Spijsverteringsproblemen bij katten: wat moet je doen?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Spijsverteringsproblemen bij katten komen relatief vaak voor. Veel huisdiereigenaren denken dat het erbij hoort. Maar wanneer een kat regelmatig braakt of dunne ontlasting heeft, dan kan er iets aan de hand zijn. Het kan tijd zijn om hun voeding of omgeving te veranderen en een afspraak te maken bij de dierenarts. Hieronder geven we enkele tips voor het omgaan met spijsverteringsproblemen bij katten.

Roodbruine kat die in een kattenbak zit en naar de camera kijkt.

1. Darmwormen

Interne parasieten zijn een veelvoorkomend probleem bij katten - ook bij katten die altijd binnen zijn. Het moeilijkste aspect bij de diagnose en behandeling is dat een kat besmet kan zijn zonder symptomen te vertonen. De meest voorkomende darmparasieten bij katten zijn haakwormen, spoelwormen en lintwormen.

De tekenen van een darmparasiet in het spijsverteringsstelsel van een kat zijn:

  • Braken
  • Diarree
  • Wormen in ontlasting of braaksel
  • Gewichtsverlies
  • Hangbuik

Darmwormen bij katten zijn niet alleen smerig, maar sommige kunnen ook besmettelijk zijn voor mensen. Darmwormen komen vooral voor bij kittens, dus die moeten zeer regelmatig ontwormd worden. Ook volwassen katten moeten regelmatig ontwormd worden, om kat en gezin veilig te houden. Overleg met een dierenarts over een geschikt ontwormingsschema en eventuele medicatie.

2. Constipatie

Constipatie is een andere veel voorkomende kwaal van het spijsverteringsstelsel van de kat, vaak in combinatie ,met uitdroging of pijn. In zeldzame gevallen kan constipatie worden veroorzaakt door een aandoening die 'idiopathisch megacolon' wordt genoemd, wat te wijten kan zijn aan een neurologisch probleem, of verminderde spierbeweging van de dikke darm.

Terugkerende constipatie is geen lachertje. Dingen die kunnen helpen zijn: de waterinname van jouw huisdier verhogen door droogvoer aan te vullen met blikvoer, meer beweging, of het huisdier helpen veilig gewicht te verliezen. Een dierenarts kan je ook aanraden over te schakelen op kattenvoer dat speciaal is samengesteld om katten met spijsverteringsproblemen te helpen. Als jouw kat ooit tevergeefs in de kattenbak hurkt, laat de kat dan zo snel mogelijk door een dierenarts onderzoeken.

3. Haarballen

Haarballen komen zeer veel voor, maar dat betekent niet dat een kat ermee hoeft te leven. Haarballen ontstaan wanneer een kat tijdens het verzorgen van zijn vacht losse haren inslikt. Deze haren passeren normaal gesproken in het spijsverteringskanaal van de kat. Maar wanneer het haar in de maag blijft, kan het samenklonteren en een haarbal vormen.

Het is normaal voor een kat om ongeveer één keer per maand een haarbal uit te scheiden, maar als dat vaker gebeurt, moet je een dierenarts bellen.

Voor katten die een andere voeding nodig hebben om haarballen onder controle te houden, biedt Hill's een grote verscheidenheid aan kattenvoer tegen haarballen dat kan helpen. Het voer is samengesteld met een specifieke hoeveelheid vezels om de vorming van haarballen in de maag te helpen verminderen. Ze zijn ook minder calorierijk, omdat de meeste binnenkatten te maken hebben met overgewicht. Als het haarbalprobleem aanhoudt, overweeg dan om een kat professioneel te laten verzorgen (vraag om een trimbeurt).

Witte kat met blauwe riem die gaapt.

4. Darmontstekingsziekten en chronische enteropathie

Wanneer een kat gedurende drie of meer weken last heeft van braken, diarree en een gebrek aan eetlust, kan er sprake zijn van chronische enteropathie.

Chronische enteropathie is een wetenschappelijke term voor een chronische ziekte van de ingewanden. In veel gevallen van chronische enteropathie is er sprake van een ontsteking van de darmen. Een dierenarts kan dit alleen zien op biopsieën, die tijdens een zogenaamde endoscopie worden genomen. Daarom noemen ze het ook wel 'Inflammatory Bowel Disease'.

Gelukkig kunnen veel gevallen van chronische enteropathie tegenwoordig worden opgelost met een speciaal dieet of met steroïden. Een endoscopie wordt alleen uitgevoerd in ernstige of speciale gevallen. De behandeling van een kat met chronische enteropathie vereist een zorgvuldige diagnose door een dierenarts en is vaak een kwestie van 'trial & error' voordat een geschikte behandeling gevonden is. Wees dus vooral geduldig!

5. Voedselovergevoeligheden

Echte voedselovergevoeligheden zijn zeldzaam bij katten; het tijdschrift BMC Veterinary Research vermeldt als de meest voorkomende overgevoeligheden rundvlees, vis en kip. Wanneer dergelijke voedselovergevoeligheden optreden, kan een kat last krijgen van maag/darmverschijnselen (braken, diarree of winderigheid), huidverschijnselen (jeukende huid, rode vlekken en haaruitval), of een combinatie van beide.

Als een dierenarts vermoedt dat een kat overgevoelig is, zal er meestal een 10- tot 12-weken durende proef met een dieetvoeding voorgeschreven worden. Tijdens deze periode moet je een kat ALLEEN het aanbevolen voer geven om ingrediënten waarvoor hij gevoelig zou kunnen zijn, uit te sluiten. Als een kat in deze periode iets anders eet, moet je opnieuw beginnen met de voedselproef. Bij een gevoelige patiënt verdwijnen de gastro-intestinale symptomen gewoonlijk na 2-3 weken en de huidverschijnselen zouden na 8-12 weken moeten verdwijnen.

Raak niet in paniek als jouw kat een plotseling spijsverteringsprobleem krijgt. Een dierenarts kan helpen de oorzaak van het probleem vast te stellen en een plan uit te werken om een kat zich beter te laten voelen.

Over de auteur

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten is in 2002 afgestudeerd aan de UC Davis School of Veterinary Medicine. Dr. Wooten is lid van de American Society of Veterinary Journalists en verdeelt haar werkzaamheden tussen een praktijk voor kleine gezelschapsdieren in Greeley, Colorado (VS), het spreken over bijbehorende problemen, leiderschap en klantcommunicatie en schrijven. Ze houdt van kamperen met haar gezin, skiën, duiken en neemt graag deel aan triatlons.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten