Hoe IBD bij honden behandelen?

Published by Ashley Gallagher, DVM
min read

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Er zijn weinig dingen die een hondeneigenaar sneller uit bed krijgen dan het onmiskenbare geluid van een hond die op het punt staat over te geven. Net als mensen kunnen honden van tijd tot tijd braken en diarree hebben. Maar als de buikproblemen van je hond niet binnen een dag of twee zijn opgelost, moet je misschien met je dierenarts praten over IBD (inflammatory bowel disease) en verwante aandoeningen, zoals colitis.

Wat is IBD bij honden?

IBD is een aandoening waarbij de wanden van het maag-darmkanaal (GI) ontstoken zijn. Soms wordt deze aandoening ook chronische enteropathie genoemd en dan onderverdeeld in groepen, op basis van hoe de hond reageert op verschillende behandelingen: responsief op voedsel, op antibiotica en/of op steroïden. Om het eenvoudig te houden, houden we het in dit artikel bij de term IBD.

Tekenen dat je hond mogelijk IBD heeft, zijn onder meer frequent braken, verminderde eetlust, gewichtsverlies, dunne ontlasting, frequente ontlasting, of vloeibare of bloederige diarree. Na verloop van tijd kan IBD leiden tot gewichtsverlies, verminderde spiermassa en een slechte vacht. Als je een van deze tekenen opmerkt, moet je een afspraak maken met de dierenarts.

Zwarte dwergschnauzer liggend in een hondenmand

Wat is de oorzaak van de maag-darmkanaal ontsteking?

Om de oorzaak van maag- en darmstoornissen bij IBD te begrijpen, is het belangrijk om te begrijpen hoe voedsel wordt afgebroken en door het lichaam wordt opgenomen. Wanneer voedsel wordt geconsumeerd, reist het door de slokdarm en stopt het in de maag, waar het wordt verteerd en afgebroken tot een meer vloeibare substantie die chijm wordt genoemd. De chijm gaat dan naar de dunne darm, waar het grootste deel van de vertering en de opname van voedingsstoffen in het lichaam plaatsvindt. De laatste halte in het maag-darmkanaal is de dikke darm, ook wel de colon genoemd. Hier breken bacteriën de vezels in het voedsel af en wordt water geabsorbeerd. Dit proces kan worden verstoord - op een of meer plaatsen in het maag-darmkanaal - door een ontsteking die het vermogen van de organen om correct te functioneren, verandert.De ontsteking is een overreactie van het immuunsysteem - hetzij op iets wat je hond heeft gegeten, hetzij door een storing van het immuunsysteem, ook wel een auto-immuunziekte genoemd. Dit leidt tot ongemak en belemmert het vermogen van het maag-darmkanaal om voedingsstoffen goed te absorberen.

Een ontsteking in de maag wordt gastritis genoemd en leidt meestal tot braken. Als de ontsteking zich in de dunne darm bevindt, wordt ze enteritis genoemd; in de dikke darm wordt ze colitis genoemd. Aan de hand van de kenmerken van de diarree van je hond kan de dierenarts bepalen of de maag-darmproblemen worden veroorzaakt door enteritis, colitis of beide, en kan hij / zij de juiste behandeling bepalen.

Hoe is IBD bij honden anders dan IBS?

De klinische verschijnselen van IBD kunnen lijken op het prikkelbare darm syndroom (IBS) bij mensen, maar de onderliggende oorzaak is heel anders. Men denkt dat IBS bij mensen optreedt als gevolg van abnormale beweging van de spier in de darmen.

Hoe stelt een dierenarts de diagnose IBD bij een hond?

Om te bepalen of je hond IBD heeft, kan de dierenarts eerst een bloed- en ontlastingsonderzoek doen. Deze tests helpen de algehele gezondheid van je hond te beoordelen en andere medische aandoeningen uit te sluiten. Een echo of röntgenfoto's kunnen ook nodig zijn om de organen van de buik in beeld te brengen. In de meeste gevallen kan de reactie van je hond op een aanpassing van het microbioom of andere therapieën, zoals steroïden, helpen bij de diagnose. In sommige gevallen is een endoscopie nodig, waarbij biopsieën van het darmwandweefsel worden genomen voor verder onderzoek, om tot de juiste diagnose en behandeling te komen.

Jonge vrouwelijke dierenarts in blauw uniform inspecteert een golden retriever met blauwe halsband op tafel tijdens controle.

Hoe behandel je IBD bij honden?

Als bij je hond IBD is vastgesteld, kun je kiezen uit verschillende behandelingsmogelijkheden, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

  • Een dieetplan is vaak de eerste verdedigingslinie. Opties zijn onder meer licht verteerbare formules, nieuwe of gehydrolyseerde eiwitformules en vezelrijke formules. Elk van deze opties werkt op een andere manier om het maag-darmkanaal efficiënter te laten functioneren.

  • Het in stand houden en ondersteunen van de gezondheid van het unieke microbioom van je hond - een omgeving die bestaat uit miljarden bacteriën en andere micro-organismen in de darmen - kan helpen IBD onder controle te krijgen. Het microbioom beheren wordt bereikt door het gebruik van prebiotische vezels en probiotische bacteriën. We ontdekken nu hoe voeding van invloed kan zijn op het microbioom van je hond en we ontwikkelen formules die meer van de goede bacteriën helpen stimuleren, om de gezondheid van de darmen van je hond te helpen verbeteren.

Een hond hebben die vaak braakt of diarree heeft is voor niemand prettig, maar er zijn dingen die je kunt doen om het je hond comfortabeler te maken, de tapijten in huis te sparen en, het allerbelangrijkste, de algehele gezondheid van je hond te verbeteren.

Over de auteur

Ashley Gallagher, DVM hugging her dog.

Dr. Ashley Gallagher

Dr. Ashley Gallagher is een dierenarts in Salem, Massachusetts. Na haar afstuderen aan het College of Veterinary Medicine van de Universiteit van Florida aanvaardde zij een plaats in het zeer competitieve, stageprogramma van een jaar in het Friendship Hospital for Animals in Washington, DC. Daarna bracht zij twaalf jaar door in het Friendship Hospital for Animals als dierenarts, waar ze hielp bij consults / afspraken en het uitvoeren van electieve en spoedeisende operaties. In het afgelopen jaar is zij met haar gezin verhuisd naar Massachusetts waar zij de functie van stafchef bij de New England Veterinary Clinic heeft overgenomen. Ze woont samen met haar man, twee dochters, Frank de Labradoodle en Vegas de kat.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten