenen van beschadiging vertoont (het maakt bijvoorbeeld geen geluid meer of er zitten barsten of scheurtjes in het materiaal of de vulling), is het meestal beter om het te vervangen.

Ook de juiste grootte van een hondenspeeltje is belangrijk. Te klein speelgoed kan gemakkelijk worden ingeslikt. Over het algemeen geldt dat een speeltje dat achter de achterste kiezen van uw hond past, te klein is en verstikkingsgevaar oplevert. Tot slot wilt u ook bepalen met welk type speeltje uw hond zich het meest amuseert. Net als mensen zullen honden na verloop van tijd zelf aangeven welk speeltje ze het leukst vinden.

Soorten Speeltjes

Zelfs gewapend met deze informatie kan de zoektocht door het speeltjesschap nog steeds verwarrend zijn. Denk tijdens het winkelen aan deze vier speelvarianten en houd rekening met de behoeften van uw trouwe viervoeter, dan vindt u zeker de perfecte speeltjes.

Ballen

Er zijn rubberen ballen, pluchen ballen, tennisballen, schuimballen, piepende ballen en nog veel meer soorten. Elk balletje stuitert op zijn eigen manier. Sommige drijven en lichten op in het donker –interessant als u water in de buurt hebt of ’s avonds op pad gaat. Deze klassieker is dan ideaal om uw hond actief te houden. Hebt u een bal van de juiste grootte gevonden voor uw hond, let er dan op dat die gemaakt is van een materiaal dat stevig genoeg is voor hem, zodat hij het niet aan flarden kan bijten. Ballen moedigen u als baasje ook aan om mee te doen, want honden zijn gek op apporteren of vangen. Zo bouwt u ook aan een sterkere band.

Trekspeeltjes

De meeste honden genieten van touwtrekwedstrijdjes met hun baasje en andere honden. En hoewel er stemmen opgaan om dit spelletje te vermijden omdat het agressie kan opwekken, aldus PAWS, is er niets mis mee mits uw hond goed opgevoed is. Het belangrijkste bij trekspeelgoed is wellicht ervoor te zorgen dat uw hond het niet aan flarden trekt. Trekspeeltjes zijn meestal zacht en gemaakt van linnen, leder, canvas of touw. Het is dan ook nodig ze te vervangen zodra u merkt dat de draden bijvoorbeeld losgekomen zijn of er stukjes ontbreken. Let er ook op dat u zich zelf niet te agressief gedraagt tijdens het touwtrekken. Trek het speeltje zeker niet uit zijn bek, want dat kan schadelijk zijn voor zijn gezondheid. Wilt u dat hij het speeltje loslaat, dan moet u hem leren te reageren op commando’s als “Laat vallen” of “Los”. En hoewel een hond zeer sterke kaken heeft, is het nooit een goed idee om het speelgoed verticaal los te trekken en hem daarbij op te tillen. Dat kan problemen veroorzaken aan zijn kaken, hals en ruggengraat.

Snacks en Kauwspeeltjes

Hoewel zowat alles als kauwspeeltje kan dienen, bestaat er speelgoed dat speciaal gemaakt is om op te knabbelen, en dat verdient dan ook de voorkeur. Deze spulletjes zijn meestal gemaakt van nylon of hard rubber, en gaan dan ook lang mee. Sommige zijn zelfs gevuld met lekkernijen om uw hond te trainen of lange tijd bezig te houden, en andere speeltjes zijn gewoon leuk zonder meer. Ze moeten zacht genoeg zijn om op te kauwen zonder het risico dat de tanden gaan breken, maar ook stevig genoeg zodat ze niet gemakkelijk in stukjes breken. U zult merken dat u regelmatig de grootte en stevigheid van de kauwspeeltjes die u kiest, zult moeten aanpassen naarmate uw hond opgroeit. Zorg er wel voor dat er gezonde lekkernijen in het speelgoed zitten, zodat hij zeker gezond blijft terwijl u hem in beweging houdt.

Pluche

Pluchen speelgoed is de favoriet van veel honden, maar helaas is het vaker niet dan wel veilig. Hoewel pluchen speeltjes gemakkelijk aan flarden gescheurd worden en inslikgevaar inhouden, kunnen ze toch nog leuk zijn als ze onder toezicht gebruikt worden. Voordat uw puppy tandjes begint te krijgen, is pluchen speelgoed ook heel geschikt als knuffel ‘s nachts. Is uw hond er gek op, schrijf dit soort speelgoed dan zeker niet onmiddellijk af. Zorg er gewoon voor dat uw puppy weet welke pluchen speeltjes van hem zijn, en wat misschien de knuffelbeer of het kussen van een gezinslid is. Het beste hondenspeelgoed kiezen zorgt ervoor dat u allebei op een veilige en leuke manier speelt. Speelgoed kan net als lekkernijen gebruikt worden als trainingsmiddel. Als u merkt dat uw hond aangetrokken wordt door een bepaald stuk speelgoed, gooi dat dan naar hem als beloning wanneer hij een bevel van u opvolgt en bijvoorbeeld zoals gevraagd gaat zitten. Een belangrijk onderdeel van de training is ook om hem te leren welke speeltjes van hem zijn. Dat beschermt u tegen destructief gedrag dat kan voortvloeien uit de slechte gewoonte om op andere dingen te kauwen, zoals snoep, meubels of speelgoed van kinderen. Denk eraan uw keuzes af te stemmen op de leeftijd en de grootte van uw hond en de intensiteit waarmee hij gewoonlijk bijt. Houd ook in gedachten dat de keuze van speelgoed moet mee-evolueren met de leeftijd van uw hond: er zijn speeltjes voor puppy’s, volwassen en oudere honden. Veiligheid krijgt altijd voorrang, meteen gevolgd door het speelplezier.

Biografie van de auteur

Katie Finlay
Katie Finlay is een hondentrainster en auteur uit Los Angeles (Californië). Ze werkt al meer dan zes jaar met honden en hun baasjes, zowel persoonlijk als via haar artikels.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's Science Plan Light Medium Adult Hondenvoer met Kip

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Light with Chicken is samengesteld om het ideale gewicht te helpen behouden. Met klinisch bewezen antioxidanten en L-carnitine om vet te helpen omzetten in energie.</p>
 • Hill's Science Plan Perfect Weight Medium Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • Hill's Science Plan Small & Mini Adult Hondenvoer met Lam & Rijst

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de gezondheid van de mond en een gezonde huid en spijsvertering te ondersteunen. Met hoge gehalten aan klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>
 • Hill's Science Plan Medium Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced™ Fitness Medium Chicken is samengesteld om de spieren en de gezonde vitale organen te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.