Vlooien op honden vinden en verwijderen

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als baasje zijn er weinig dingen zo frustrerend als vlooien op je hond. Vlooien zijn een van meest voorkomende oorzaken van huidaandoeningen en jeuk bij honden. Vlooien kunnen pijnlijk bijten, allergische reacties oproepen en in sommige gevallen ziektes doorgeven. Sommige mensen maken zich ook zorgen dat vlooien betekenen dat hun huis of hond vies is. Wees gerust, dat is niet het geval. Vlooien komen heel veel voor en iedere hond heeft er van tijd tot tijd last van, gewoon omdat ze uitgelaten worden en de tuin ingaan. Hoewel een besmetting irritant is, is er zeker wat aan te doen. Met wat inspanning kunnen vlooien behandeld en voorkomen worden. Lees verder voor meer informatie.

Wat zijn vlooien?

De eerste stap om vlooien aan te pakken is om ze te begrijpen. Vlooien zijn kleine insecten die niet kunnen vliegen. Ze voeden zich met bloed. Ze zouden met het blote oog zichtbaar moeten zijn, maar als je hond een donkere vacht heeft is het misschien makkelijker om ze op de huid te zien. Anders zal je op jacht moeten gaan.

Leuk om te weten: de meeste vlooienbesmettingen bij honden zijn een soort kattenvlooien die overgesprongen zijn om iets nieuws te proberen. Ze kunnen overleven op honden en andere huisdieren, maar katten zijn meestal hun belangrijkste bron van voedsel en transportmiddel.

De levenscyclus van een vlo

Een vlo maakt gedurende zijn leven verschillende stadia door: eitje, larve, pop en volwassen vlo. Volwassen vrouwtjes leggen zo'n 20 eitjes per keer. De eitjes zijn erg klein, ovaal van vorm en grijs of wit van kleur.

De eitjes worden op de gastheer gelegd, maar vallen vaak snel op de grond. De eitjes kunnen van je hond afvallen wanneer hij zich schudt, zich krabt of gewoon rondloopt in huis. Ze kunnen zich dan verbergen in tapijten, zachte meubels en zelfs in openingen in harde vloeren.

Vlooieneitjes kunnen weken of zelfs maanden overleven zonder gastheer. Ze wachten gewoon de juiste omstandigheden om uit te komen af. Gedurende al deze tijd kunnen ze over het hele huis verspreid worden via slippers, poten en andere dingen. Daarom is de lente na een vlooienbesmetting vaak het hoogtepunt van vlooienactiviteit in huis. De stijgende temperatuur helpt de vlooieneitjes om zich te ontwikkelen en uit te komen. Tegenwoordig kunnen vlooien dankzij de centrale verwarming het hele jaar lang een probleem vormen.

Zodra de eitjes uitkomen, komen de larven tevoorschijn. Ze voeden zich met vuil, zoals uitwerpselen, dode insecten of plantaardig materiaal. Binnen twee weken spinnen de larven hun cocons en verpoppen zich gedurende één of twee weken. Vervolgens komen de volwassen vlooien tevoorschijn. Ze gaan onmiddellijk op zoek naar een gastheer om aan bloed te komen.

Vlooien specialiseren zich meestal in een bepaald type gastheer. De soort die je op je hond vindt, voedt zich normaal gezien niet op mensen, maar er zijn altijd uitzonderingen.

Preventie

Het is veel beter om een vlooienbesmetting te voorkomen, dan om er later een te moeten bestrijden. Er zijn tegenwoordig een heleboel preventieve behandelingen verkrijgbaar, zoals spot-ons die je gedurende het jaar met verschillende tussenpozen kan aanbrengen, afhankelijk van het product.

Hoe merk je de tekenen van een vlooienbesmetting op

De meest voorkomende tekenen van vlooien op je hond zijn jeuk en krabben, vooral rond de hals en de staartbasis. Ook kan je haarverlies en korstjes op de huid opmerken. 

Vlooien brengen niet veel tijd door op het dier, dus het kan moeilijk zijn om ze op te merken, tenzij het er veel zijn. Voor elke vlo die je op je hond ziet, zijn er nog 100 andere in huis! Een goede manier om vlooien op te sporen is om te zoeken naar vlooienpoep. Kam je hond uit op een stukje wit keukenpapier en maak alles wat er uit de vacht komt vochtig. Als het dezelfde kleur behoudt, is het viezigheid. Als het rood wordt, is het vlooienpoep vol bloed.

Behandeling van vlooien

De dierenarts kan een aantal behandelingen aanbevelen om snel van vlooien en hun eitjes af te komen. Deze werken meestal door de volwassen vlooien te doden of de larven te verzwakken.

Omdat een behandeling meestal slechts één van de stadia in het leven van een vlo treft, is het belangrijk om deze aan te vullen met een grondige reiniging van het beddengoed van je hond en de meubels en dekens waar hij graag op ligt.

Gebruik liever geen vlooienbehandelingen die niet afkomstig zijn van of aangeraden zijn door de dierenarts. Deze zijn vaak minder effectief en veilig. Zoals altijd is het een goed idee om met de dierenarts te praten voor je met een behandeling begint. Gebruik alleen vlooienbehandelingen die bedoeld zijn voor honden en behandel geen katten, konijnen of andere huisdieren met het vlooienmiddel voor je hond. Een vlooienbehandeling die bedoeld is voor een andere diersoort kan dodelijk zijn.

Ook moet je je woning onder handen nemen. Vraag de dierenarts om een behandeling aan te raden. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat het product ook veilig is voor andere huisdieren en familieleden. Als je zorgvuldig stofzuigt met speciale aandacht voor kleine hoekjes en gevoerde meubels, kom je ook van de meeste eitjes, larven en cocons af. De trillingen van de stofzuiger zullen de eitjes ook stimuleren om uit te komen, zodat de behandeling nóg effectiever wordt.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten