Het juiste kattenvoer voor iedere leeftijd

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De leeftijd van je kat is een belangrijke factor bij het maken van de juiste keuze voor een kattenvoer. Of je kat nu een kitten of senior is, je wilt een kattenvoer geven dat de optimale verhouding van voedingsstoffen bevat voor een lang en gezond leven.

Waar op letten? Kijk allereerst naar de leeftijd die op de verpakking vermeld staat en of die past bij de leeftijd van je kat. In ieder fase van het leven heeft je kat andere voedingsstoffen nodig. Het is belangrijk om een voeding te kiezen die aansluit bij het energieniveau, de stofwisseling en andere basisbehoeften. Soms kan deze informatie het lezen van een etiket moeilijk maken, daarom helpen wij je waar je op moet letten.

De American Animal Hospital Association heeft zes levensfasen van een kat bepaald en in elke fase is een verstandige keuze voor kattenvoeding nodig.

Kitten eet voer van een schoteltje.

Pasgeboren kittens (geboorte tot 4 maanden oud)

Pasgeboren kittens blijven ongeveer de eerste acht weken bij hun moeder, want ze hebben moedermelk nodig om hen te helpen groeien en ziekten te bestrijden waarvoor hun immuunsysteem nog geen antistoffen heeft. In deze periode doen ze niet veel meer dan drinken en slapen.

Als je kitten minstens acht tot negen weken oud is, is ze klaar om af te wennen van de moedermelk en met jou mee naar huis te gaan. Als ze is gespeend en klaar om mee naar jouw thuis te gaan, zul je meteen ontdekken dat ze een energiebom vol levenslust is. In deze fase bestaat de routine van een kitten uit eten, slapen en rennen als een gek en dit iedere keer opnieuw. Ze hebben de juiste voedingsstoffen nodig om hun tomeloze energie te behouden.

Nu ze van de moeder af is, of ze nu bij de moeder dronk of de fles kreeg, ga je een kittenvoer geven. Een kittenvoer bevat vetzuren, zoals DHA (een vaak gebruikte bron van deze voedingsstof is visolie), foliumzuur en taurine. Taurine is een aminozuur dat helpt bij de vitale ontwikkeling van het immuunsysteem en het spijsverteringssysteem en de werking van het hart en de kwaliteit van het gezichtsvermogen ondersteunt. Eiwit is een ander belangrijk bestanddeel van kittenvoeding en is afkomstig van verschillende bronnen, zoals vlees en granen. Kittens groeien verbazingwekkend snel (deze fase komt overeen met de eerste tien jaar van een mensenleven) en hebben energie nodig om het tempo te kunnen bijbenen. Het is belangrijk dat deze voedingsstoffen altijd in de juiste hoeveelheden aanwezig zijn, om er zeker van te zijn dat ze de beste kans krijgen om gezond op te groeien. Denk naast voeding ook aan andere mogelijkheden voor de verzorging van je kitten.

Junior katten (7 maanden t/m 2 jaar) en volwassen katten (3 t/m 6 jaar)

Wees niet verbaasd als het gedrag van je pluizebol verandert naarmate ze haar eerste verjaardag nadert. Ze begint aan de puberteit en daarna gaat ze door naar de volwassenheid, levensfasen die overeenkomen met een mensenleeftijd van 12-27 (junior) en 28-40 (volwassen).

Technisch gezien beschouwen we katten van 1 tot en met 6 jaar als volwassen. Maar de leeftijd bepaalt niet hoe actief je kat zal zijn. Veel katten zijn ook nog zeer levenslustig nadat ze tien zijn geworden. Daarom is het activiteitsniveau belangrijk bij het kiezen van de juiste voeding voor je junior of volwassen kat. Een gemiddelde kat heeft voldoende voeding nodig om haar dagelijkse activiteiten te doen. Is je kat echter extreem actief en rent ze uren rondjes door het huis, dan heeft ze meer calorieën nodig om dit in stand te houden. Ligt je kat graag de hele dag te luieren in de zon, dan heeft ze zorgvuldig afgewogen porties voer nodig om haar slank te helpen houden. Bespreek het activiteitsniveau met je dierenarts. Zij kunnen je helpen bepalen of je kat meer of minder calorieën nodig heeft.

Volwassen katten hebben de juiste hoeveelheid vetten en eiwitten in hun maaltijden nodig, en daarnaast andere voedingsstoffen zoals taurine. Met een product van Hill's SCIENCE PLAN geef je je kat een gebalanceerde voeding die past bij de levensfase, grootte en het activiteitsniveau. Dit kattenvoer is ook verkrijgbaar in varianten voor specifieke behoeften, zoals binnenkatten, haarballen, gevoelige spijsvertering en light-producten.

