Acht veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij oudere honden

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Hoe groot ze ook worden, we zien onze honden graag als eeuwige puppy's die voor altijd bij ons zullen blijven. Hoe graag je ook wilt ontkennen dat je hond ouder wordt, het is belangrijk om de gezondheid van oudere honden in de gaten te houden, zodat je de kwaliteit van leven kunt helpen verbeteren. Lees verder om meer te weten te komen over veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij oudere honden, waar jouw hond op een dag ook mee te maken kan krijgen.

Wanneer wordt een hond als ouder (senior) beschouwd?

Oudere hond die in het gras van een achtertuin ligt en naar de camera lacht
Over het algemeen wordt een hond als ouder (senior) beschouwd wanneer hij zeven jaar oud is, aldus de Dogs Trust, hoewel het afhangt van het formaat en ras van de hond. Zeer grote rassen worden sneller ouder dan kleine rassen. Hoewel een Duitse dog op zesjarige leeftijd als ouder wordt beschouwd, geldt dat voor een kleine Chihuahua pas op acht- of negenjarige leeftijd. Natuurlijk kunnen andere factoren, zoals die van de omgeving, ook van invloed zijn op hoe een hond ouder wordt. Zodra je hond tekenen van leeftijdgerelateerde gezondheidsproblemen begint te vertonen, kan hij worden beschouwd als een oudere hond, ongeacht zijn werkelijke leeftijd.

Hier zijn acht veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij oudere honden.

1. Gehoor- en gezichtsverlies

Oudere honden kunnen slechter gaan zien en horen, aldus de RSPCA. Oudere honden zijn ook vatbaar voor de ontwikkeling van cataract (staar), wat door de PDSA wordt omschreven als een abnormale vertroebeling van het oog, veroorzaakt door veranderingen in de lensstructuur. Dit kan leiden tot gedeeltelijke of volledige blindheid. Zelfs zonder een operatie om de staar (cataract) te verwijderen, kunnen honden zich nog prima verplaatsen, dankzij hun goede reukvermogen en uitstekend gehoor. Een aantal zaken, van genetica tot chronische oorontstekingen, kunnen gehoorverlies en doofheid veroorzaken. Dove honden kunnen jou misschien niet horen praten, maar ze kunnen wel de trillingen op de vloer voelen wanneer je in de buurt komt. Je kunt ook handsignalen gebruiken om te communiceren. Neem altijd voorzorgsmaatregelen als je buiten bent met een hond die niet goed kan horen of zien. Je wilt niet dat hij wegloopt en in de problemen komt!

2. Gewrichtsproblemen

Artrose is een veelvoorkomende oorzaak van gewrichtspijn en stijfheid bij honden, volgens de PDSA. Dit is een progressieve degeneratieve ziekte die verlies van smering en afslijting van het kraakbeen in de gewrichten veroorzaakt. Hoewel genezing niet mogelijk is, zijn er een aantal behandelingen die kunnen helpen de pijn te verlichten en de voortgang van de ziekte te vertragen. Voeding, met name omega-3 vetzuren, speelt een belangrijke rol bij de verzorging van honden met gewrichtsproblemen. Vraag je dierenarts naar een voer die de gezondheid van de gewrichten ondersteunt en of dieetvoeding een goed idee is voor je hond.

3. Dementie/cognitieve stoornis

Net als mensen kunnen honden cognitieve functies verliezen naarmate ze ouder worden, met symptomen die vergelijkbaar zijn met die van dementie of Alzheimer bij mensen, aldus de Kennel Club UK. Verwarring en desoriëntatie, janken of blaffen zonder duidelijke reden, verdwalen in een vertrouwde omgeving en zindelijkheidsproblemen kunnen allemaal tekenen zijn van cognitieve stoornissen. Deze symptomen kunnen ook op andere aandoeningen wijzen, dus je kunt het beste je dierenarts bezoeken als je dit soort gedrag bij je hond waarneemt. Net als bij artrose bestaat er geen genezing voor dementie, maar het kan vaak worden beheerd met bepaalde medicijnen en voeding dat is verrijkt met antioxidanten.

4. Kanker

Oudere honden krijgen vaak bulten en knobbels, maar gelukkig zijn ze niet allemaal kwaadaardig. Leeftijd verhoogt echter het risico op kanker bij honden, dus het is het beste om vreemde knobbels te laten onderzoeken, aldus de Kennel Club UK. Regelmatige controles en kankerscreenings kunnen helpen om tumoren op te sporen die niet gemakkelijk te zien of voelen zijn.

5. Hartproblemen

Naarmate honden ouder worden kunnen zich hartaandoeningen ontwikkelen. Volgens de PDSA zijn de meestvoorkomende hartziekten bij honden: mitralisklepaandoeningen, cardiomyopathie (aandoening van de hartspier) en hartritmestoornissen (onregelmatige hartslag). Hartaandoeningen kunnen leiden tot congestief hartfalen, dat optreedt wanneer het hart het bloed niet efficiënt kan rondpompen en er vocht ophoopt in het hart, de longen en de borstholte. Hoesten, ademhalingsmoeilijkheden, minder kunnen inspannen, bewustzijnsverlies en onverklaarbaar braken zijn allemaal tekenen van een mogelijke hartziekte en moeten onmiddellijk door een dierenarts worden onderzocht.

Oudere boxer van gemengd ras met witte kop en orthese die in het zwembad zwemt.

6. Obesitas

Naarmate honden ouder worden, is het normaal dat ze gewicht verliezen als gevolg van spierverlies. Sommige oudere honden lopen echter nog steeds het risico op gewichtstoename en obesitas. Dit kan grote gevolgen hebben voor hun gezondheid, vooral naarmate ze ouder en minder actief worden. De Kennel Club UK waarschuwt dat honden met overgewicht vatbaarder zijn voor aandoeningen als diabetes, hoge bloeddruk, hart- en nieraandoeningen. Naast zo veel mogelijk beweging als je oudere hond veilig kan verdragen, is het belangrijk om je hond voer te geven dat is afgestemd op zijn leeftijd, zodat hij de juiste voedingsbalans en de juiste hoeveelheid dagelijkse calorieën binnenkrijgt.

7. Maag-darmproblemen en incontinentie

Een aantal problemen kan maag-darmproblemen veroorzaken bij je ouder wordende hond. Hoewel niet altijd ernstig, kunnen maag-darmproblemen wijzen op problemen zoals nieraandoeningen, dus als je hond niet snel ophoudt met braken of als de diarree niet snel stopt, kun je het beste je dierenarts bezoeken. Ook hebben oudere honden soms plasongelukjes, omdat de spieren die de blaas controleren zwakker worden. Incontinentie kan een teken zijn van een groter probleem, zoals een urineweginfectie of mogelijk dementie. Als deze problemen zich meerdere keren voordoen, kun je het best een afspraak maken bij je dierenarts.

8. Nierproblemen

Naarmate honden ouder worden, gaan nieren vaak slechter werken. Hoewel chronische nierziekte progressief is en niet kan worden genezen, meldt Blue Cross dat de ziekte met de juiste behandeling kan worden beheerd, waardoor het leven van je hond wordt verlengd en de kwaliteit van leven wordt verbeterd. Met routinematig bloedonderzoek bij je oudere huisdier kun je nieraandoeningen in een vroeg stadium opsporen en de kansen van je hond verbeteren. Als je je afvraagt wat je je oudere hond te eten moet geven, neem dan contact op met je dierenarts.

Ouder worden is voor je oudere hond net zo vervelend als voor jou. Een van de beste dingen die je voor je ouder wordende hond kunt doen, is hem regelmatig (elke zes maanden) op deze veelvoorkomende gezondheidsproblemen te laten onderzoeken. Door hem thuis in de gaten te houden en ongewoon gedrag aan je dierenarts te melden, kunnen deze ziekten in een vroeg stadium worden opgespoord en heeft je hond meer kans op een lang en gezond leven. Ze zijn misschien geen puppy meer, maar ze zullen altijd jouw hond blijven!

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is een huisdiereigenaar en romanschrijfster uit Tulsa, Oklahoma (VS), waar ze meestal in het gezelschap van haar huisdieren artikelen over huisdieren schrijft voor haar blog.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten