Omgaan met hondenvlooien

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Weinig dingen kunnen voor hondenbezitters zo frustrerend zijn als hondenvlooien. Ze kunnen pijnlijke beten geven waardoor je hond veel gaat krabben en in sommige gevallen kunnen ze ook ziektes overdragen. Honden kunnen ook allergisch reageren op vlooien(speeksel), wat vervelende jeuk tot gevolg heeft.

Een uitbraak is vervelend, maar niet onoverkomelijk en door er wat tijd en aandacht aan te besteden kunnen ze zowel behandeld als voorkomen worden.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine insecten die niet kunnen vliegen en overleven op bloed. Ze zouden zichtbaar moeten zijn voor het blote oog, maar als je hond een donkere vacht heeft, dan zijn ze minder zichtbaar en is het beter om de huid te controleren, anders moet je naar ze op zoek.

Vlooien zijn in elke fase vervelend

De eerste stap in het omgaan met vlooien is het leren begrijpen van hun levenscyclus.

Een vlo heeft vier levensfases: ei, rups, pop en volwassene. Volwassen vrouwtjes leggen eieren in groepen van 20. Deze horen bij de gastheer te blijven, maar vallen meestal snel op de grond. De eieren zijn zeer klein, ovaalvormig en grijs of wit in kleur. Zodra de eitjes uitkomen, komen de larven tevoorschijn die zich meestal voeden met puin, zoals uitwerpselen, dode insecten of plantaardige materie. Binnen een week of twee spint de larve zijn of haar cocon en verpopt zich dan nog eens gedurende één of twee weken. Hieruit ontstaan volwassen vlooien die vervolgens onmiddellijk een gastheer als bron van bloed moeten zien te vinden. Vlooien hebben de neiging om zich te specialiseren in een bepaald soort gastheer. De soort die je op jouw hond zult vinden voedt zich normaliter niet bij mensen. Al zijn er altijd uitzonderingen…

Probeer vlooien bij je hond te voorkomen 

Het is veel beter om een vlooienbesmetting in de eerste plaats te voorkomen dan om deze te moeten bestrijden wanneer je hond ze al heeft. Helaas is het vaak moeilijk om de bron van een vlooienbesmetting te achterhalen, totdat je er één hebt gehad.

Zorgvuldig stofzuigen met aandacht voor de hoekjes, schuilplaatsen en beklede meubels helpt al een heel stuk wat betreft het wegnemen van eieren, larven en cocons. Als je nog nooit eerder last hebt  gehad van vlooien in je huis, dan is het waarschijnlijk dat ze door jouw hond van buiten mee naar binnen zijn genomen. Als je weet dat hij ze heeft opgelopen na een uitstapje naar een bepaalde locatie (het huis van een vriend bijvoorbeeld), dan zul je hem in de toekomst moeten baden en kammen wanneer hij thuiskomt van een bezoek aan die locatie. Gebruik een fijne kam en houd zeepachtig water bij de hand om zo de vlooien te verdrinken.

Als de vlooien van een plek komen die dicht bij je tuin ligt, dan is er weinig dat je kunt doen, behalve het nemen van extra voorzorgsmaatregelen tijdens het vlooienseizoen.

Hoe weet ik of mijn hond vlooien heeft?

Je kunt zien of jouw hond vlooien heeft wanneer hij overdreven krabt of bijt, of wanneer hij uitslag op zijn huid heeft. Eitjes of het vuil van vlooien (donkere, harde propjes of verteerd bloed) in zijn vacht of in zijn mand zijn ook een goede indicator.

Een goede manier om erachter te komen of jouw huisdier vlooien heeft, is door zijn of haar vacht te kammen met een stuk wit keukenpapier. Komt er vuil uit? Maak het papier dan nat. Als het papier rood wordt dan is de kans groot dat je te maken hebt met vlooien. Uitwerpselen van vlooien bestaan namelijk uit bloed, dus als je het nat maakt, kleurt het rood.

Heeft je hond kale plekken of korstjes op zijn nek, rondom zijn staart of op zijn achterste? Ook dan is de kans vrij groot dat je hond vlooien heeft.

Vlooienbehandeling bij je hond

Je dierenarts kan een aantal behandelingen aanbevelen om zo vlooien en hun eitjes snel weg te nemen. Deze werken meestal door middel van het doden van volwassen vlooien (en het omzetten van je huisdier in een wandelende vlooienval), of door het verzwakken van de larven. Omdat de behandeling over het algemeen alleen invloed heeft op vlooien tijdens één van hun levensfases, is het belangrijk om de behandeling aan te vullen met het reinigen van de dekens van je hond.

Wees voorzichtig met vlooienbehandelingen die niet voorgeschreven zijn door je dierenarts. Het is altijd verstandig om te overleggen met je dierenarts vóór je met welke behandeling dan ook begint.

De rol van voeding bij de behandeling van vlooien

Ook al is de oorzaak van de jeuk bij jouw hond in het geval van vlooien niet voedingsgerelateerd, kan desalniettemin de jeuk en de geïrriteerde en beschadigde huid worden verminderd en het genezingsproces worden versneld, door het geven van het juiste hondenvoer.

Er zijn verschillende voedingsmiddelen beschikbaar, afhankelijk van hoe erg de jeuk en/of irritatie is. Raadpleeg je dierenarts voor de juiste aanbeveling.

Wil je meer weten over overgevoeligheden bij honden? Lees dan meer over voedsel- en omgevingsallergieën bij honden.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde producten