De Bichon Frisé is een speelse, maar zachtaardige hond, die niet veel ruimte nodig heeft om te stoeien en die goed in een appartement kan wonen. Het ras staat er niet om bekend veel te blaffen.

 

De Bichon Frisé in een notendop
The Bichon Frise Dog Breed

De vachtverzorging van de Bichon Frisé kost behoorlijk veel tijd. Ze moeten regelmatig verzorgd, gebaad en getrimd worden.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 3-6 kg
Teef: 3-6 kg

Schofthoogte:

Reu: 30 cm

Teef: 30 cm

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: gemiddeld
Levensduur: 12-15 jaar
Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: gemiddeld
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

gezelschap

Vacht:

Lengte: gemiddeld
Eigenschappen: krullend
Kleuren: wit met crème schakeringen, vaalgeel of abrikoos
Totale behoefte aan verzorging: hoog

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Bichon Frisés lijken op Poedels in de zin van hun vacht van poederdons, die bestaat uit een zijdezachte maar krullende vacht en een zachte onderlaag. Ze zijn wit, wit en vaalgeel, crème, abricot en grijs.

De lengte van de Bichon Frisé is iets langer dan hoog. De plumenstaart wordt over de rug gedragen. Bichon Frisés hebben kopjes die in goede verhouding staan tot hun lijfjes, en ze hebben hangoren. Ze hebben een zwarte, geprononceerde neus.

Zowel de mannetjes en vrouwetjes van het ras blijven net onder de 30 cm en wegen tussen de 3 en 6 kg.

Persoonlijkheid:

De Bichon Frisé kan beschouwd worden als een geweldige all-round huisdier en een speelse en zachtaardige hond. Bichon Frisés kunnen goed met andere huisdieren overweg. Over het algemeen kunnen ze heel goed met kinderen opschieten. In één onderzoek eindigden ze hoog op bijten naar kinderen, maar voorzichtigheid is bij elke hond geboden wanneer honden en kleine kinderen samen zijn. In datzelfde onderzoek bleek dat ze makkelijk zindelijk worden en goed te trainen zijn, maar sommige hondenbezitters zijn het niet eens met het predicaat 'makkelijk zindelijk te maken'.

Verzorging:

Bichon Frisés zijn actieve honden, maar omdat ze klein zijn, hebben ze niet al te veel ruimte nodig om te stoeien en zijn ze geschikt om in een flat te wonen. Bichon Frisés staan er niet om bekend veel te blaffen, wat een echt pluspunt is voor mensen in de stad, maar reken er dan ook niet op dat ze uw huis zullen bewaken.

Hun vachtverzorging vergt behoorlijk veel tijd. Ze moeten regelmatig verzorgd, in bad gedaan en getrimd worden. Bichon Frisés zijn een van de weinige rassen die aanbevolen worden voor mensen met allergieën, maar pas hier wel mee op. Sommige mensen met milde allergieën kunnen dan minder allergieproblemen hebben met een Bichon Frisé dan met andere honden, maar er zijn geen garanties. Overleg met uw dermatoloog en breng flink wat tijd door in de buurt van volwassen Bichon Frisés voordat u beslist er een in huis te nemen.

Geschiedenis:

De Bichon Frisé (spreek uit: bee-SJON=frie-SEE) wordt verondersteld een afstammeling te zijn van de waterspaniël en was als sinds de Middeleeuwen bekend in het Middellandse-Zeegebied. Sommige historici geloven dat het ras oorspronkelijk uit de Canarische Eilanden komt en door zeelui naar Europa is gebracht. Bichon Frisés zijn al lang erkend als goede gezelschapshonden, hoofdzakelijk vanwege hun vrolijke en gelijkmatige temperament. Ze waren erg populair onder de Europese adel, aan het Engelse hof gedurende het koningschap van Henry II, en ze werden zelfs afgebeeld op schilderijen van Goya.

Tegen de 19e eeuw was hun populairteit gedaald. Het werden straathonden en sommige werden gebruikt in het circus. Hun populariteit nam weer toe na de Eerste Wereldoorlog. Het ras werd voor het eerst in 1956 naar de Verenigde Staten gebracht door een Franse familie genaamd Picault. Het ras werd in 1973 erkend door de Amerikaanse Kennel Club als een niet-sporthond.

In de afgelopen jaren zijn de Bichon Frisés populairder geworden, omdat mensen hoorden over de aantrekkelijke karaktereigenschappen van het ras.

Gerelateerde artikelen

 • Sint-Bernard

  Dogs running De Sint Bernard staat bekend om zijn indrukwekkende omvang. Ze zijn grote, sterke en gespierde honden. Het uiterlijk staat in contrast met het karakter, want Sint Bernard honden zijn liefdevol, zachtaardig en tolerant.
 • Fox Terriër (Draadhaar)

  De Fox Terriër heeft tomeloze energie. Deze terriër wil graag plezieren en wordt graag betrokken bij actieve spelletjes. Dit ras reageert goed op training.
 • Basset Hound

  Dogs running De Basset Hound is een vriendelijke en makkelijke hond. Ze kunnen over het algemeen goed met andere honden en huisdieren opschieten.
 • Maltezer

  Dogs running De Maltezer is een kleine hond, die bekend staat als vriendelijk, aanhankelijk, intelligent, volgzaam en vertrouwend. Hij is een goede gezinshond.
 • Engelse Springer Spaniël

  Dogs running De Engelse Springer Spaniël is een sterke, energieke en tamelijk intelligente hond die extravert en vriendelijk is. Veel beweging is goed voor dit ras.
 • Duitse Staande Hond (Draadhaar)

  Dogs running De Duitse Staande Hond (Draadhaar) heeft dagelijks intensieve beweging nodig en is niet geschikt om in een appartement of klein huis te wonen. De hond wordt beschouwd als gelijkmoedig en loyaal naar zijn gezin toe en hij kan goed met kinderen opschieten.