Middelbare katten (7-10 jaar) en oudere katten (11-14 jaar)

Katten in deze twee categorieën worden steevast in de middelste levensfasen geplaatst. In mensenjaren zouden ze tussen de 40 en 70 jaar oud zijn. Hoewel je kat geen midlifecrisis zal doormaken, kunnen ze wel wat kieskeuriger worden met eten en moet je ervoor zorgen dat ze de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben, terwijl ze ook voldoende vocht binnen krijgen. Zorg er altijd voor dat er schoon, vers water voor je kat klaarstaat.

Dit is ook een tijd in het leven dat de voedingsbehoeften van je kat veranderen, om medische redenen of gewoon omdat ze ouder wordt. In sommige gevallen kan te veel of te weinig van een ingrediënt de gezondheid gaan beïnvloeden. In deze fase wil je het gewicht van je kat goed in de gaten houden. Als je kat minder actief is, kan ze overgewicht of obesitas ontwikkelen. Geef je kat geen kittenvoer of junior voer dat rijk is aan calorieën. Ga op zoek naar een voeding die rekening houdt met de veranderde voedingsbehoefte van een middelbare of oudere kat, zoals Hill's SCIENCE PLAN Senior Vitality kattenvoer of mature adult kattenvoer. Door te letten op de calorie-inname houd je niet alleen het gewicht op een gezond niveau, het vermindert ook het risico op ziekten, zoals nieraandoeningen, bepaalde vormen van kanker en artrose.

Lapjeskat ligt op iemands schoot terwijl ze geaaid wordt.

Senior katten (15 jaar en ouder)

In haar gouden jaren kan je pluizige schattebolletje beginnen meer aandacht van je te vragen, meer affectie te tonen en minder actief te worden. Als haar gedrag verandert, veranderen de voedingsbehoeften ook.

Net als bij adult kattenvoer zou senior kattenvoer weinig calorieën en vezels mogen bevatten. Een ander probleem bij oudere katten is ondergewicht. Hill's SCIENCE PLAN Senior 11+ voor katten is samengesteld met de juiste balans van noodzakelijke ingrediënten voor senior katten en het extra voordeel van antioxidanten die hen helpen gezond te blijven tijdens het verouderingsproces.

Zowel nat- als droogvoer geven je kat de ingrediënten die ze nodig heeft, maar ze hebben allebei hun voor- en nadelen. Oudere katten hebben vaak versleten of ontbrekende tanden, dus hebben ze vaak liever voer dat iets zachter is. Sommige kattenbaasjes proberen een combinatie van de twee of voegen gewoon een beetje natvoer - of zelfs wat vers water - aan de droge brokjes toe. Je kat zal je zeker laten weten wat haar voorkeur is. Met z'n tweeën zullen jullie vast de perfecte maaltijd vinden.

Hoe passen kattensnoepjes in het voedingsschema van je kat? Precies: het zijn snoepjes. "Hoewel het af en toe geven van een snoepje aan je kat niet schadelijk is, zijn kattensnoepjes geen complete en evenwichtige voedingsbron en mogen ze enkel af en toe gevoerd worden", legt het College of Veterinary Medicine van de Cornell University uit. Volgens Cornell moet je ook vermijden om je kat rauw vlees (houdt een risico op toxoplasmose en infectieziekten in), vis uit blik (risico op zenuwziekten) en melk (veel katten kunnen geen zuivelproducten verteren) te geven.

Naast voer dat rijk is aan de juiste voedingsstoffen, moet je kat ook gehydrateerd blijven om gezond te blijven. Dit geldt met name voor senior katten. Uitdroging kan bij hen een bijwerking zijn van bepaalde medische aandoeningen.

Vanzelfsprekend zijn er voor elke levensfase van je kat uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je kat ziek is, of een specifieke behoefte heeft. In deze gevallen kan je dierenarts je adviseren. Zij kunnen helpen bij het opstellen van een voerschema dat is afgestemd op de leeftijd van je kat, inclusief het aantal maaltijden per dag en wat de beste momenten zijn om te voeren. Het kiezen van het juiste kattenvoer voor jouw kat helpt om haar een gezond leven te geven, of ze nu jong of oud van hart is.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is schrijfster, moeder en al heel lang kattenbaasje bij wie twee Blauwe Russen de dienst in huis uitmaken. Haar werk verschijnt in Care.com, What to Expect, en Fit Pregnancy, waarvoor ze schrijft over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten