Is chocolade slecht voor katten?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Hoewel je geregeld verhalen hoort over honden die ziek worden van het eten van chocolade, kan chocola ook een ernstig gezondheidsrisico vormen voor katten, en zelfs dodelijk zijn als er te veel van wordt gegeten.

Waarom is chocola slecht voor katten?

Suiker, vet, en xylitol (een suikervervanger) zijn niet goed voor katten. Chocolade bevat echter twee ingrediënten die een grotere bedreiging vormen voor de gezondheid van je kat: cafeïne en theobromine, een plantaardige alkaloïde die van nature in cacao voorkomt. Theobromine in het bijzonder is een bewezen giftige stof voor de meeste dieren, waaronder katten, zoals opgemerkt door het Merck MSD Veterinary Manual.

De Latijnse naam voor de cacaoplant is Theobroma cacao, wat "voedsel voor de goden" betekent. Het is waar dat de geroosterde bonen een lekkere traktatie zijn, maar wat chocolade zo heerlijk maakt voor mensen is precies wat het zo gevaarlijk maakt voor katten.

Waarom zijn deze ingrediënten zo gevaarlijk voor katten?

Reep chocolade met eraf gebroken stukjes.

De twee belangrijkste boosdoeners, cafeïne en theobromine, zijn stimulerende middelen. Cafeïne, dat behalve in chocolade ook in veel andere voedingsmiddelen en dranken voorkomt, wordt giftig wanneer het in het lichaam van je kat wordt opgenomen. Cats Protection legt uit dat theobromine werkt als een stimulans om de hartslag van je kat te verhogen, en als een diureticum om het verlies van lichaamsvloeistoffen te verhogen, die beide fataal kunnen zijn voor je lieve huisdier.

Hoeveel chocolade is te veel?

Elke hoeveelheid chocola is te veel voor je kat. Cats Protection legt uit dat katten theobromine niet zo snel kunnen verwerken als wij, zodat het langer in het lichaam blijft. Dat betekent dat zelfs een paar gram chocolade ernstige schade kan toebrengen.

Alle vormen van chocola zijn gevaarlijk voor je lieve huisdier. Bakchocolade is het meest giftig vanwege zijn hoge gehalte aan theobromine, maar droog cacaopoeder en pure, halfzoete en melkchocolade zijn ook gevaarlijk. Zelfs witte chocolade, met zijn lage percentage cacao, moet worden vermeden.

Help — Mijn kat heeft chocola gegeten! Op welke symptomen moet ik letten?

Chocoladevergiftiging bij katten kan variëren van mild tot ernstig. Hier zijn enkele van de belangrijkste tekenen en symptomen om op te letten:

 • Braken
 • Diarree
 • Misselijkheid
 • Verhoogde hartslag
 • Overmatige dorst
 • Overmatig urineren
 • Hyperactiviteit
 • Rusteloosheid
 • Verhoogde lichaamstemperatuur
 • Snelle ademhaling of hijgen
 • Spiertrillingen of spiertrekkingen
 • Lage bloeddruk
 • Toevallen
 • Coma

Breng je kat, zoals bij elk medisch noodgeval, onmiddellijk naar de dierenarts om de ernst van de vergiftiging vast te stellen en haar te laten behandelen. Na de behandeling moet je je kat blijven controleren op eventuele andere bijwerkingen.

Wat gebeurt er daarna?

Je kat kan zich goed inleven in je emoties, dus blijf zo kalm mogelijk. Breng haar naar een rustige plek en houd haar koel en kalm om te voorkomen dat de symptomen van chocoladevergiftiging erger worden.

Zodra je in de dierenkliniek aankomt, zal de dierenarts je kat onderzoeken en de hoeveelheid en het soort chocolade beoordelen dat je kat heeft gegeten. De dierenarts wil mogelijk braken opwekken om te voorkomen dat je kat de giftige stoffen opneemt, en zal vocht toedienen en extra verzorging geven, afhankelijk van de hoeveelheid chocolade die je kat heeft gegeten en de bijwerkingen die je kat ervaart.

Hoe voorkom ik dat dit gebeurt?

Inname van chocola is 100% te voorkomen door chocolade buiten het bereik van kattenpootjes te houden. Katten zijn nieuwsgierige, onvoorspelbare wezens en snuffelen graag rond in de keuken, dus bewaar alle chocola in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen niet alleen ziek worden van chocoladerepen, maar van alle dingen die mogelijk chocola bevatten, zoals brownies, donuts, koekjes en snoepjes. Dit is vooral het geval rond feestdagen als Pasen, Kerstmis en Halloween. Als je gasten ontvangt, zet dan zoete gerechten, desserts en traktaties op plaatsen waar je kat moeilijk bij kan en berg ze meteen veilig op na het feest. Als een gast vraagt: "Kan je kat chocolade eten?", dan ben je nu voorbereid om te antwoorden met een volmondig "nee".

Huisdiereigenaren verwennen hun lieve katten graag, en je kunt dat veilig doen door veilige kattensnoepjes te gebruiken, gemaakt om je kat gelukkig en gezond te houden. Dan mag je de chocolade helemaal voor jezelf houden!

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is schrijfster, moeder en langdurig katteneigenaar. Haar twee Russische Blues zijn de baas in huis. Ze schrijft ook voor Care.com, What to Expect en Fit Pregnancy, waar ze over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven schrijft. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten