Pleeggezin voor een puppy of hond: Hoe gaat dit precies in zijn werk?
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Barbara Shannon vangt honden uit reddingsorganisaties op bij haar thuis. Dit doet ze nu al jaren. En keer op keer veroveren de pups haar hart. En wat doet haar hart echt smelten? Die onstuimige, ondeugende puppy's die alles op z'n kop zetten, natuurlijk!
"Je moet er heel wat voor over hebben, het vergt bijzonder veel werk, maar het is zo leuk om te mogen waarnemen hoe ze hun eigen karakter ontwikkelen en groeien als kool", zegt Shannon, woonachtig in Erie, PA (VS). "Het kost tijd en moeite, maar het mooie is dat je ook veel liefde terugkrijgt... het is een geweldige ervaring, de beste ooit."
Denk jij er al een tijdje over na om als gastgezin te dienen voor een puppy of volwassen hond, maar twijfel je nog omdat je niet precies weet wat je al dan niet kan bieden en verwachten? Weet dat de uitdaging de ervaring extra waardevol maakt!
Waarom werken asielen met pleeggezinnen?
Asielhonden opvangen in een pleeggezin heeft erg veel voordelen voor de honden zelf, maar ook voor de asielen. Sommige reddingsorganisaties beschikken niet over een gebouw om de honden onderdak te bieden, terwijl anderen ruimte in de opvanglocatie tekort komen om de dieren uit de omgeving op te vangen. Het voordeel van het opvangen van honden bij een pleegouder of in een gastgezin betekent je ze in een huishoudelijke sfeer kunt grootbrengen en de stressvolle omgeving met meerdere andere asielhonden kan vermijden.
Een van de organisaties, waarmee Shannon heeft samengewerkt door puppy's in eigen huis op te vangen, is The Humane Society of Northwest Pennsylvania , gevestigd in Erie, PA (VS). De directeur van het dierenasiel, Nicole Bawol, benadrukt dat hun prioriteit uitgaat naar het zoeken van pleeggezinnen voor de drachtige (zwangere) honden en de pups.
"Het asiel kan een luide en stressvolle omgeving zijn," zegt Bawol. "We hebben ook honden die de hele tijd komen en gaan, wat mogelijk ziekten met zich meebrengt, en puppy's — net als baby's — zijn hier natuurlijk vatbaarder voor."
Bawol zegt dat er nog een andere reden is waarom het asiel prioriteit geeft aan het vinden van pleeggezinnen voor puppy's en kittens: het belang van socialisatie. Zo heeft het dierenasiel onlangs puppy's uit een huis weg moeten halen naar aanleiding van een gedragsonderzoek. De vier maanden oude honden waren namelijk onvoldoende gesocialiseerd en vertoonden agressief gedrag. Gelukkig konden ze zich al snel aanpassen in hun nieuwe, veilige thuis, vertelt ze.
"Zulke situaties maken de waardevolle bijdrage van het pleeggezin des te duidelijker: je kunt een heel schuchter huisdier voor je hebben, dat zich dankzij de warme, liefdevolle woonomgeving van het gastgezin prima ontplooit... en dat in slechts een paar weken tijd", zegt ze.
Welke taken staan je als pleeggezin van een puppy of hond te wachten?
Als je overweegt om een asieldier thuis op te vangen, dan helpt het als je al wat ervaring hebt met honden. Je draait je hand niet om voor het opruimen van rotzooi en begrijpt de veelvoorkomende gezondheidsproblemen waar je op moet letten. Houd er rekening mee dat je tijd vrijmaakt om je pleeghond te voeren, samen wandelingen te maken en te spelen. Dit kan je wat meer tijd kosten dan je normaal met je eigen hond nodig zou hebben, vooral als je opvanghond extra aandacht of medische zorg nodig heeft.
Het zorgen voor puppy's — en vooral voor een pup met een slechte start — kan een tijdrovende taak zijn. Shannon is met pensioen en kan dus thuis het grootste deel van de dag samen met de honden doorbrengen. Onlangs mocht ze een volwassen teef opvangen, die ze samen met de 2 puppy's van amper twee weken oud in huis heeft genomen.
"De pups waren goed gezond, dus mijn aandacht en energie ging vooral uit naar het zo goed mogelijk bijstaan van de moeder", zegt ze. Maar toen de puppy's eenmaal ouder en onafhankelijker waren, moest haar huis wel helemaal puppy-proof zijn.
