10 tips zodat je helemaal voorbereid bent op de komst van een hond

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een hond in huis nemen is een spannende ervaring, die tegelijkertijd ook overweldigend kan zijn. Waar moet je beginnen? De eerste kennismaking is een echte mijlpaal, een bijzonder moment tussen jou en je nieuwe huisdier. Om je te helpen hebben we 10 tips op een rijtje gezet, voor een soepele start voor iedereen.

1. Haal alle benodigdheden in huis

Al met al moet je heel wat inslaan voor de komst van je hond. Niet alleen voor verzorging, maar ook voor training en veiligheid van de hond. Naast de basis, zoals een halsband, riem en voer- en waterbakken, heb je ook een hondenmand, hondenhek, speeltjes, snoepjes en verzorgingsproducten nodig. Het is ook een goed idee om puppypads en een enzymatische reiniger bij de hand te hebben, voor eventuele ongelukjes in de beginfase van de zindelijkheidstraining.

2. Voorzorgsmaatregelen in huis

Ook is het hoog tijd om je huis als het ware 'puppy proof'te maken, waarbij de ruimte volledig veilig is. Wandel rond in huis en berg alle 'gevaarlijke' spullen op. Pups zijn bijzonder nieuwsgierig en willen graag overal (maar dan ook overal) aan knagen.

Je moet de rest van de familie ook voorbereiden op de komst van de hond: Verdeel de taken onder de gezinsleden: wie gaat er over de training, het geven van voer en het wandelen met de hond? Heb je andere huisdieren in huis? Ga dan na of ze nog bepaalde vaccinaties nodig hebben. En als je katten hebt, zorg er dan voor dat ze een plek hebben waar de hond niet kan komen en waar ze rustig alleen kunnen zijn. Zo kunnen katten eenvoudiger wennen aan een nieuwkomer in huis. Door deze voorzorgsmaatregelen te treffen geef je elk gezinslid, huisdier en de nieuwe hond de tijd om rustig te wennen.

3. Zorg voor een eigen veilige plek

Net zoals bij huidige huisdieren, is het goed om je nieuwe hond een eigen plekje te geven. Sommige eigenaren zijn niet bepaald gesteld op een hondenhok. De organisatie Best Friends wijst echter op het belang van een hondenhok. Volgens hen is het de ideale plek voor een hond om volledig tot rust te kunnen komen. Ook is het een veilige schuilplek voor honden, wat fijn is om te wennen aan een nieuwe omgeving. Liever geen hondenhok in huis? Denk dan bijvoorbeeld aan een hondenhek, om een kamer af te sluiten. Jijzelf kan de ruimte betreden om de band met de hond op te bouwen, maar het is beter dat kinderen en andere huisdieren hier niet naar binnen kunnen.

4. Bedenk hoe (en wanneer) je jouw hond mee naar huis zal brengen

Plan hiervoor idealiter een aantal vrije dagen in, of hou het weekend vrij: zo heb je ruim de tijd om de hond op te halen en samen wat tijd door te brengen. Het is niet aan te raden om een hond vlak voor een lange vakantie in huis te nemen, aangezien ze dan wennen dat er constant iemand thuis is. Wanneer je weer moet werken, kan dit leiden tot verlatingsangst. Het is ook fijn om iemand anders te laten rijden tijdens de rit naar huis. Op die manier kan jij op de achterbank naast de hond zitten en hem gerust stellen tijdens de spannende autorit. Maak direct gebruik van een halsband en riem wanneer je de nieuwe hond ophaalt. Doe vooral geen tussenstops en laat deze rit zo kort mogelijk duren.

5. Laat je hond alle plekjes in huis verkennen

Geef hem een uitgebreide rondleiding in huis (aan de riem) zodat hij overal eens aan kan snuffelen. Laat je nieuwe huisdier ook meteen de belangrijkste plekken in huis zien: de voerbak, het hondenbed en speelgoed. Laat duidelijk weten wat wel en niet kan, door middel van korte maar krachtige commando's zoals "nee" of "af".

6. Met de hond aan de riem samen de tuin verkennen

Geef de hond ruim de tijd om deze omgeving te verkennen. Ook weer hier willen ze het liefst elke centimeter ontdekken en alle nieuwe geuren opsnuiven. Als je een plekje in de tuin hebt waar de hond zijn behoefte kan doen, loop dan mee met de hond en geef wat lekkers als het goed gaat.

7. Laat de hond kennismaken met alle gezinsleden

Het Animal Rescue League of Boston raadt aan om familieleden en andere honden één voor één te laten kennismaken met de nieuwe hond. Dit doe je best in een buitenruimte. Hou andere honden aan de riem en kijk goed naar hun onderlinge interactie. Let op: als de introductie te snel plaatsvindt, kunnen honden zich territoriaal gaan opstellen tegenover de nieuwkomer. Beperk knuffelmomenten tot een minimum wanneer de kinderen de hond voor het eerst ontmoeten. Laat de hond eerst rustig rondsnuffelen en beloon hem samen met de kinderen met wat lekkers.

8. Het wisselen of overstappen naar nieuw hondenvoer

Het is handig om de hond in het begin hetzelfde voer te geven als dat van de fokker of het dierenasiel. Na enige tijd kan je dan van voer wisselen. Wanneer de overgang te snel is, dan kan een hond last krijgen van spijsverteringsproblemen.

9. Start direct met training

Ook honden die al eerder bij iemand hebben gewoont, kunnen wat extra training gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een hondenhok of bench introduceren? Begin direct met oefenen, bijvoorbeeld door er een speeltje in te plaatsen. Ga zelf even uit huis, zodat de hond langzaam kan wennen. Een goede basis voor gehoorzaamheid kan ook via privétraining of trainingssessies met een groep. De hond heeft er enorm veel baat bij dat jullie vanaf de eerste dag al samen trainen.

10. Ga naar de dierenarts voor controle

Regel in de loop van de eerste week een bezoek aan de dierenarts. Zo kan je de algehele gezondheid laten controleren en vaccinaties regelen.

Een hond in huis is een grote verandering voor iedereen. Door rekening te houden met deze aandachtspunten kan je jouw hond een veilige omgeving bieden, waarin jullie een fijne hechte band kunnen opbouwen.

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus Contributor Photo

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is schrijfster, freelance auteur en redactrice. Ze is woonachtig in Tulsa, Oklahoma (VS). Ze schrijft vele artikelen over huisdieren en gezondheid, in het gezelschap van haar eigen huisdieren.

Gerelateerde artikels

Gerelateerde Producten

  • Hill's Science Plan Medium Puppyvoer met Kip

    Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Medium Chicken is samengesteld om de immuniteit en de mobiliteit te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
  • Hill's Science Plan Small & Mini Puppyvoer met Kip

    <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small& Miniature is samengesteld om de immuniteit te ondersteunen en voor een gezonde ontwikkeling van hersenen, spieren en botten.</p><p></p><p><strong></strong> </p><p></p>
  • Hill's Science Plan Large Breed Puppyvoer met Kip

    Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Large Breed Chicken is speciaal samengesteld voor een gezonde ontwikkeling van de botten bij pups van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan mineralen.
  • Hill's Science Plan Medium Puppyvoer met Lam & Rijst

    <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Develoment™ Lamb & Rice is samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan omega-3 en -6 vetzuren.