De Egyptische Mau is een actieve en erg sterke kat die veel moet kunnen bewegen, maar hij heeft een zeer evenwichtig temperament.

 

De Egyptische Mau in een notendop
The Egyptain Mau Cat Breed

De Egyptische Mau is een makkelijk te verzorgen kat. Het borstelen kan gemakkelijk worden gedaan tijdens het spelen.

Gewichtsklasse:

Katers: gemiddeld: 3-5 kg 
Poezen: gemiddeld: 3-5 kg

Oogkleur:

groen

Verwachtingen:

Levensduur: 9-13 jaar
Sociale/aandachtsbehoeften: hoog, gemiddeld
Neiging tot verharen: gemiddeld

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: zijdezacht, glad
Kleuren: zilver, brons, smoke (donker op zilverwitte ondervacht)
Patroon: gevlekt, smoke (donker op zilverwitte ondervacht)
Minder allergeen: nee
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Erkend kattenras
NKFV, FNK, NRKV 
Gangbaarheid: zeldzaam

De Egyptische Mau is een lange kat, hoewel ze gemiddeld in grootte is. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. De Mau is erg gespierd en sterk.

De Mau heeft een wigvormige kop met grote, amandelvormige ogen en enigszins afgeronde oren. Het profiel is vriendelijk en niets aan haar ziet er extreem uit, met uitzondering van het gespikkelde spelpatroon van haar vacht.

De vacht van de Mau is gemiddeld in lengte en is glanzend en zacht. De vlekken in haar vacht lopen over haar hele lijf en ze heeft cyperse strepen op de snoet, ledematen en staart. De meeste Maus hebben een losse huidflap die loopt van de flanken naar de knieën van de achterpoten.

Persoonlijkheid:

Maus houden ervan op een hoge plek te zitten en hun omgeving te overzien. Ze gedragen zich gewoonlijk alsof ze de volledige controle over hun omgeving hebben. Ze zijn enorm sterk en erg actief. Maar ze hebben een evenwichtig temperament.

Verzorging:

De Egyptische Mau is een atletische kat en ze stemt zelf haar voeding af als ze genoeg ruimte krijgt om voldoende te bewegen.

Egyptische Maus kunnen heel goed springen en klimmen en hebben behoefte aan hun eigen zitplankjes en krabpalen. Als ze die niet hebben, creëren ze hun eigen zitplek bovenop de koelkast of de boekenkast.

De Egyptische Mau is een makkelijk te verzorgen kat. Ze vindt het leuk om geborsteld te worden. Dit kan gemakkelijk worden gedaan tijdens het spelen.

Geschiedenis:

De Egyptenaren stonden erom bekend dat ze katten niet alleen liefhadden, maar zelfs aanbaden. In het 'Boek van de Dood', wordt Ra, de zonnegod, afgebeeld als een gespikkelde cyperse kat. In de Egyptische kunst wordt hij afgebeeld terwijl hij de slang Apep doodt. Veel Egyptische afbeeldingen tonen een scarabee op het voorhoofd van de kat. Dit scarabeeteken lijkt zelfs op een natuurlijke vachttekening van de cyperse kat. Deze belangrijke scarabeetekening zou wel eens de reden kunnen zijn waarom de katten werden aanbeden door de oude Egyptenaren.

In 1953 keerde een adelijke vrouw terug uit Egypte naar Italië met een cyperse kat. Deze cyperse kat werd gekruist met een cyperse kater die ook vanuit Egypte naar Italië was gebracht. Ditmaal met behulp van een Syrische ambassadeur. In 1956 bracht de adelijke vrouw het nageslacht van dit originele paar naar de Verenigde Staten, en de Egyptische Mau was geboren. 'Mau' betekent in het Egyptisch 'kat'.

Het fokprogramma in de Verenigde Staten heeft katten voortgebracht die de historische cyperse kat, die door de Egyptenaren werd aanbeden, lijken te doen herleven. De Egyptische Mau werd in 1958 in de Verenigde Staten en in 1992 in Europa als ras erkend.

Gerelateerde artikelen

 • Maine Coon

  154502253 De Maine Coon is een zachtaardig ras dat zich gemakkelijk aanpast aan haar omgeving. Je herkent haar aan haar lange oren en langere haren bij de buik en poten.
 • Chartreux

  De Chartreux is een goede gezelschapskat. Ze is extreem loyaal en liefdevol. Ze past ook goed bij alleenstaande mensen.
 • Turkse Angora

  Deze elegante kat is lief, altijd op haar hoede, actief en trots op zichzelf. Een stabiele omgeving is voor een Turkse Angora belangrijk.
 • Havana Brown

  154502253 Op zoek naar een zeldzaam ras? Ontdek dan de Havana Brown. Ze speelt graag alleen, al speelt ze ook wel met haar baasje. Haar voeding moet goed in de gaten worden gehouden.
 • Japanse Bobtail

  154502253 De Japanse Bobtail komt zoals haar naam al zegt uit Japan. Het is een ras met een lief en aanhankelijk karakter. Naast dat ze actief is, kenmerkt ze zich door haar intelligentie.
 • Brits Korthaar

  154502253 De Brits korthaar is een veel gewilde kat. Ze is speels, aanhankelijk en enorm loyaal. Ze heeft wel specifieke eisen wat betreft haar verzorging.