Blaasgruis bij katten: soorten, symptomen en behandeling | Hill's

$authorText
min read

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Heb je een kat in huis? Dan overkomt het je vast eens dat je kat buiten de kattenbak plast. Dat kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een urinewegprobleem. Blaasgruis en blaasstenen bij katten zijn een aandoening die zeker de aandacht verdient, omdat ze in sommige gevallen levensbedreigend kunnen zijn. Lees verder om meer te leren over de symptomen van de meest voorkomende soorten blaasgruis bij zowel poezen als katers, calciumoxalaat en struviet, en hoe je deze kristallen in de blaas of urinewegen kunt voorkomen of behandelen.

Wat is blaasgruis?

In de urine van je kat bevinden zich mineralen. Deze mineralen kunnen kristallen vormen wanneer de chemische samenstelling van de urine verandert. Of dit gebeurt, varieert per kat. Als blaasgruis langere tijd aanwezig is kunnen de kristallen samenklonteren en spreken we van blaasstenen. Blaasgruis en blaasstenen kunnen zich overal in de urinewegen voordoen, van de nieren tot en met de urethra of plasbuis. Ze kunnen verstoppingen en blaasontstekingen veroorzaken.

De grootte van de stenen varieert. Je kat kan een heel klein blaassteentje hebben, of een steen ter grootte van de blaas zelf. Ook de vorm en de kleur varieert. De steen kan glad van textuur zijn of scherpe randjes hebben. De scherpe randjes in blaasgruis beschadigen het omliggende weefsel. Hierdoor ontstaan beschadigingen en littekenweefsel en dit maakt je kat gevoeliger voor infecties.

De symptomen van blaasgruis of blaasstenen herkennen

De symptomen die een kat met blaasgruis vertoont, verschillen naargelang de locatie van het gruis in de urinewegen. In veel gevallen vertonen katten met blaasgruis helemaal geen symptomen. In andere gevallen kan het gruis leiden tot een geïrriteerde blaas of tot ontstekingen. Je merkt dan misschien op dat de kat wel heel vaak naar de kattenbak gaat om te plassen. Ook kan er bloed in de urine zitten of kun je je kat horen miauwen tijdens het plassen. Sommige katten plassen buiten de kattenbak of plassen juist minder vaak als ze blaasgruis hebben.

Als een blaassteen vast komt te zitten, kan obstructie van de urinewegen optreden, ook bekend als een geblokkeerde plasbuis. Dit betekent dat de kat helemaal niet meer kan plassen. Dit is een levensbedreigende situatie waarbij onmiddellijk moet worden ingegrepen. Dit komt meer voor bij katers dan bij poezen. Als je merkt dat je kat zonder succes probeert te plassen, moet je meteen bij de dierenarts langsgaan. Een kat met obstructie van de urinewegen gedraagt zich vaak alsof hij last heeft van verstopping. Maar de gevolgen van een geblokkeerde plasbuis zijn vele malen ernstiger dan van constipatie.

Gestreepte grijze cyperse kat naast een kattenbak met plastic deksel en een vuilnisbak in een huis.

Meest voorkomende soorten blaasstenen

De twee meest voorkomende soorten blaasstenen bij katten zijn struviet en calciumoxalaat. Voeding kan een rol spelen in de ontwikkeling van blaasgruis, al is die ontwikkeling een complex proces. Ze ontstaan ook zelden als gevolg van blaasontstekingen bij katten.

Röntgenfoto's en microscopisch onderzoek van een urinemonster kunnen aanwijzingen bieden over het type blaasgruis waar je kat last van heeft. Maar het type steen kan pas worden vastgesteld als er een analyse van de steen zelf is geweest.

Calciumoxalaat

Calciumoxalaat is de meest voorkomende vorm van blaasgruis of blaasstenen bij katten. Het komt meestal voor bij oudere en senior katten. Rassen met het grootste risico op de ontwikkeling van calciumoxalaatstenen zijn de Ragdoll, de Brits Korthaar, de Exotic, de Himalaya, de Pers en de Scottish Fold. Calciumoxalaat kan ontstaan als de urine te zuur is. Het kan voorkomen bij katten met een hoge calciumspiegel in het bloed en de urine als gevolg van een aandoening die idiopathische hypercalciëmie wordt genoemd, en bij katten met chronische nieraandoeningen.

Behandeling calciumoxalaat

Dit type blaassteen moet operatief worden verwijderd. De dierenarts zal ook de infecties en onderliggende aandoeningen behandelen. Vaak geeft de dierenarts het advies om na de operatie over te stappen op een speciale therapeutische voeding. Dit kattenvoer is samengesteld met een beperkt gehalte aan mineralen, zoals calcium, fosfor en magnesium, die kristallen kunnen veroorzaken. Zo kun je herhaling van de vorming van calciumoxalaatstenen voorkomen. Ook moet je ervoor te zorgen dat je kat meer vocht binnenkrijgt, bijvoorbeeld door over te stappen op natvoer. Het is van groot belang dat je kat zich houdt aan het door de dierenarts aanbevolen dieet. Hier vind je alle Hill's Urinary Care kattenvoedingen.

Struviet

Struviet komt meestal voor bij gecastreerde of gesteriliseerde jongere katten. In tegenstelling tot calciumoxalaat ontstaat struviet meestal in sterk geconcentreerde, basische urine. Deze aandoening kan bij alle rassen voorkomen, maar de rassen met het meeste risico zijn de Europees Korthaar, de Exotic, de Ragdoll en de Himalaya. Katten die veel magnesium, fosfor, calcium, chloride en vezels binnenkrijgen, lopen ook meer kans op struviet stenen.

Behandeling struviet

Speciale dieetvoeding, zoals Hill's Prescription Diet c/d, kan struvietgruis helpen oplossen. Dieetvoeding voor katten met urinewegproblemen zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en varianten nat en droog. In veel gevallen kunnen struvietstenen snel worden opgelost. Uit een onderzoek bleek dat de stenen na 2 weken gemiddeld 50% kleiner waren en dat ze gemiddeld na ongeveer een maand volledig waren opgelost. In de meeste gevallen is het aan te raden om je kat de dieetvoeding te blijven geven om te voorkomen dat zich nieuw blaasgruis ontwikkelt. Want hoewel de urinewegproblemen nu voorbij zijn, kunnen ze terugkomen als de kat opnieuw het voer gaat eten dat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het probleem. Door je kat voeding te geven die speciaal is samengesteld om de urinewegen gezond te houden, kan het langer duren voor zich opnieuw urinewegproblemen voordoen.

Blaasgruis bij katten komt vaak voor, maar het kan met succes worden behandeld. Samen met de dierenarts kun je beslissen wat de beste behandeling of combinatie van behandelingen is om blaasgruis onder controle te houden of terugkeer te voorkomen.

Over de auteur

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible is dierenarts met specialisatie kleine dieren. Ook schrijft ze over diergeneeskunde. Ze is meerdere malen onderscheiden om haar inzet voor de voorlichting van huisdierenbezitters, en ze wordt beschouwd als een toonaangevende telegezondheidsdeskundige op het gebied van huisdieren.

Related Articles

Related products