Een gezonde huid en een gezonde vacht

Published by
Leestijd is minuten

Een belangrijk onderdeel van het in conditie houden van uw hond, is ervoor te zorgen dat hij een gezonde huid en een gezonde vacht heeft. De hoeveelheid zorg die uw hond nodig heeft zal variëren, maar alle honden moeten een goed verzorgingsregime hebben.

Er zijn tal van zaken die een variëteit aan verzorgingsdiensten aanbieden tegen een eerlijke prijs. De plaatselijke dierenwinkel zou in staat moeten zijn om u door te verwijzen naar een gerenommeerde particuliere salon die gespecialiseerd is in huisdierverzorging, maar het kan ook zo zijn dat uw plaatselijke dierenartspraktijk u voorziet in een verzorgingsservice. Het personeel in een verzorgingscentrum is goed opgeleid, professioneel en bekend met de behoeften van het ras waar uw hond toe behoort. Ze zullen ook zorgdragen voor het reinigen van de oren van uw hond en het knippen van zijn nagels.

Doe-het-zelf verzorging

U kunt ervoor kiezen om zelf uw hond te verzorgen, of het meeste werk zelf te doen in combinatie met een sporadisch bezoek aan de professionals. Dit is een fantastische kans om tijd met uw hond door te brengen, vooral omdat de meeste honden dol zijn op de aandacht die ze krijgen tijdens een goede borstelbeurt.

Een gezonde vacht is zacht en relatief glad bij kort- of ruwharige rassen. De vacht moet glanzend zijn, maar niet vettig en mag geen sterke geur hebben. Een hond met een ongezonde vacht heeft droog en breekbaar haar met veel losse haren in de vacht. De vacht zelf kan ook vettig zijn of een stoffige uitstraling hebben. Andere tekenen van een ongezonde vacht zijn kale plekken en een olieachtige geur.

Regelmatig borstelen

Borstelen is het belangrijkste onderdeel van de verzorging van een hond. Langharige rassen moeten twee keer per week geborsteld worden, terwijl honden die gevoelig zijn voor haarverlies of een dikke ondervacht hebben één keer per week moeten worden geborsteld. Zelfs kortharige rassen zullen profiteren van regelmatig borstelen, omdat dit losse haren verwijdert.

Zoals elke andere klus vereist borstelen de juiste hulpmiddelen. Er zijn net zoveel borstels als het aantal soorten vachten die een hond kan hebben. U heeft twee borstels nodig, één met ruime tanden voor de buitenste laag van de vacht van uw hond en een fijnere borstel die geschikt is voor rondom het gezicht en om grondig mee te kammen. Vraag uw dierenarts of verzorger wat zij aanbevelen.

Baddertijd

De typische "hondengeur" wordt meestal veroorzaakt door een opeenhoping van bacteriën en olie op de vacht van een hond. Hoewel uw hond waarschijnlijk heel gelukkig is zonder een bad, zal een goede wasbeurt een einde maken aan deze opeenhoping van bacteriën. Echter, het is mogelijk om uw hond iets té goed te badderen, wat leidt tot een droge huid en irritatie, dus tenzij hij bijzonder vuil (met modder, uitwerpselen etc.) is, moet u uw hond niet vaker dan één keer per maand badderen.

U moet over het algemeen geen gebruikmaken van een shampoo die bedoeld is voor mensen. Babyshampoo is veilig en zal de ogen niet irriteren, maar deze reinigingsmiddelen zijn zo mild dat ze het ergste vuil of vet niet zullen verwijderen. Gebruik, indien mogelijk, reinigingsmiddelen die speciaal gemaakt zijn voor honden. Uw dierenarts of plaatselijke dierenwinkel zou dit in het assortiment moeten hebben.

De juiste voeding

Een ander belangrijk aspect van het handhaven van een gezonde huid is voeding. Haar is voor het grootste gedeelte gemaakt van eiwitten, en hoe beter de voeding van uw hond, des te beter zal zijn vacht zijn. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële vetzuren zijn bijzonder goed voor de vacht van uw hond. Als uw hond problemen heeft met zijn vacht of huid, dan kan zijn voeding de dader zijn. Overleg met uw dierenarts over het soort voedsel dat wordt aanbevolen voor uw hond en zijn vacht.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten