Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Als je een hond hebt, is het mogelijk dat je hem op een bepaald moment bloed ziet plassen. Hoewel bloed in de hondenurine er eng uitziet, is het vaak goed te behandelen. Het kan gewoon een urineweginfectie of een goedaardig prostaatprobleem zijn.
Hematurie is de klinische term voor bloed in de urine van een hond. De oorzaak is vaak een ontsteking of infectie in de urinewegen; dit kan zowel in het bovenste als onderste deel van de urinewegen voorkomen. Als je bloed in de urine van je hond ziet, laat hem dan controleren door de dierenarts. Hij kan de oorzaak achterhalen en aanbevelingen geven om je hond te helpen.
Hier volgen enkele veelvoorkomende oorzaken van bloed in hondenurine, behandelingen die de dierenarts kan aanraden en manieren om het te voorkomen.
Oorzaken in het bovenste deel van de urinewegen
Net als bij mensen bevinden ook bij honden de twee nieren zich in het bovenste deel van de urinewegen. Zoals gezegd kan bloed in de urine afkomstig zijn van het bovenste of onderste deel van het systeem; het kan dus ook zijn oorsprong in de nieren hebben. Enkele oorzaken van bloedingen in het bovenste deel van de urinewegen zijn:
Idiopathische renale hematurie. Een idiopathische conditie is een aandoening met een onbekende oorzaak. Het gaat hier dus om bloed dat om onbekende redenen uit de nieren afkomstig is. Het wordt meestal beschouwd als een goedaardige, mogelijk erfelijke aandoening.
Nierinfectie. Als je hond bloed plast, kunnen één of beide nieren geïnfecteerd zijn.
Nierstenen. Hoewel ze niet vaak voorkomen, kunnen nierstenen zich in één of beide nieren voordoen, met als resultaat bloed in de urine.
Nierkanker. Nierkanker komt niet vaak voor bij honden, maar kan bloed in de urine veroorzaken. De kanker kan in de nier blijven of zich naar andere delen van het lichaam verspreiden.
Renale teleangiëctasie. Sommige honden, zoals de Welsh Corgi, hebben een genetische aanleg voor deze spontane verwijding van de bloedvaten in de nieren, wat kan leiden tot bloed in de urine.
Oorzaken in het onderste deel van de urinewegen
In het onderste deel van de urinewegen bevinden zich de blaas en de urinebuis - de buis die de blaas met de buitenwereld verbindt en de urine de gelegenheid geeft om het lichaam te verlaten. Oorzaken van bloedingen hier zijn onder andere:
Blaasinfectie. Een infectie in het onderste deel van de urinewegen is verreweg de meest voorkomende oorzaak van bloed in de urine bij honden. De oorzaak kan liggen in de anatomie van de urinebuis, vulva of voorhuid of in hormoongerelateerde incontinentie bij gesteriliseerde teven.
Blaasstenen. Deze kunnen zich vormen om verschillende redenen, zoals genetica, voeding of een chronische infectie.
Blaaskanker. Blaaskanker lijkt bij honden vaak op een urineweginfectie. Het kan ongelukjes in huis, moeite met plassen en bloed in de urine veroorzaken.
Prostaatproblemen. Goedaardige vergrotingen van de prostaat en prostaatinfecties zijn de meest voorkomende prostaatproblemen bij niet-gecastreerde reuen.
Oorzaken van bloed in de urine die zowel in het bovenste als het onderste deel van de urinewegen voorkomen zijn onder andere: nier- en blaastrauma (bijv. na een aanrijding met een auto of een aanval van een andere hond) en coagulopathie (een wetenschappelijke term voor bloedstollingsproblemen).
Diagnose en behandeling van bloed in de urine
Als je ziet dat je hond bloed plast, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts. In het algemeen moet je met een hond die voor de eerste keer bloed in zijn urine heeft binnen 24 uur naar de dierenarts gaan.
Tijdens het bezoek zal de dierenarts een volledig klinisch onderzoek uitvoeren om te zien of er duidelijke problemen zijn. Hij zal zeker de urine van je hond willen analyseren om bacteriën en kristallen op te sporen, de pH te controleren en na te gaan hoe geconcentreerd de urine is. Neem dus indien mogelijk een vers monster mee. Maak je geen zorgen als dit niet mogelijk is. De dierenarts zal je de middelen geven om een monster af te nemen of zelf in de kliniek een monster afnemen. Een urinecultuur kan een goede manier zijn om te zien of bacteriën de oorzaak van het probleem zijn. Ook kan een bloedtest, een röntgenfoto of een echo behoren tot de mogelijkheden.
De behandeling is afhankelijk van de specifieke oorzaak van het bloed. De dierenarts kan antibiotica voorschrijven als het probleem gerelateerd is aan een bacteriële infectie. In het geval van een goedaardige vergroting van de prostaat, zal hij waarschijnlijk castratie aanbevelen. Als blaasstenen of een aantal andere aandoeningen de oorzaak van het bloed zijn, zal hij waarschijnlijk ook een operatie voorstellen. Dierenartsen schrijven geregeld ontstekingsremmers of pijnstillers voor om honden zich minder onprettig te laten voelen.
De dierenarts kan ook een verandering van voer aanraden. Voeding is een belangrijk onderdeel van de behandeling van urinewegproblemen bij honden. Natvoer kan helpen om de urine meer te verdunnen en bepaalde soorten voer kunnen de vorming van stenen reduceren en de pH van de urine optimaliseren. Sommige soorten blaasstenen kunnen met speciale soorten voer zelfs opgelost worden. Zo kan een operatie mogelijk voorkomen worden.
Urinewegproblemen in de toekomst voorkomen
De beste manier om problemen die gerelateerd zijn aan bloed in de urine te ontdekken is om je hond regelmatig door de dierenarts te laten onderzoeken. Zo voorkom je ook andere urinewegproblemen. De dierenarts kan je vertellen of je hond aanleg heeft voor urinewegproblemen. Zo ja, dan kan hij regelmatig de urine van je hond testen om er zeker van te zijn dat hij kerngezond is.
Bovendien is het noodzakelijk om af en toe de plasgewoonten van je hond in de gaten te houden, ook al is het verleidelijk om hem in zijn eentje in de tuin zijn behoeften te laten doen. Als een probleem zoals bloed in de urine blijft voortduren, kan dit serieuze gevolgen hebben. Jij bent degene die hoofdverantwoordelijk is voor de gezondheid van je hond, dus het is belangrijk om goed op te letten en te overleggen met de dierenarts. Met liefde en aandacht houd je je hond gelukkig en gezond.
Over de auteur

Dr. Patty Khuly
Dr. Patty Khuly is cum laude afgestudeerd aan zowel Wellesley College als de University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Zij behaalde haar MBA aan The Wharton School of Business als onderdeel van het prestigieuze VMD/MBA dual-degree programma. Ze is nu de trotse eigenaar van Sunset Dierenkliniek in Miami, Florida. Maar dat is nog niet alles. Dr. K is een nerdy lezer, fervent breister, gedreven yogafanaat, dol op muziek, worstelende hardloopster en een onvermoeibare foodie. Ze woont in Zuid-Miami met vier honden, talloze katten, twee geredde geiten en een hilarische toom kippen. Je kunt haar werk volgen op DrPattyKhuly.com en op sunsetvets.com.
Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS