Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij pups

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Helaas kan jouw pup in zijn jonge leven te maken krijgen met gezondheidsklachten. Hieronder staan een aantal problemen beschreven die je kunt tegenkomen, zoals pups die diarree hebben, braken of last hebben van oorontstekingen.

Je puppy heeft diarree

Diarree, wat bestaat uit waterige ontlasting en vaak poepen, is een van de meest voorkomende darmproblemen bij honden. In de meeste gevallen is het een ongemak dat vanzelf weer weg gaat. Je puppy kan er last van hebben als hij bijvoorbeeld erg opgewonden of nerveus is, of als hij op de één of andere manier iets verkeerds heeft gegeten. Toch kan diarree ook een symptoom zijn van ernstige gezondheidsproblemen, dus aarzel bij twijfel niet om met je pup naar de dierenarts te gaan. Breng je puppy in ieder geval naar de dierenarts als de diarree langer dan 24 uur aanhoudt, als er bloed bij zit of als er ook nog andere tekenen zijn die op ziekte kunnen wijzen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsproblemen of wanneer je puppy lethargisch (veel slapen, weinig energie en enthousiasme en trage reacties) of futloos wordt. Wacht niet te lang met een bezoek brengen aan de dierenarts, want puppy's met diarree lopen het risico uit te drogen!

Mogelijke oorzaken van diarree bij je pup

Diarree kan vele oorzaken hebben. De meest voorkomende redenen zijn:

  • Verandering van voer: de darm heeft zich aangepast aan een bepaald voedsel en als dit plotseling verandert, kan diarree optreden. Meestal zal de maag van een puppy zich binnen enkele dagen aanpassen aan het nieuwe voer, waarna de diarree stopt. Als dit niet het geval is, neem dan contact op met je dierenarts om andere voedingsmiddelen te proberen.

Overleg altijd met je dierenarts als je wilt overstappen op ander voer.

  • Stress: je puppy kan gestrest zijn omdat hij moet wennen aan zijn nieuwe baasje of nieuwe leefomgeving. Ook andere factoren, zoals lawaai, onrust of een nieuwe huisgenoot kunnen stress veroorzaken. Stress kan ervoor zorgen dat bepaalde hormonen vrijkomen, wat kan leiden tot dunne ontlasting.
  • Een voedselallergie.
  • Virussen.
  • Infecties, zoals parasieten.

Behandeling diarree puppy

Voordat je actie onderneemt op de diarree bij je pup is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Op die manier is de kans het grootst dat je de juiste aanpassingen doet en het ongemak bij je viervoeter kunt verhelpen.

Mocht je twijfelen over de oorzaak van de diarree of de diarree langer dan 24 uur aanhouden, neem dan contact op met je dierenarts!

Je puppy geeft over

Je pup zal af en toe overgeven en in de meeste gevallen heeft hij dan alleen wat liefde en aandacht nodig. Toch kan braken of overgeven bij je puppy, net als diarree, een symptoom zijn van ergere gezondheidsproblemen. Ga met je pups altijd naar je dierenarts als het braken langer dan 24 uur duurt, als er bloed bij zit, als het braaksel er met grote kracht uitkomt, of als er nog andere tekenen van ziekte zijn. Houd ook hier goed in de gaten of er geen sprake is van uitdroging, want dit kan snel gebeuren. Vertrouw altijd op je gevoel en ga met je puppy direct naar de dierenarts als je ongerust bent.

Oorontstekingen en mijt bij je pup

Zelfs als je de oren van je puppy zeer regelmatig schoonmaakt, kan hij toch af en toe last hebben van een oorontsteking of mijt.

Hoe kun je gezonde oren bij je puppy herkennen?

Gezonde oren glimmen, bevatten geen afscheiding of oorsmeer en zijn van binnen lichtroze. Bovendien ruiken ze niet vies. Als je ongerust bent over de oren van je pup of als hij er last van lijkt te hebben (misschien krabt hij aan zijn oren of schudt hij met zijn kop), aarzel dan niet en ga met hem naar de dierenarts.

Samenvattend is het dus in vrijwel alle gevallen waarin je pup gezondheidsproblemen vertoont goed om contact op te nemen met je dierenarts. Hij/zij kan je vertellen of het geven van liefde voldoende is of dat je toch even langs moeten komen voor een controle (en eventuele behandeling).

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Gerelateerde producten