Leuke ideeën voor kinderen en huisdieren deze zomer

Published by
min read

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Kinderen hoeven in de zomervakantie even niet te denken aan rekensommen en het ABC, maar ze kunnen natuurlijk wel andere dingen leren. Door met huisdieren te spelen, leren kinderen belangrijke levenslessen die in geen enkel schoolboek staan. Onderzoek heeft aangetoond dat het verzorgen van of spelen met huisdieren het medeleven en gevoel van verantwoordelijkheid van kinderen vergroot, meldt The Washington Post. Daarnaast geeft het kinderen en de kat of hond de kans om lekker te bewegen - en dat is al even belangrijk.

Nu de zomervakantie voor de deur staat, geven we je tien ideeën voor spelletjes die kinderen met hun huisdieren kunnen spelen:
Little girl sits under a tree reading a book about butterflies as dog sits nearby watching butterflies fly around them.

De gezinshond: Het beste maatje van een kind

 1. Een nieuw kunstje aanleren: In de buurtbibliotheek vind je boeken over het trainen van huisdieren. Haal er een voor je kind zodat hij of zij je hond een paar kunstjes kan aanleren deze zomer. Je hond leert een nieuw kunstje, maar je kind leert een nieuwe vaardigheid aan én leert begrijpen dat het geduldig moet zijn.
 2. Verstoppertje spelen: Houd de hond binnen terwijl je kind zich buitenshuis verstopt. Laat de hond naar buiten zodat hij op zoek kan naar zijn kleine mensenvriend!
 3. Zelf een hindernisparcours in de achtertuin maken: Met kartonnen dozen, speeltunnels, een hoelahoep en een flexibeam (zwemslurf) kun je een hindernisparcours maken waar honden en kinderen samen doorheen moeten zien te komen.
 4. Waterpret met de tuinsproeier: Honden en kinderen vinden het geweldig om door de tuinsproeier te rennen. Hoewel er honden zijn die niets om water geven, vinden ze het geweldig om achter de kinderen aan door de sproeier te rennen.
 5. Oefenen met lezen: Als kleintjes leren lezen, is er toch niets leuker dan een trouwe viervoeter die geduldig en zonder commentaar te leveren luistert naar het verhaaltje? Oefen elke dag met lezen - op een leuke en ontspannen manier.

Spelletjes voor kinderen en katten

 1. Bouw een kattenkasteel: Verzamel kartonnen dozen en bouw zelf een kattenkasteel: knip gaten in de dozen, plak ze aan elkaar vast en kleur ze. Een leuke knutselactiviteit tijdens de zomervakantie. Kijk hoe de kat door het doolhof loopt (misschien kun je haar een handje helpen door snoepjes of een favoriet speeltje neer te leggen). Als de dozen groot genoeg zijn, kunnen kind en kat hun fantasie de vrije loop laten in een donkere 'gang'. Het is verstandig om te helpen met het verstevigen van het bouwwerk zodat het niet instort op de kat, want daar kan ze van schrikken.
 2. De kat leren apporteren: Katten vinden het geweldig om achter voorwerpen aan te jagen, zoals propjes papier. Kinderen kunnen katten leren apporteren door op de vloer te gaan zitten, het lievelingsspeeltje weg te gooien en af te wachten wat er gaat gebeuren. Sommige katten begrijpen niet wat de bedoeling is en gaan misschien zelf met het speeltje aan de haal, maar na verloop van tijd - en na veel herhaling - beginnen ze het spelletje te begrijpen. Ze leren dat wanneer ze het speeltje terugbrengen, het kind "tot leven komt" en het speeltje weer weggooit.
 3. Lichtjes vangen: Katten vinden het geweldig om achter lichtjes aan te jagen. Geef je kind een spiegel en zoek een zonnestraal. Het licht weerkaatst op de vloer en je kat zal als een dolle achter het lichtje aan jagen. En daar zal je kind van in een deuk liggen. Doe het licht uit en geef je kind een zaklamp. Kijk hoe je kat achter de lichtstraal aan rent. Leg wel aan kinderen uit dat ze niet met het licht in de ogen van de kat mogen schijnen. De kat krijgt het lichtje natuurlijk nooit te pakken en kan daar een tikje gefrustreerd van raken. Daarom is het een goed idee om haar na afloop van het spel te belonen (bijvoorbeeld met een snoepje).
 4. Raceauto omkatten: Maak een stukje touw vast aan een auto met afstandsbediening en rij ermee langs de kat. Kijk hoe ze er achteraan gaat! Let op: zorg ervoor dat de auto niet te snel rijdt en dat het kind niet met de auto tegen de kat aanrijdt.
 5. Pak de plumeau: Doe huishoudelijke klusjes én speel met de kat. Het enige wat je kind nodig heeft is een plumeau en een kat die zin heeft in een spelletje. Zo worden huishoudelijke klusjes kinderspel (en de kat vindt het ook geweldig). Het is verstandig om wat meer toezicht te houden bij dit spelletje. Je wilt niet dat kinderen een plank met spulletjes afstoffen die kat of kind kunnen omstoten en breken.

De zomer is een tijd waarin kinderen een band kunnen opbouwen met hun huisdier omdat ze veel energie hebben én er veel tijd is om met elkaar te spelen. Het is meestal warm genoeg om buitenactiviteiten te ondernemen met kinderen en honden, en omdat kinderen in de zomervakantie thuis zijn, is er ook voor katten meer te beleven. Met een beetje fantasie en begeleiding, beleven huisdieren en kinderen de zomer van hun leven.

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy is a freelance writer and pet parent who lives in Erie, Pa. She has a goldendoodle named Maddie.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's Science Plan Adult Natvoer Kat Kip & met Kalkoen

  Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om tegemoet te komen aan de energiebehoeften van katten in de bloei van hun leven
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult Kattenvoer met Kip

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw kat te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Urinary Health Adult Kattenvoer met Kip

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Urinary Health Sterilised Cat</strong> is een perfect gebalanceerde voeding die de gezonde urinewegen van uw kat helpt te beschermen voor een langer en gelukkiger leven. Met een unieke Gewichtscontroleformule om gecastreerde/gesteriliseerde katten fit en gezond te helpen houden. </p>