Waarom eet mijn hond zo snel?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als mensen aan tafel gaan voor een maaltijd, nemen ze meestal de tijd om van hun eten te genieten. Je hond pakt het echter heel anders aan - die verslindt zijn brokken meestal in een paar seconden. Lees verder om te weten te komen over de problemen die kunnen ontstaan als je hond te snel eet en wat je kunt doen om hem af te remmen.

Waarom eet mijn hond zo snel?

Border collie die ligt en de binnenkant van een groene voerbak likt.
Hoewel het kan zijn dat je hond zijn eten gewoon erg lekker vindt, zijn hier een paar meer waarschijnlijke redenen waarom je hond zo snel eet:

 • Competitie: als je meer dan één hond hebt, kan je snelle eter het gevoel hebben dat hij snel moet eten om te voorkomen dat de andere honden het voer van hem afpakken. Het kan ook zijn dat je hond als pup heeft moeten concurreren om eten met zijn nestgenoten. Dit gevoel van competitie kan ook instinctief zijn. Dus zelfs als je maar één hond hebt, kan hij andere leden van het huishouden, waaronder katten en mensen, als concurrentie zien.
 • Onregelmatige voertijden: als je je hond uit het asiel hebt geadopteerd, kan het zijn dat zijn vorige baasje zich niet aan de juiste voeretiquette of een regelmatig voerschema hield, wat ervoor heeft gezorgd dat je hond eet alsof hij niet zeker weet wanneer hij zijn volgende maaltijd krijgt. Dit kan ook gelden voor honden die vroeger zwerfhonden waren en in het wild voedsel moesten zoeken. Na verloop van tijd en met veel zorg en liefde kan je hond het rustiger aan gaan doen en zal hij beseffen dat de volgende maaltijd niet ver weg is.
 • Onderliggende ziekte: het is mogelijk dat een onderliggend gezondheidsaandoening ervoor zorgt dat je hond overmatige honger heeft. Diabetes en het syndroom van Cushing kunnen de stofwisseling van je hond beïnvloeden en zijn eetlust vergroten. Wormen of andere parasieten kunnen ook de boosdoener zijn.

De gevaren van honden die te snel eten

Vrouwenhand die een blonde Pomeriaan voert die op een grijze stoffen bank zit.Snel eten kan niet alleen wijzen op een onbehandelde ziekte, het kan er ook toe leiden dat je hond ziek wordt. Als je hond te snel eet, kan hij spijsverteringsproblemen krijgen en gaan overgeven. Erger nog, eten zonder te kauwen vormt een verstikkingsgevaar. Een ander risico is een ernstige aandoening die een maagtorsie wordt genoemd. Deze aandoening treedt op wanneer een hond veel lucht inslikt omdat hij te snel eet. Een maagtorsie is erg ongemakkelijk voor je hond. Een maagtorsie (ook wel maagkanteling of volvulus genoemd) vereist onmiddellijke veterinaire aandacht omdat de maag van je hond verdraaid is, wat kan leiden tot een breuk en de dood.

Als de reden voor het snelle eten van je hond niet duidelijk is, is het een goed idee hem te laten controleren door een dierenarts, zeker als het nieuw gedrag is.

Hoe kan je een snel etende hond afremmen

Als blijkt dat je hond een onderliggende ziekte heeft, zal de behandeling van de aandoening zijn eetlust hopelijk normaliseren waardoor hij weer op een normaal tempo eet. Wanneer voer van lage kwaliteit het probleem is, dan zou het overschakelen op voer van betere kwaliteit het probleem moeten oplossen. Wanneer je concurrerende eters apart van andere huisdieren voert op een plaats waar zij zich veilig voelen en waar ze langzamer durven te eten, kan je dat specifieke probleem verhelpen. Maar als geen van die oplossingen je snelle eter afremt, zijn hier een paar trucs die je kunt proberen:

 • Geef vaker voer: het kan helpen om je hond twee of drie keer per dag kleinere maaltijden te geven in plaats van alles tegelijk. Kleinere maaltijden verminderen ook het risico op maagtorsie.
 • Gebruik een anti-schrokbak: hnti-schrokbakken hebben ingebouwde obstakels die speciaal zijn ontworpen om honden langzamer te laten eten. Deze bakken kan je in de winkel kopen, maar je kunt ze ook zelf maken door een kleiner bakje ondersteboven in het gewone voerbakje van je hond te zetten en het voer eromheen te strooien.
 • Maak etenstijd leuker: geef het voer van je hond in een hondenspeeltje dat slechts enkele brokjes per keer afgeeft. Je kunt je eigen versie maken door gewoon een muffinvorm ondersteboven te zetten en het eten tussen de muffinvormpjes te strooien, zodat ze het eruit moeten vissen.

Hoewel de reden voor het snelle eten van je hond misschien niet ernstig is, kan deze eetgewoonte leiden tot een gezondheidsprobleem. De volgende keer dat je je hond zijn eten ziet verorberen, bedenk dan dat wat gewoon eigenzinnig gedrag lijkt, ernstige gevolgen kan hebben voor zijn gezondheid.

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is romanschrijfster van beroep en afkomstig uit Tulsa, Oklahoma (VS), waar ze heel wat artikelen over huisdieren schrijft voor haar blog.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Gerelateerde artikelen

 • Wanneer is mijn puppy een volwassen hond?

  Is je puppy een volwassen hond aan het worden? Soms is het moeilijk om te zeggen.
 • Wat is hypoallergene hondenvoeding?

  Heb je een hond met een allergie? Een goede kans dat je dan ooit al iets tegen bent gekomen over hypoallergeen hondenvoer. Maar wat is hypoallergeen hondenvoer nu precies? Lees verder om alle voordelen te ontdekken
 • Natvoer voor je hond: 5 veelgestelde vragen

  Voor een goede gezondheid van je viervoeter is voeding ontzettend belangrijk. Maar hoe zit ’t eigenlijk met het type voer? Geef je natvoer, brokjes, of allebei? En waarom? Lees verder voor de antwoorden.
 • Natvoer voor je kat: 5 veelgestelde vragen

  Je doet er alles aan om je kat gezond te houden en juiste voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Maar kies je voor natvoer, brokjes, of een mix van beide? En waarom? In dit artikel geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen over natvoer.

Gerelateerde producten

 • Hill's Science Plan Light Medium Adult Hondenvoer met Kip

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Light with Chicken is samengesteld om het ideale gewicht te helpen behouden. Met klinisch bewezen antioxidanten en L-carnitine om vet te helpen omzetten in energie.</p>
 • Hill's Science Plan Perfect Weight Medium Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • Hill's Science Plan Small & Mini Adult Hondenvoer met Lam & Rijst

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de gezondheid van de mond en een gezonde huid en spijsvertering te ondersteunen. Met hoge gehalten aan klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>
 • Hill's Science Plan Medium Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced™ Fitness Medium Chicken is samengesteld om de spieren en de gezonde vitale organen te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.