Overgewicht bij honden door hypothyreoïdie

Published by
min read

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het is goed om als huisdiereigenaar het gewicht van jouw hond in de gaten te houden. We raden je daarom aan om je hond elke maand te wegen. Zo kan je snel veranderingen opmerken.  Een verandering van gewicht kan duiden op gezondheidsproblemen zoals een schildklieraandoening of diabetes. In dit artikel nemen we de schildklieraandoening onder de loep. We bespreken de symptomen, oorzaken en wat je eraan kunt doen. 

Schildklierproblemen bij honden

De schildklier regelt het metabolisme, de stofwisseling. Als de schildklier te snel werkt (hyper), gaat het lichaam in een extra versnelling. Als deze te traag werkt (hypo), worden we futloos, moe en komen we vaak aan. Bij honden werkt de schildklier bijna altijd te langzaam. Dit noemen we hypothyreoïdie. De oorzaak ligt meestal bij het immuunsysteem dat de schildklier aanvalt en voorkomt dat het hormonen kan aanmaken. Meestal komt dit voor bij honden van middelbare leeftijd of ouder. 

Hypothyreoïdie herkennen

Een te traag werkende schildklier  bij honden zijn te herkennen aan:

  • Het metabolisme vertraagt; de hond wordt inactief en lui en komt vaak in gewicht aan, zelfs als ze minder te eten krijgen. 

  • Ze kunnen depressief overkomen.   

  • Ze kunnen een ‘rattenstaart’ ontwikkelen. Honden krijgen vaak een slechte vacht en last van haaruitval, vooral op hun staart, waardoor deze op een haarloze rattenstaart lijkt.

Behandelen van hypothyreoïdie 

Hypothyreoïdie kan niet worden genezen en wordt behandeld met levenslange, dagelijkse medicatie die schildklierhormonen vervangt. Het duurt even om de dosering en niveaus te balanceren en er zijn regelmatig bloedtests nodig om te controleren of de dosering niet te hoog of laag is. Meestal werkt het echter goed voor honden en zijn ze zo weer de oude.

Als je je afvraagt of je überhaupt schildklierproblemen moet behandelen is het antwoord daarop 'ja'. Een te trage klier is minder gevaarlijk dan een te snelle schildklier, maar je hond zal zich slecht voelen en minder actief zijn. Daarom is het zeker aan te raden om voor een behandeling te kiezen.

Hyperthyroïdie bij katten

Bij een schildklieraandoening hebben katten vrijwel altijd last van een te snelle schildklier, oftewel hyperthyreoïdie. Meestal wordt dit veroorzaakt door de groei van schildklierweefsel, waardoor extra thyroïdhormonen worden aangemaakt. Het zijn meestal oudere katten die hier last van hebben en één van de duidelijkste symptomen is ongecontroleerd gewichtsverlies. Klik hier om meer te weten te komen over schildklierproblemen bij katten.

Related Articles

Related products