Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Het lijkt misschien dat katten een makkelijk leventje hebben, maar in werkelijkheid kunnen katten snel gestrest raken. Plasproblemen of onzindelijkheid bij katten kunnen een van de eerste tekenen zijn dat je kat last heeft van stress. Voor kattenliefhebbers is het belangrijk om te weten wat de symptomen zijn en hoe je kat op haar gemak kunt stellen.
Wat is ongewoon plasgedrag?
Een gelukkige, gezonde kat gebruikt de kattenbak voor de grote en kleine boodschap. Maar als je dit gedrag bij je kat ziet, kan ze last hebben van stress of van Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD):
- moeite met plassen
- incontinentie/haar plas niet op kunnen houden
- buiten de kattenbak plassen
- klagen of miauwen over pijn tijdens het plassen of tijdens een plaspoging
- de geslachtsdelen likken
- verminderde eetlust
De meeste katten vertonen bovenstaande symptomen als ze aan hun stresslimiet zitten of als ze medische klachten hebben. Een gestreste kat zal zich in een vroeger stadium misschien vaker verstoppen, minder aanhalig zijn, veranderd eetgedrag vertonen, of alleen in de kattenbak poepen of plassen (niet allebei). Maar sommige katten kunnen plotseling tekenen van urinegerelateerde stress gaan vertonen. Zodra een kat tekenen van urinegerelateerde stress gaat vertonen, is het belangrijk dat je de dierenarts belt. Bepaal dan samen of een bezoek nodig is of dat je eerst zelf een paar dingen kunt proberen.
Op zoek naar de bron van de stress
Vertoont je kat ongebruikelijk gedrag tijdens het plassen of plast ze constant buiten de kattenbak, dan moet je op zoek naar de oorzaak van de stress. Tijdens je gesprek met de dierenarts zal die mogelijk een aantal vragen stellen om te helpen achterhalen waar de stress vandaan komt:
- wanneer is het ongebruikelijke plasgedrag begonnen?
- ben je recent overgestapt op andere voeding of kattenbakvulling?
- welk ander ongewoon gedrag zie je bij je kat?
- is er onlangs iets ingrijpend veranderd in je huishouden, zoals een renovatie, een nieuw huisdier, een baby of een overlijden?
Bedenk ook dat katten vaak sterk zijn afgestemd op hun menselijke huisgenoten, dus kijk ook naar jezelf. Heb je de laatste zelf veel last van stress? Is je dagelijkse routine veranderd als gevolg van stress? Als je dagelijkse routine is onderbroken, dan geldt voor je kat waarschijnlijk hetzelfde. Veel meer of minder slapen dan normaal zijn veelvoorkomende symptomen van stress bij mensen. Wanneer een kat die veranderingen opmerkt, kan ze zelf gestrest raken; en dat kan zich vertalen naar problematisch plasgedrag.
Stress op korte en op lange termijn
Grote veranderingen in het leven van een kat, zoals een verhuizing of een nieuw huisdier, kunnen tijdelijk stress veroorzaken. De meeste katten passen zich binnen een redelijke hoeveelheid tijd aan, maar sommige katten blijven gestrest, met mogelijke plasproblemen tot gevolg. Als de stressbron snel wordt achterhaald en je kat de speciale aandacht krijgt die ze nodig heeft, zijn de plasproblemen vaak snel weer voorbij.
Als de stressbron niet zomaar kan worden weggenomen, is sprake van een langetermijnsituatie, waardoor soms ernstigere plasproblemen kunnen ontstaan. Volgens Live Science is uit onderzoek gebleken dat voor katten een vijandige verhouding met andere katten in huis de meest voorkomende stressbron op lange termijn is. De komst van een nieuw huisdier is iets waar iedereen aan moet wennen, en tijdelijke stress hoort daarbij. Maar als twee of meer katten op gespannen voet met elkaar staan, kan dit tot urinegerelateerde stressverschijnselen leiden, met een ongezonde leefomgeving voor iedereen als gevolg.
Hoe je kunt helpen
Heeft je kat last van urinegerelateerde stress, dan is een bezoek aan de dierenarts aanbevolen. Afhankelijk van de stressfactoren kan de dierenarts medicatie en/of speciale kattenvoeding voorschrijven. Dit kan een aantal plasproblemen helpen oplossen, waardoor je kat zich beter zal voelen. Naast medicatie en dieetvoeding kan de dierenarts ook advies bieden over hoe je de omgeving thuis kunt verbeteren, zodat alle katten in huis zich op hun gemak voelen. Heb je katten die niet met elkaar overweg kunnen, voer ze dan apart en geef ze elk een eigen kattenbak, slaapplek en schuilplaats, zodat ze zich terug kunnen trekken als het ze allemaal te veel wordt.
Soms hoef je alleen maar meer tijd met je kat door te brengen: positieve aandacht kan wonderen doen. Probeer ook de kattenbak en je huis goed schoon te houden, en zorg dat je katten altijd genoeg vocht binnenkrijgen. Dit kan helpen tegen stress en plasproblemen bij katten. Helaas kan het bij veel katten weken of maanden duren voor het urinegerelateerde stressprobleem verdwenen is.
Heb je eenmaal achterhaald wat de oorzaak voor urinegerelateerde stress bij je kat is, en je hebt een manier gevonden om deze stress te verminderen, dan is het belangrijk om ook in de toekomst goed met stress om te gaan. En dat geldt dus ook voor je eigen stress! Een creatieve manier om samen te ontstressen is door yoga met je kat te beoefenen! Er zijn volop huisdierenyogavideo's online te vinden.
Een andere heel belangrijke factor voor stressbeheersing bij katten is regelmaat. Als je weet dat je routine binnenkort gaat veranderen of dat er een grote verandering op komst is (een verhuizing, een nieuwe menselijke of dierlijke huisgenoot), probeer je kat hier dan op voor te bereiden door dingen en speeltjes aan te bieden die ze leuk vindt. Een beetje verwennerij geeft haar een veilig gevoel en kan haar zelfs afleiden van de op handen zijnde veranderingen. Zorg tot slot voor een brandschone kattenbak en een rustig plekje in huis waar je kat kan relaxen.
10 tips tegen katten stress
Wil je nog meer manieren weten hoe je stress bij je kat kan verminderen? Bekijk dan Hill's 10 Tips Tegen Kattenstress op YouTube.
Door jezelf en je kat voor te bereiden op stressvolle situaties en goed op symptomen van stress bij je kat te letten, kun je plasproblemen bij je kat voorkomen, zodat je kat een gezonder en gelukkiger leven leidt.
Contributor Bio
Chrissie Klinger
Chrissie Klinger is een huisdiereigenaar die haar huis deelt met haar viervoeters, twee kinderen en man. Chrissie brengt graag tijd door met haar familieleden als ze niet aan het lesgeven, schrijven of bloggen is. Chrissie streeft ernaar om artikelen te schrijven die huisdiereigenaren helpen een actiever en zinvoller leven met hun huisdieren te leiden.