Hond of puppy laten castreren of steriliseren: wanneer en waarom?
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Dierenartsen krijgen regelmatig vragen over het castreren of steriliseren van honden. Wanneer je een reu laat helpen noem je dat castreren, bij een teef wordt het steriliseren genoemd. Maar wanneer moet een hond gecastreerd of gesteriliseerd worden? En wat zijn de voor- en nadelen?
De voordelen van castereren of steriliseren
Alle operaties brengen altijd een klein risico met zich mee, dus het is logisch om jezelf af te vragen of het wel nodig is om een operatie uit te voeren. Bij het castreren van reuen worden beide testikels verwijderd. Bij het steriliseren van teven worden de eierstokken en tevens, afhankelijk van de voorkeur van je dierenarts, ook de baarmoeder verwijderd. Dit wordt gedaan via een incisie in de buik of via een kijkoperatie, ook wel laparoscopie genoemd. Dit betekent dat ze niet alleen onvruchtbaar worden, maar ook dat hun hormonen anders worden. Het casteren of steriliseren heeft zowel voordelen voor de hond als voor de eigenaar.
De voordelen van steriliseren of castreren verschillen voor teven en reuen, dus laten we eerst teven onder de loep nemen.
Het grootste voordeel van het steriliseren van teven is dat het melkkliertumoren voorkomt. Hoe jonger ze worden gesteriliseerd, hoe meer voordelen het oplevert. Melkkliertumoren bij niet-gesteriliseerde teven zijn vaak erg aggresief en verspreiden zich snel, dus het voorkomen hiervan werkt veel beter dan het genezen. Sterilisatie voorkomt ook een infectie in de baarmoeder die pyometra wordt genoemd. Deze infectie kan levensbedreigend zijn en vereist vrijwel altijd sterilisatie wanneer het wordt aangetroffen. Deze operatie is risicovoller omdat het plaatsvindt bij een ziek dier en de baarmoeder dan vaak erg opgezwollen en ontstoken is.
En hoe zit dat bij reuen? Testosteron is een krachtig hormoon dat verantwoordelijk is voor mannetjesgedrag. Hierdoor wordt competitiegedrag gestimuleerd en een van de meest belangrijke dingen voor reuen is voortplanting.
Niet-gecastreerde honden spenderen veel tijd aan het zoeken naar teven. Dit wil zeggen dat ze moeilijk te controleren kunnen zijn en dat ze erop uit willen alleen wanneer je ze uitlaat.
Ze zullen ook veel sneller plassen op ongewenste plekken. Castratie heeft dus voordelen voor jou als eigenaar, omdat reuen dan beter naar je luisteren, minder agressief zijn en zich thuis socialer gedragen.
Maar het heeft ook voordelen voor je hond. Castratie voorkomt zaadbalkanker en tumoren en hernia's rondom de anus. Niet-gecastreerde honden zijn als ze ouder zijn zeer vatbaar voor een grotere prostaat, wat ongemak en problemen kan opleveren voor de stoelgang. Castratie voorkomt dit.
De uiteindelijke beslissing om je hond te laten castreren is natuurlijk altijd aan jou. Je dierenarts is een goede bron van informatie als je hier over twijfelt. Deze artikelen kunnen je helpen bij het maken van de juiste beslissing
Wanneer je hond te castreren of steriliseren.
De meningen hierover lopen uiteen, dus vraag je dierenarts over hun beleid en bespreek het geslacht, ras en temperament van je hond. In het algemeen kunnen reuen vanaf ca. 5 maanden worden gecastreerd, al zijn er wel enkele uitzonderingen. Als je een erg verlegen hond hebt, raden sommige gedragsexperts aan om te wachten totdat ze iets verder zijn opgegroeid en meer zelfvertrouwen hebben om angstgerelateerde problemen te voorkomen. Grotere rassen zijn daarnaast iets meer vatbaar voor enkele orthopedische problemen als ze jong worden gecastreerd, dus sommige dierenartsen raden aan te wachten tot ze 9-12 maanden oud zijn.
Het wordt aangeraden om teven te steriliseren voordat ze voor de eerste keer loops worden, dus dit wordt meestal rond de 5 à 6 maanden gedaan. Dit is de beste manier om melkkliertumoren te voorkomen. Het voorkomt ook ongewenste zwangerschappen die zomaar kunnen gebeuren als je niet doorhebt dat je teef loops is.
En tot slot ...
De aanbevelingen die ik als dierenarts geef, volg ik ook altijd voor mijn eigen huisdieren op. Ik heb mijn beide prachtige reuen gecastreerd toen ze 6 maanden waren, en zou dat ook bij al mijn andere honden doen. Naar mijn mening wegen de voordelen veel zwaarder dan de nadelen. Ik heb vijftien prachtige jaren gehad met mijn honden en onderzoek toont dat gecastreerde en gesteriliseerde honden vaak langer leven. Honden zijn echt onderdeel van het gezin, dus als je zo lang mogelijk tijd met je beste vrienden wilt spenderen, raad ik sterk aan om ze te castreren of steriliseren.
We hebben ook andere artikelen voor je over de voordelen van het castreren of steriliseren van katten, hoe je je huisdier door dit proces heen helpt, en welke veranderingen dit achteraf teweeg kan brengen.