Zijn katten te trainen?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Om uw nieuwe kitten te trainen, moet u weten hoe ze denkt en zich gedraagt.

Katten zijn anders dan honden. Honden zijn roedeldieren die het hun 'leider' (u) naar de zin willen maken. Uw kitten houdt er meer van om het zichzelf naar de zin te maken!

Toch is het, met wat geduld en begrip, heel goed mogelijk om uw kitten te trainen. En het is belangrijk dat u dat ook echt doet, want hoe denkt u bijvoorbeeld dat u uw kitten kunt borstelen of haar lichaam kunt controleren als u haar niet leert om te worden vastgehouden? En wilt u echt dat ze te pas en te onpas op en neer trippelt over het keukenaanrecht?

De basisprincipes

Het eerste waar u zich bewust van moet zijn is dat katten straf niet begrijpen. Het aanmoedigen van goed gedrag is veel effectiever. Klinkt dat lastig? Houdt u dan vast aan de volgende drie begrippen die van belang zijn: respect, herhaling en beloning.

Laten we beginnen met respect. Het is belangrijk dat u zich op een 'katvriendelijke' manier gedraagt. Wist u bijvoorbeeld dat katten er een hekel aan hebben als u naar ze staart en dat ze niet tegen plotselinge geluiden of bewegingen kunnen?

Herhaling betekent gewoon regelmaat aanbrengen en consequent zijn. Als uw kitten iets doet dat u niet wilt (bijvoorbeeld op het aanrecht springen), zeg dan consequent op een vriendelijke en vastbesloten manier dat dat niet mag. Als ze iets doet dat goed is, prijs haar dan uitbundig.

En daarmee komen we vanzelf bij beloningen terecht. U kunt katten op twee manieren belonen: door ze prijzend toe te spreken of door ze iets lekkers te geven. Beide opties zijn erg motiverend voor uw kitten.

Uw kitten trainen om te worden vastgehouden

De meeste katten houden er niet van om te worden opgetild, dus hoe eerder u uw kitten hieraan laat wennen, hoe beter.

Veel mensen leren hun kitten jammer genoeg slechte gewoonten aan. Ze tillen hun kitten op, die vervolgens begint tegen te stribbelen en laten haar dan onmiddellijk weer los. Zo leert uw kitten dus dat ze haar zin krijgt als ze tegenstribbelt.

Het is beter om uw kitten op te pakken en haar dan, als ze tegenstribbelt, voorzichtig maar stevig vast te blijven houden. Prijs haar uitbundig als ze zich overgeeft en zet haar daarna weer neer.

Krabben

Kunt u uw kitten leren om niet te krabben? Nee. Kittens zijn dol op krabben. Het is een natuurlijke manier om hun territorium af te bakenen en het is goed om de spieren te strekken. Betekent dit dat u moet accepteren dat uw meubels aan flarden gaan? Natuurlijk niet, u moet uw kitten alleen leren om aan iets anders te krabben.

Koop een krabpaal voor uw kitten (ruwe materialen zijn favoriet, dus kies er één met bijvoorbeeld touw eromheen). Speel met uw kitten in de buurt van de krabpaal en beloon haar met complimentjes of iets lekkers wanneer ze hem gebruikt.

Als ze aan een tafel- of stoelpoot krabt, geeft ze daar haar geur aan af. U kunt de tafel of stoel schoonmaken met een product dat de geur verwijdert om haar zo te ontmoedigen om het nog eens te doen. Sommige mensen vinden het handig om een laagje polytheen aan te brengen op hun meubels, omdat kittens in het algemeen niet graag aan gladde oppervlakten krabben.

Ontmoedig bijten

Speels bijten hoort bij het natuurlijke gedrag van kittens. Als uw kitten tijdens het spelen in uw hand bijt, stop er dan onmiddellijk mee. Maar trek hoe dan ook uw hand niet weg. Dit maakt het spelletje alleen maar leuker! Speeltjes en balletjes zijn betere 'prooien' om haar instinct op te botvieren.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten