Een gezonde huid en vacht voor je hond

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een belangrijk onderdeel van het gezond houden van je hond, is ervoor te zorgen dat hij een gezonde huid en een gezonde vacht heeft. De hoeveelheid zorg die je hond nodig heeft zal variëren, afhankelijk van zijn ras, leeftijd en gezondheid, maar alle honden moeten goed verzorgd worden.

Regelmatig borstelen

Borstelen is het belangrijkste onderdeel van de verzorging van een hond. Langharige rassen moeten twee keer per week geborsteld worden, terwijl honden die gevoelig zijn voor haarverlies of een dikke ondervacht hebben één keer per week geborsteld moeten worden. Zelfs kortharige rassen zullen profiteren van regelmatig borstelen, omdat dit losse haren verwijdert.

Zoals elke andere klus vereist borstelen de juiste hulpmiddelen. Er zijn zoveel soorten borstels; voor elk type vacht is er een borstel.

Je hebt twee borstels nodig, één met ruime tanden voor de buitenste laag van de vacht van je hond en een fijnere borstel die geschikt is voor rondom zijn gezicht en om grondig mee te kammen. Vraag je dierenarts of de trimsalon waar je je hond brengt wat zij aanbevelen.

Baddertijd

De typische "hondengeur" wordt meestal veroorzaakt door een opeenhoping van bacteriën en olie op de vacht van een hond. Hoewel je hond waarschijnlijk heel gelukkig is zonder een bad, zal een goede wasbeurt een einde maken aan deze opeenhoping van bacteriën. Echter, het is mogelijk dat je je hond iets té goed baddert, wat kan leiden tot een droge huid, jeuk en irritatie. Dus tenzij hij bijzonder vuil is (denk aan modder, uitwerpselen etc.), is het verstandig om je hond niet vaker dan één keer per maand te badderen.

Wanneer je je hond in bad doet, mag je over het algemeen geen gebruik maken van een shampoo die bedoeld is voor mensen. Babyshampoo is wel veilig en zal de ogen niet irriteren, maar deze producten zijn vaak zo mild dat ze het ergste vuil of vet niet zullen verwijderen.

Gebruik, indien mogelijk, verzorgingsproducten die speciaal gemaakt zijn voor honden. Je dierenarts of plaatselijke dierenwinkel zou deze producten in het assortiment moeten hebben.

Zelf je hond verzorgen of dit uitbesteden?

Er zijn verschillende opties voor het verzorgen van de huid en vacht van je hond. Een groot gedeelte kun je zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen om je hond naar een trimsalon te brengen. Dit is eigenlijk een kapper of schoonheidssalon voor jouw huisdier. Trimsalons bieden verschillende cosmetische behandelingen aan zodat je hond er weer mooi en goed uitziet (als dit al niet het geval was) of ervoor zorgt dat dit zo blijft. 

Hondentrimsalons

Er zijn tal van salons die verschillende verzorgingsdiensten aanbieden tegen een eerlijke prijs. De plaatselijke dierenwinkel zou in staat moeten zijn om je door te verwijzen naar een gerenommeerd particulier salon die gespecialiseerd is in het verzorgen van honden, maar het kan ook zo zijn dat je eigen dierenartspraktijk een verzorgingsservice aanbiedt.

In een trimsalon knippen of trimmen ze de vacht van je huisdier en borstelen of kammen ze zijn haar. Ook kan het voorkomen dat ze je hond wassen wanneer zijn vacht of huid bijvoorbeeld veel viezigheid bevat. Het personeel in een trimsalon is goed opgeleid, professioneel en bekend met de behoeften van het ras van je hond. Ze zullen ook zorgdragen voor het reinigen van de oren van je hond en het knippen van zijn nagels.

Doe-het-zelf verzorging

Je kunt er zoals gezegd ook voor kiezen om je hond zelf te verzorgen, of het meeste werk zelf te doen in combinatie met een sporadisch bezoek aan de trimsalon. Dit is een fantastische kans om tijd met je hond door te brengen. Vooral omdat de meeste honden dol zijn op de aandacht die ze krijgen tijdens een goede borstelbeurt.

Hoe herken je een gezonde vacht?

Een gezonde vacht is zacht en relatief glad bij kort- of ruwharige rassen. De vacht moet glanzend zijn, maar niet vettig en mag geen sterke geur hebben. Een hond met een ongezonde vacht heeft droog en breekbaar haar met veel losse haren in de vacht. De vacht zelf kan ook vettig zijn of een doffe uitstraling hebben. Andere tekenen van een ongezonde vacht zijn kale plekken en een olieachtige geur.

Symptomen huid- en vachtproblemen:

 • Jeuk
 • Irritaties (krabben en bijten)
 • Kale plekken
 • Roodheid
 • Oorontsteking
 • Zeer vette en stinkende vacht
 • Overmatig haarverlies

Er zijn verschillende oorzaken van huid- en vachtproblemen bij honden:

 • Uitwendige parasieten zoals schurft
 • Vlooien
 • Tumoren
 • Infecties
 • Voedselallergieën

Wanneer je een van bovenstaande symptomen waarneemt of een allergie, infectie of parasieten vermoedt, dan is het goed om een bezoek te brengen aan je dierenarts. Hij / zij kan je helpen met het bepalen van de oorzaak en de juiste behandeling voorschrijven.

De juiste voeding voor de vacht van je hond

Een ander belangrijk onderdeel van een gezonde huid voor je hond is voeding. Een goede uitgebalanceerde voeding ondersteunt de huid en de vacht van binnenuit. Haar is voor het grootste gedeelte gemaakt van eiwitten en hoe beter de voeding van je hond, des te beter zal zijn vacht zijn. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële vetzuren en specifieke vitaminen en mineralen zijn bijzonder goed voor de vacht van je hond. Als je hond problemen heeft met zijn vacht of huid, dan kan een minder goede voeding mogelijk de oorzaak zijn.

Overleg met je dierenarts of de voeding die je nu geeft de juiste is voor jouw hond. Hij / zij zal je mogelijk adviseren om over te stappen op voer dat de huid en vacht van jouw hond kan helpen verbeteren. Misschien heeft hij zelfs een specifieke dieetvoeding nodig.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten