Alles wat je moet weten over loopsheid bij je hond
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Je bent sinds kort hondeneigenaar en hebt gekozen voor een teefje. Wat leuk! Wist je dat teefjes, zolang ze niet gesteriliseerd zijn, loops worden?
Een loopse hond: wat is het?
Teven zijn "loops" wanneer ze aangekomen zijn bij het vruchtbare gedeelte van hun voortplantingscyclus; een periode waarin ze drachtig kunnen worden na dekking.
Wanneer wordt mijn hond loops?
De meeste rassen hebben hun eerste loopsheid wanneer ze ongeveer 6 maanden oud zijn, maar dit kan ook eerder of later zijn. Een hond wordt meestal iedere 6 tot 8 maanden loops.
Hoelang is een hond loops?
Een loopsheid duurt gemiddeld 3 weken. Loopsheid uit zich meestal door wat bloedverlies uit de vagina, een gezwollen vulva of vaak plassen. Teven produceren echter niet heel veel bloed, dus bij een kleine hond kan het zijn dat je de bloeding niet eens opmerkt.
Ongewenste aandacht bij loopsheid teef
Het eerste wat je zal opvallen als je een loops teefje hebt, is dat ze binnen een zeer grote straal niet-gecastreerde reuen aantrekt. Haar gedrag zal ook veranderen, dus als ze normaliter geen reuen om zich heen duldt, zal ze dit hoogstwaarschijnlijk wel toestaan tijdens haar loopsheid.
Daarnaast zullen reuen er alles aan doen om een loops teefje te veroveren. Wanneer je teefje loops is, is het niet raadzaam om haar alleen buiten te laten. Je moet haar daarnaast gedurende alle wandelingen aanlijnen. Over het algemeen zullen de andere eigenaren die je tegenkomt wel in staat zijn om hun honden in bedwang te houden, maar de geur van een loops teefje kan bij sommige honden agressief gedrag veroorzaken.
Loopse hond: wees bedacht op bloeden
Het tweede punt waar je rekening mee moet houden is het bloeden. Als je hond genoeg bloed produceert, wat kan leiden tot een puinhoop, dan is het slim om haar alleen in ruimtes toe te laten met makkelijk te reinigen, onbeklede vloeren. Haar naar buiten laten is een slecht idee, tenzij je graag mannelijke bezoekers over de vloer wilt krijgen (en in de toekomst pups).
Wat te doen tegen de loopsheid van je hond?
Tenzij je plannen hebt om met je hond te fokken, is het beter om haar te laten steriliseren. Het steriliseren zal voorkomen dat ze loops wordt. Naast het voorkomen van de loopsheid heeft het steriliseren ook voordelen voor haar gezondheid.
Wanneer teefje steriliseren?
Er is enige discussie over de vraag wat de beste tijd is om je teefje te laten steriliseren. Sommige dierenartsen adviseren om een hond één keer loops te laten worden, terwijl anderen je zullen adviseren om je teefje te steriliseren wanneer ze rond de 6 maanden is. Vraag je dierenarts naar wat hij/zij denkt dat goed is voor je hond.