Zo laat je je kat aan nieuw voer wennen

Published by
min read

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Of je nu hebt besloten voortaan kattenvoer van betere kwaliteit te geven, je kat gezondheidsproblemen heeft of poeslief gewoon een dagje ouder wordt: soms is het tijd om over te stappen op nieuw kattenvoer. Maar katten kunnen kieskeurig uit de hoek komen, en als je te snel overschakelt, kan veranderen van kattenvoer problemen opleveren.

 

Laat je kat geleidelijk aan nieuw voer wennen. Volg deze tips om hierin te slagen.

 • Begin de overstap door het oude kattenvoer te mengen met de nieuwe variant. Geef geleidelijk aan steeds minder van het oude kattenvoer en meer van het nieuwe voer. Spreid dit over 7 dagen om de kat te helpen aan het nieuwe voer te wennen. Door geleidelijk over te stappen, beperk je de kans op spijsverteringsproblemen en diarree.
 • Oefen geduld. Extra kieskeurige, oudere katten met gezondheidsproblemen kunnen 10 dagen of meer nodig hebben om te wennen.
 • Let op: in sommige gevallen, zoals bij acute maag- en darmaandoeningen, zal de dierenarts misschien aanbevelen om onmiddellijk op nieuw voer over te stappen, zonder overgangsperiode.

Raadpleeg onderstaand overstapschema om in 7 dagen tijd op nieuw kattenvoer over te stappen:

Graphic showing pet food bowl with red diagram for new food and white for old food.

Dag 3 en 4

Graphic showing pet food bowl with red diagram for new food and white for old food.

Dag 5 en 6

Graphic showing pet food bowl with red diagram for new food and white for old food.

Dag 7

Graphic showing pet food bowl with red diagram for new food and white for old food.

Wanneer stap je over op ander kattenvoer?

Zorg dat je weet in welke situaties je naar nieuw kattenvoer moet overstappen:

 • Kittens moeten op een leeftijd van 12 maanden overstappen naar voer voor volwassen katten, zodat ze de juiste voedingsstoffen binnen blijven krijgen.
 • Een kat van 7 jaar of ouder moet overstappen naar voer voor oudere katten, zodat ze ook in deze levensfase de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.
 • Drachtige of zogende katten hebben energierijke voeding met extra calcium nodig. Stap tijdens deze periode over op voer voor kittens.

Tips voor het aanbieden van nieuw kattenvoer

 • Neem de tijd om de merken of samenstellingen met elkaar te mengen. Probeer ervoor te zorgen dat je kat zoveel mogelijk plezier beleeft aan de maaltijd.
 • Zorg voor privacy en een rustige eetomgeving, zonder lawaai of andere katten in de buurt.
 • Voer je kat in het begin uit de hand. De persoon die de kat voert, moet een goede band hebben met de kat.
 • Bied naast droogvoer ook natvoer of blikvoer aan.
 • Bewaar alle soorten kattenvoer op de juiste manier, zodat de kwaliteit en versheid behouden blijven.

Overstappen van brokken naar natvoer in blik of maaltijdzakjes

 • Tenzij anders aanbevolen door je dierenarts, is nat kattenvoer het best geschikt als aanvulling op droogvoer. Als je verschillende soorten kattenvoer met elkaar mengt, kun je het beste hetzelfde merk blijven gebruiken voor een goede verteerbaarheid en om het aantal calorieën ongeveer gelijk te houden. Is je kat niet vertrouwd met blikvoer, dan zijn er meerdere manieren om haar eraan te laten wennen.
 • Komt het natvoer of blikvoer uit de koelkast, laat het dan op lichaamstemperatuur komen voordat je het aan je kat voert. Gebruik je daar een magnetron voor, roer het dan goed om om de hete zones met de koudere zones te vermengen. Is het voer te warm om aan te raken, dan is het te warm om te voeren.
 • Bied blikvoer in een ondiep bord of op een schoteltje aan, zodat de snorharen van je kat de zijkant van de voerbak niet raken. Het kan helpen om een kleine hoeveelheid warm natvoer bij de rand van het bord te leggen, zodat je kat het eenvoudig kan oplikken.

Overstappen op therapeutische voeding

 • Beveelt je dierenarts bepaalde therapeutische voeding of dieetvoeding aan omdat je kat een specifiek gezondheidsprobleem heeft, bespreek dan met de dierenarts hoe je het beste op het nieuwe voer overstapt. De dierenarts weet waar je rekening mee moet houden en heeft misschien extra tips om jou en je kat te helpen.
 • Therapeutisch kattenvoer heeft unieke eigenschappen en moet op een specifieke manier worden gegeven. Geef je het liefst een bepaalde vorm van kattenvoer (natvoer/blikvoer, droogvoer of beide), meld dat dan aan de dierenarts zodat die een variant kan aanbevelen die is afgestemd op de aandoening van je kat.
 • Als je naast therapeutische voeding ook kattenvoer uit de supermarkt of dierenwinkel geeft, zal dat de voordelen en werking van het dieetvoer sterk verminderen. Houd je dus aan de aanwijzingen van de dierenarts wanneer je overstapt op therapeutische voeding.

Overstappen na adoptie

Nadat je een kat uit het asiel hebt gehaald, zul je misschien geneigd zijn meteen op nieuw voer over te stappen. Het is echter beter om minstens 30 dagen te wachten voordat je ander voer gaat geven dan de variant die je kat in het asiel kreeg. Dit is omdat je kat tijd nodig heeft om aan haar nieuwe thuis te wennen. Ze zal zich misschien gestresst voelen, wat tijdelijk tot spijsverteringsproblemen kan leiden. Als je tijdens deze periode op nieuw voer overstapt, maak je zulke problemen alleen maar erger. Bovendien weet je dan niet waardoor de maag van je kat van slag is: komt het door de stress of door het voer?

Adopteer je een kat uit een asiel dat deelneemt in het Hill’s Food Shelter Love programma? Dan ontvang je een passend Hill’s voedingsadvies en een leuk startpakket voor de eerste dagen. Kijk hier voor deelnemende asielen.

Vraag je dierenarts om advies en volg zijn of haar aanwijzingen op. De dierenarts is er om jou en je kat te helpen gezond en gelukkig samen te leven.

Related Articles

Related products