De Manx is een rustige kat die meestal erg goed met iedereen kan opschieten en je jarenlang liefdevol gezelschap zal bieden.

De Manx in één oogopslag
Manx kattenras

De Manx is een van de oudst bekende kattenrassen.

Gewicht:

Mannetje: gemiddeld: 3,5-5,5 kilo.
Vrouwtje: gemiddeld: 3,5-5,5 kilo.

Oogkleur:

Amber, koper, groen, goud, hazelnootbruin, oranje, geel

Verwachtingen:

Levensverwachting: 9-13 jaar.
Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld
Neiging tot verharen: Gemiddeld

Vacht:

Lengte: Kort, Lang
Kenmerken: Stijl
Kleuren: Wit, blauw, zwart, rood, crème, zilver, schildpad, crèmekleurig blauw, bruin
Patroon: Effen kleur, schildpad, tweekleurig, driekleurig/calico, cypers, gevlekt, rookkleur, donker
Kleiner risico op allergische reacties: Nee
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld, hoog

Cluberkenning:

Erkenning door kattenverenigingen:
CFA, ACFA, FIFe, TICA
Prevalentie: Zeldzaam

De Manx is een middelgrote kat, maar ze is gedrongen en heeft zware botten. De Manx kan groter lijken dan ze is. Liefhebbers realiseren zich misschien niet hoe zwaar ze eigenlijk kan zijn wanneer ze volwassen is.

De Manx is een bolle kat met een ronde kop, ronde ogen, een ronding bij de snorhaarkussentjes en een ronde stuit. De oren hebben van achteren gezien de vorm van een schommel. Het achterlijf van de Manx is hoger dan de schouders, wat duidelijk te zien is wanneer ze staat.

Bij de staartloze Manx glijdt je hand zo over de stuit, zonder te stoppen en zonder enig uitsteeksel te voelen. Deze katten worden Rumpy's genoemd. Niet elke Manx is volledig staartloos. Sommige Manxkatten worden Stumpy's genoemd omdat ze een klein stompje als staart hebben. Andere worden Rumpy Risers genoemd omdat het kleine staartje omhoog komt wanneer je met de hand rond de stuit aait. Als een Rumpy Riser ouder wordt, raakt dit staartje bedekt door een vetkussentje en komt het niet meer omhoog bij het aaien. Sommige Manxkittens worden geboren met complete staarten, sommige dan weer met halve staarten.

De Manx heeft kort haar, wat tegelijk een dubbele vacht vormt. Daardoor is het haar dik en dicht. Sommige kattenregisters erkennen ook de langharige Manx. Sommigen geven de langharige versie de aparte rasnaam Cymric, anderen noemen haar gewoon de langharige Manx.

Persoonlijkheid:

De Manx is een rustige, lieve kat. Ze lijkt zich nooit ergens druk over te maken. Ze is een liefdevolle metgezel en houdt ervan om in het gezelschap van mensen te zijn.

Samenleven:

De voeding van een Manx moet strikt worden gedoseerd om haar in goede conditie te houden. Ze hebben vaak een enorme eetlust en kunnen vrij snel overgewicht krijgen.

Ondanks haar tamelijk rustige karakter, houdt de Manx van rennen en spelen. Ze heeft een eigenaardige tred en lijkt op een bowlingbal die door de kamer rent.

Vanwege de dubbele vacht moeten de haren dagelijks worden verzorgd. Een flinke borstelbeurt is belangrijk om de vacht in goede conditie te houden, omdat de ondervacht na verloop van tijd te dicht wordt als het borstelen wordt verwaarloosd. Als je Manx in de rui is, moet je bijzondere aandacht besteden aan het kammen.

Geschiedenis:

De Manx is een van de oudst bekende kattenrassen. De oorsprong van dit ras wordt omringd door veel prachtige legendes. De meest interessante, maar genetisch gezien ook minst accurate, is dat de Manx lag te slapen toen Noach alle dieren de ark in riep. Ze ontwaakte net toen Noach de deur van de ark sloot. Hoewel ze net op tijd de ark binnenkwam, sloot Noach per ongeluk de deur met haar staart ertussen, waardoor ze deze volledig verloor. Volgens een andere legende zou het ras afkomstig zijn van een van de schepen van de Spaanse Armada die in 1588 voor de kust van het eiland Man zonk.

De ware oorsprong van de Manx heeft waarschijnlijk meer te maken met handelsschepen die van Fenicië naar Japan voeren. Het is mogelijk dat deze zeelieden op hun reis enkele Japanse stompstaartkatten hebben opgepikt om als muizenjagers in te zetten zonder dat ze de intentie hadden om een nieuw kattenras in te voeren.

De eerste Manxkampioen heette Bonhaki. Deze zilveren cyperse Manx kreeg deze eer toebedeeld in Londen, zo rond 1900. De Manx wordt in de Verenigde Staten gefokt sinds het begin van de jaren 30 en de eerste grote Amerikaanse Manxkampioen werd in 1951 uitgeroepen.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Katten en hun karakter: wat past bij jouw leefstijl?

  Bij het zoeken naar een kat kijk je naar de leeftijd en of de kat langharig of kortharig is. Maar welke persoonlijkheidskenmerken van een kat passen bij jou?
 • Let op deze aandachtpunten als je overweegt een kat te adopteren

  Denk je erover na om een kat in huis te nemen? Je hebt heel wat keuzes zoals karakter, leeftijd en soort ras. We helpen je in deze blog met onze tips.
 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Tiffany / Chantilly

  154502253 De Tiffany kat, ook wel Chantilly genoemd, is van gemiddelde grootte. Je kunt dit ras herkennen aan haar ver uit elkaar staande oren. Ze is aanhankelijk, in wat zich uit in dat ze liever bij jou is dan alleen.
 • Oosters Korthaar

  154502253 Prachtig en hoogst intelligent, dat kenmerkt de Oosters Korthaar. Ze zoekt een baasje die aan haar toegewijd is, net als dat zij zich aan haar baasje zal toewijden.
 • Abessijn

  De Abessijn behoort tot een van de populairste kattenrassen. Ze is van gemiddelde grootte, actief, sociaal en gemakkelijk te verzorgen.

Gerelateerde artikelen

 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Turkse Angora

  Deze elegante kat is lief, altijd op haar hoede, actief en trots op zichzelf. Een stabiele omgeving is voor een Turkse Angora belangrijk.
 • Tiffany / Chantilly

  154502253 De Tiffany kat, ook wel Chantilly genoemd, is van gemiddelde grootte. Je kunt dit ras herkennen aan haar ver uit elkaar staande oren. Ze is aanhankelijk, in wat zich uit in dat ze liever bij jou is dan alleen.
 • Burmees

  De Burmees is een actieve en nieuwsgierige kat. Ze is van gemiddelde grootte en vindt aandacht fijn. Qua persoonlijkheid kan ze niet altijd goed overweg met andere raskatten.
 • Brits Korthaar

  154502253 De Brits korthaar is een veel gewilde kat. Ze is speels, aanhankelijk en enorm loyaal. Ze heeft wel specifieke eisen wat betreft haar verzorging.
 • Burmilla

  Op zoek naar een zeldzaam ras? Ontdek dan de Burmilla. Een rustige en lieve kat met een dikke vacht die graag door haar baasje vertroeteld wordt.