KLEINE
HONDENGROTE VERSCHILLEN

Kleine honden, van teckels tot Yorkshire terriërs, bieden een overvloed aan persoonlijkheid en gezelschap. Er zijn veel soorten kleine honden, maar ze hebben allemaal dezelfde unieke behoeften.

Wat wordt als een kleine hond beschouwd?

Kleine honden worden over het algemeen gedefinieerd als honden die 9,5 kilo of minder wegen en kunnen in bijna elke groep gevonden worden. Zoals bekend worden ze ingedeeld als 'dwerg-', 'mini-', 'miniatuur-' of 'gezelschaps'-honden, en hebben speciale behoeften die een gevolg zijn van hun biologie, ras en aanleg.

Meer informatie

photo of small dog on owner's lap

Zorgen voor een kleine hond

Kleine honden en minihonden hebben alle verschillende karaktertrekken van grotere rassen verpakt in een leuk klein pakketje, samen met enkele unieke persoonlijkheden en kenmerken.

Over routineverzorging

 • Veel kleine honden raken gemakkelijk gestrest

  De grote wereld kan voor een kleine hond overweldigend zijn, maar je kunt helpen vaak voorkomende stressfactoren te verminderen en voor gezelschap van vertrouwde mensen te zorgen.

  Vaak voorkomende stressfactoren zijn:

  • Verlatingsangst: honden hebben graag een eigen veilige plek
  • Harde geluiden: overweeg om zachte muziek op te zetten om bepaalde geluiden te maskeren
  • Veranderingen in routine: creëer een voorspelbare dagelijkse routine met regelmatig voeren, wandelen en spelen
  • Schending van persoonlijke ruimte: vooral kinderen moet worden geleerd hoe ze met huisdieren moeten omgaan en hoe ze ze kunnen laten ontspannen

  WIST JE DAT... Een kleine hond heeft zijn eigen plek nodig, zoals een reisbench, vervoersbox, mand of mat, waar hij zich veilig voelt en tot rust kan komen.

 • Veel kleine honden hebben speciale verzorging nodig

  Kleine langharige honden, of het nu pluizige poedels of yorkies met zijdezacht haar zijn, moeten dagelijks worden geborsteld om hun vacht in goede conditie te houden. Daarnaast voorkomt het knopen en klitten, waarvan de verwijdering pijnlijk kan zijn.

  Goede verzorgingsgewoonten zijn belangrijk voor kleine honden:

  • Gebruik altijd lauwwarm water, want dat is het prettigst voor je dier.
  • Gebruik een speciale shampoo voor honden
  • Gebruik een slickerborstel die speciaal is bedoeld voor langharige honden
  • Borstel voorzichtig in de groeirichting van het haar
  • Spoel de shampoo goed uit om huidproblemen te voorkomen
  • Droog je hond af door hem met een warme handdoek te wrijven
 • Kleine honden hebben hun eigen voedingsbehoeften

  Spelen met speeltjes kan de band met je hond hechter maken en hem zich fysiek en mentaal laten inspannen.

  • Geef speeltjes van de juiste grootte: speeltjes die te groot zijn, zijn moeilijk vast te houden en speeltjes die te klein zijn, vormen een gevaar voor verstikking
  • Pas op met grotere speelkameraadjes: grote honden kunnen soms te ruw spelen voor hun kleine speelkameraadjes
  • Houd kinderen in de gaten: zorg ervoor dat je kinderen weten hoe ze voorzichtig met een kleine hond kunnen spelen
  • Je hoeft hem niet als een baby te behandelen: je kleine hond is nog altijd een hond, dus geef hem veel de kans om los rond te rennen
photo of pet parent feeding toy poodle

Kleine honden hebben hun eigen voedingsbehoeften

Kleine honden hebben hun eigen biologie vergeleken met grote honden, en de juiste voeding kan helpen om het evenwicht voor je viervoetertje te bevorderen. Enkele voedingsbehoeften waar je rekening mee moet houden zijn:

Calorie-inname

Kleine honden, waarbij het metabolisme sneller is dan dat van grote honden, hebben ongeveer 88 calorieën per kilogram per dag nodig, terwijl grotere honden slechts iets meer dan de helft van die hoeveelheid nodig hebben.[1] Vraag je dierenarts wat het ideale gewicht van je hond is.

Oxidatieve stress

Omdat kleine honden langer leven, kunnen ze ook profijt hebben van voedsel met een hoog gehalte aan antioxidanten, wat kan helpen vrije radicalen gedurende hun lange leven te neutraliseren.

Ingrediënten op basis van wetenschappelijke inzichten

Ingrediënten zoals omega 6-vetzuren helpen de huid gezond en de vacht glanzend te houden.

Hill’s voeding voor kleine honden is ontwikkeld voor een levenslange gezondheid

Bij Hill's gaan we verder dan de grootte van de brokjes, zodat bij elk speciaal recept aan de voedingsbehoeften van kleine honden wordt voldaan. We stellen ons droog- en natvoer voor kleine honden samen voor hun unieke behoeften op het gebied van calorieën en ouder worden.

WIST JE DAT... Een gezonde kleine hond wel 20 jaar kan worden? Het is belangrijk om te onthouden dat de levensverwachting van je hond nogal kan variëren. Dit is afhankelijk van verschillende factoren.

3D rendering of small paws facility

Toegewijd aan de voedings- en andere behoeften van je kleine hond

Om meer inzicht te krijgen in de voedings-, sociale, emotionele en gedragsbehoeften van kleine honden, heeft Hill's een speciaal Small Paws centrum opgezet. Deze nieuwe faciliteit maakt deel uit van ons wereldwijde Pet Nutrition Centre, of PNC, en hier wordt gebruikgemaakt van hypermoderne technologie om speciaal samengestelde voeding te ontwikkelen voor de unieke behoeften van kleine honden.

Het Small Paws Centre is een thuis voor 80 kleine honden die minder dan 5,4 kg wegen. Ze krijgen allemaal uitstekende veterinaire zorg en de hele dag door zijn er veel verschillende activiteiten binnen en buiten, waaronder een outdoor Bark Park.

image of boy petting dog in the grass

Een stap voor, voor toekomstige generaties

Wij zijn al sinds 1939 actief in de diervoedingsindustrie en begrijpen de waarde van duurzaamheid op de lange termijn.

image of pet nutrition center worker petting cat

Toegewijd om goed te doen

Ons productieproces voldoet aan ethische, duurzaamheidsgerelateerde en maatschappelijke normen.

image of cat inside cardboard box

Een product waarop je kunt vertrouwen

Wij zorgen ervoor dat het voer van jouw huisdier voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van voedingswaarde, veiligheid en smaak. Lees verder om hier meer over te weten.

1 Coates, Jennifer. “Nutritional Differences for Small, Toy, and Large Breed Dogs.” Petmd.Com, PetMD, 3 Feb. 2012, www.petmd.com/blogs/nutritionnuggets/jcoates/2012/feb/nutrition_differences_for_small_toy_large_breeds-12459. Accessed 26 Oct. 2020.