"Puppy's zullen overal hun tandjes in willen zetten," zegt ze. "Dus het is belangrijk om de woonomgeving zo veilig mogelijk te maken."
Na zeven weken opvang in huis konden de puppy's terug naar het asiel. Ze waren binnen een paar uur geadopteerd, dankzij social media.
"Over het algemeen is het niet zo moeilijk om puppy's ter adoptie te plaatsen, vooral puppy's van een klein ras, die bijna onmiddellijk een thuis vinden", zegt Bawol.
De kosten voor het pleeggezin
Veel asielen helpen pleeggezinnen. Zo zullen ze een groot deel van de dierenarts kosten voor hun rekening nemen. Andere dierenasielen gaan nog een stap verder om hun gastgezinnen te helpen. Het asiel Erie, waar Bawol en Shannon mee samenwerken, voorziet in echt alles: van dierenvoer en riemen tot speeltjes, dekens en manden.
Als pleegouder van een puppy kun je in ieder geval de volgende taken verwachten:
- Veel was: Je hoort het kussen of de dekentjes van de moederhond met puppy's elke dag te verschonen, zegt Shannon.
- Veel tijd en inzet: Ook gezonde puppy's zullen heel wat van jouw aandacht, energie en tijd opeisen. Soms hebben in een nest een paar puppy's nog flesvoeding nodig, waardoor de zorg voor een nest meer tijd nodig zal hebben, zegt Bawol.
- Een veilige woonomgeving: Naarmate de puppy's ouder en avontuurlijker worden, zal je ze om veiligheidsredenen willen beperken tot een enkele ruimte. Dit is ook best handig wanneer je niet thuis bent of druk bezig bent het huishouden. Een traphekje in de deur kan prima dienst doen als hondenhek om de 'puppykamer' af te sluiten. Je kunt ook een speciale puppyren voor in huis kopen.
Het belangrijkste?
"Het draait in de eerste plaats om TLC (tender, love and care) wanneer je puppy's in huis opvangt," zegt Shannon.
Aan welke eisen hoor je als pleeggezin te voldoen?
Hoewel elk dierenasiel of reddingsorganisatie verschillende richtlijnen hanteert en eigen protocollen navolgt, zullen de meesten een achtergrondcheck uitvoeren en heb je flink wat papierwerk in te vullen. Sommige asielen stellen nog meer eisen.
Zo eist The Humane Society of Northwestern Pennsylvania (VS) dat aanvragers formulieren invullen, een achtergrondcheck ondergaan, zich onderwerpen aan een interview (een intake gesprek), waarna er een huisbezoek volgt. Al dit voorafgaand aan de uiteindelijke goedkeuring van de aanvraag tot pleeggezin.
"Sommige mensen denken dat we te streng zijn, omdat het 'toch vrijwilligerswerk is', maar wij zijn verantwoordelijk voor het welzijn van de dieren en nemen deze taak dan ook erg serieus," zegt Bawol.
Voor Shannon is de tijd en energie die het kost om puppy's op te vangen het helemaal waard. Vooral als ze hoort dat de honden geadopteerd zijn.
"Natuurlijk is het altijd wat zwaar het dier na verloop af te geven aan een nieuw baasje," zegt ze. "Ik moet mezelf er keer op keer aan herinneren dat ik de brug ben die deze twee werelden met elkaar verbindt, een erg belangrijke rol is dat."
Als het jou wat lijkt om asielpuppy's of asielhonden - al dan niet met speciale behoeften - bij jou thuis op te vangen ga dan zeker eens langs bij het dierenasiel in de buurt. Vraag of er een vrijwilligersprogramma is waarvoor je je kan inschrijven. De medewerkers staan je met raad en daad bij. Hoe lang honden in een pleeggezin blijven, is afhankelijk van hun leeftijd, behoeften én van hoe sociaal ze zijn. Ook kan het kan enkele maanden duren voordat de honden ter adoptie geplaatst kunnen worden en ze hun nieuwe thuis hebben gevonden. Natuurlijk haal je enorm veel plezier uit het opvangen van honden in huis: je ziet ze immers opgroeien, je merkt hoe ze een eigen unieke karakter ontwikkelen.
Over de auteur
Kara Murphy
Kara Murphy werkt vanuit haar thuisbasis in Erie, Pa (VS) als freelance tekstschrijver. Ze heeft zelf een Goldendoodle genaamd Maddie.