"Tips voor het knippen van kattennagels "

Gepubliceerd door Christine O'Brien
minuten leestijd

Als huisdierbaasje weet je dat het belangrijk is om je kat regelmatig te borstelen en misschien zelfs wel haar tanden te poetsen, maar staat het knippen van de nagels ook op je lijstje? Het hoort er wel op te staan!

Als je de nagels van je kat knipt blijven je meubels langer heel, daarbij is het fijn dat je kat je vel niet te pakken krijgt als ze bij je op schoot zit en gaat (melk) treden. "Al een klein stukje van de nagels afknippen kan een verschil maken en kan ervoor zorgen dat je kan genieten van dit teken van affectie in plaats van bang zijn voor nagels in je been wanneer je kat op schoot komt, " legt Vetstreet uit. Vetstreet is een Amerikaanse website met allerlei artikelen over de gezondheid van honden en katten. "Bovendien voorkomt het knippen van de nagels dat je kat ergens in blijft haken en daarmee een nagel breekt. Een pijnlijke aangelegenheid." Als de nagels goed geknipt zijn, hoor je ze ook niet tikken als je kat door de kamer rent. 

Je kunt de nagels van je kat het beste van kitten af aan knippen. Op jonge leeftijd beginnen heeft als grootste voordeel dat je kat eraan went en niet door het lint gaat zodra je de nageltang tevoorschijn haalt.

Maar maak je geen zorgen als je niet van kitten af aan de persoonlijke schoonheidsspecialiste van je kat bent geweest. Het is nooit te laat. Ze zal misschien een tikje chagrijnig zijn, maar het is zeker het proberen waard.

Fluffy dark gray cat lying down with claws extended into carpet. The fur is gray fluffy

Dit heb je nodig

Koop bij de dierenwinkel of de dierenarts een nageltang voor katten. Je kunt ook een babyschaartje gebruiken. Kies voor een exemplaar met een dikke handgreep voor een stevige grip.

Laat je kat eerst kennismaken met de schaar. Het is slim om de schaar eerst bij haar in de buurt neer te leggen zodat ze eraan kan snuffelen.  Beloon haar als ze rustig op de schaar reageert. "Als ze aan de schaar heeft gesnuffeld, raak je haar pootjes en teentjes ermee aan, zodat ze eraan went dat de schaar in de buurt van haar pootjes komt." Als ze op haar gemak is met de schaar, zal ze er minder snel vandoor gaan om zich op een donker, moeilijk bereikbaar plekje te verstoppen zodra je de schaar tevoorschijn haalt.

De nagels van je kat op de juiste lengte afknippen

 1. Kies een kleine, veilige plek met een deur en goede verlichting, zoals de badkamer of een slaapkamer.
 2. Leg van tevoren alles wat je nodig hebt klaar: de nageltang, een snack voor na de knipbeurt om haar te belonen als ze braaf is geweest.
 3. Ga op de vloer zitten, neem haar op schoot en houd haar goed vast. Stel haar gerust door haar buikje te aaien en op geruststellende toon tegen haar te praten. Als je kat goed reageert op snacks, kun je haar er een geven om haar te helpen ontspannen.
 4. Druk voorzichtig met duim en wijsvinger op haar pootje, zodat de nagels naar buiten komen.
 5. Knip de nagel met een vlotte beweging.

Zorg dat je de nagel niet te dicht bij het 'leven' afknipt. Dit is het roze deel van de nagel waarin zich bloedvaten en zenuwuiteinden bevinden. Als je in het leven knipt, doet dit pijn en gaat de nagel bloeden. Als je in het leven knipt raadt het Princeton Veterinary Hospital om een klein beetje maizena of bloem op de nagel te wrijven en druk uit te oefenen om het bloeden te stelpen. Waarschijnlijk is het nu het best om het hier even bij te laten en je kat de kans te geven om bij te komen van alle commotie.

Tips voor het knippen van de nagels en wat je beter niet kunt doen 

Wikkel je kat niet in een handdoek, want daar wordt ze waarschijnlijk alleen maar angstig van.

Ga er liever niet van uit dat het lukt om de nagels van alle vier de pootjes in één sessie te knippen. Probeer elke dag een pootje gedaan te krijgen tot ze gewend is aan het proces. Het is helemaal niet erg om per keer maar één nageltje te knippen. "Het is de bedoeling dat je huisdier leert dat haar na het aanraken van de pootjes en het knippen van de nagels een leuke verrassing te wachten staat", benadrukt VCA Hospitals." Als je goed gedrag beloont, voelt zij zich stoer en heb jij het gevoel dat je goed bezig bent.

Wanneer kun je het beter niet zelf doen

Als je kat het proces te spannend vindt, kun je beter een afspraak met je dierenarts of een goede trimster maken. Misschien is jouw carrière als schoonheidsspecialiste voor je kat voorbij, maar uiteindelijk moet je doen wat het beste is voor jou en je haarbal.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is schrijfster, moeder en al heel lang kattenbaasje bij wie twee Blauwe Russen de dienst in huis uitmaken. Haar werk verschijnt in Care.com, What to Expect, en Fit Pregnancy, waarvoor ze schrijft over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD

  Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om tegemoet te komen aan de energiebehoeften van katten in de bloei van hun leven
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult Kattenvoer met Kip

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw kat te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Urinary Health Adult Kattenvoer met Kip

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Urinary Health Sterilised Cat</strong> is een perfect gebalanceerde voeding die de gezonde urinewegen van uw kat helpt te beschermen voor een langer en gelukkiger leven. Met een unieke Gewichtscontroleformule om gecastreerde/gesteriliseerde katten fit en gezond te helpen houden. </p>