Kleine hondenrassen: Wat goed is om te weten

Published by
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Kleine hondjes zijn ontzettend schattig. Maar als je denkt dat dit het enige is, dan heb je het mis! Kleine en dwerghondenrassen mogen dan klein zijn, maar ze hebben allerlei verschillende eigenschappen die je ook bij grotere rassen vindt, allemaal verpakt in een klein 'pakketje'. Kleine hondenrassen hebben hun eigen speciale kenmerken. Ben je benieuwd of een kleine hond geschikt is om te adopteren? Lees dan snel verder om enkele belangrijke dingen over kleine honden te weten te komen.

Verscheidenheid van kleine hondenrassen

een schattige yorkshire terrier kijkt over de schouder van een vrouw

Vaak denken mensen bij kleine honden automatisch aan de kleinste hondjes die behoren tot de 'Toy Group' van de UK Kennel Club’, zoals de Yorkshire Terrier of de Bichon Frise.

Echter, kleine honden zijn er in vele soorten en maten. Bijvoorbeeld, de kleine teckel is eigenlijk een lid van de Kennel Club's Hound Group, terwijl Rat Terriërs en Jack Russell terriërs tot de Terriër Group behoren.

Bij het kiezen van een klein hondenras is het belangrijk in gedachten te houden dat de bepalende kenmerken van de groep waartoe een hond behoort, meer te maken hebben met zijn temperament en persoonlijkheid dan met zijn grootte. Hoewel veel kleine honden, vooral dwerghondenrassen, zeer geschikt zijn voor het stadsleven en het wonen in de stad, zouden teckels en bepaalde terriërs die gefokt zijn om ongedierte en ander klein wild te vangen, zich ook heel goed thuis voelen op een boerderij of op het platteland, waar ze hun jachtinstincten kunnen gebruiken.

Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat, net als bij grotere rassen, kleine hondenrassen verschillen in temperament en fysieke behoeftes. Het is belangrijk om elk ras grondig te onderzoeken om er zeker van te zijn dat het goed bij jouw gezin en levensstijl past.

Wat is er zo leuk aan kleine honden?

Kleine honden hebben veel voordelen. Zoals gezegd, hebben ze over het algemeen minder ruimte nodig om comfortabel en gelukkig te zijn. Hierdoor zijn ze een goede keuze wanneer je in een klein huis of een flat woont. Maar het feit dat ze kleiner zijn, betekent dat niet dat ze geen ruimte nodig hebben om veel te kunnen bewegen. Ze hebben vaak veel energie. Heb je geen tuin? Dan is een hondvriendelijk park of wandelpad in de buurt ideaal. Kleine honden eten over het algemeen minder, en hun basisverzorging kost minder dan die van een groot ras. Ze verharen daarnaast minder en maken over het algemeen minder (of in ieder geval kleinere) troep dan grote honden. Ze zijn ook gemakkelijker onder controle te houden aan de lijn, of door ze te dragen. Bedenk maar eens: zou je liever een pup van 10 kg tegenhouden, of een reus van 40 kg die achter een eekhoorn aan rent? Volgens de PDSA leven kleine honden gemiddeld ook langer dan hun grotere soortgenoten.

Uitdagingen van een kleine hond in huis

Ondanks de voordelen gaat het houden van kleine honden wel gepaard met een aantal uitdagingen. Hoewel ze over het algemeen een sterke gezondheid hebben, zijn hun kleine lichamen kwetsbaarder en vatbaar voor verwondingen. Denk aan situaties zoals vallen, ruw spelen, of springen. Om die reden zijn vooral dwerghonden over het algemeen geen perfecte match voor huishoudens met zeer jonge kinderen. Ook oudere kinderen moeten begeleid worden in de omgang met kleine honden. Veel kleine rassen zijn ook vatbaar voor diverse gezondheidsproblemen, zoals een ingeklapte luchtpijp, of patella luxatie, wanneer de knieschijf in de verkeerde positie zit wanneer de knie gebogen wordt. Het is altijd belangrijk om een dierenarts te raadplegen als jouw huisdier aan deze (of andere) aandoeningen lijdt, omdat deze speciale instructies voor behandeling kan geven. Als jouw huisdier bijvoorbeeld een ingeklapte luchtpijp heeft, kan het een tuigje nodig hebben dat over de borstkas past in plaats van een standaard riem en halsband.

Kleine honden worden vaak beschouwd als schoothondjes die graag knuffelen, maar de waarheid is dat kleine rassen vaak een brok van energie zijn, en sommige hebben nu eenmaal meer beweging nodig dan andere. Wanneer je niet graag gaat wandelen en je geen grote tuin hebt waar een hond kan rennen en spelen, moet je op zoek gaan naar een ras dat alle beweging krijgt die hij nodig heeft door binnenshuis te spelen. Kleine rassen zijn vaak een brok energie. Hoewel ze misschien niet zo lang spelen en bewegen als andere honden, zullen korte en regelmatige speeltijden hen helpen de beweging te krijgen die ze nodig hebben. Het is ook het vermelden waard dat, volgens een studie van de Universiteit van Helsinki uit 2021, twee van de drie meest agressieve hondenrassen kleine rassen bleken te zijn (de Dwergschnauzer en de Dwergpoedel). De onderzoekers merkten op dat agressiviteit het sterkst verband hield met angstgevoelens, waarbij hun kleine formaat ervoor zorgde dat kleine hondjes zich angstig en kwetsbaar voelden en geneigd waren zich te misdragen. Zij merkten ook op dat agressief gedrag kan worden verergerd door een gebrek aan training en een te grote toegeeflijkheid van de baasjes van huisdieren, die het gedrag toelaten omdat het niet bedreigend en zelfs schattig lijkt. De les die je hieruit kunt trekken is dat, als het gaat om het opvoeden van een vriendelijke hond, een goede socialisatie en gehoorzaamheidstraining net zo belangrijk is voor kleine honden als voor grote honden. Hoe schattig hij ook is, weersta de neiging om uw kleine hond als een baby te behandelen; hij mag dan klein zijn, maar het blijft een hond, en hij vertrouwt op zijn baasje om hem te trainen en te begeleiden zoals je dat met elke andere hond zou doen.

Voedingsbehoeften van kleine honden

Cinnamon Chihuahua puppy in een zwarte en steenrode sweater die uit een kom eet.Hoewel kleine honden in het algemeen minder eten dan grote honden, hebben kleine rassen in verhouding tot hun gewicht meer calorieën nodig. De UK Kennel Club zegt dat kleine honden de neiging hebben om sneller energie te verbranden dan grotere honden, maar ze hebben natuurlijk veel kleinere magen. Dit betekent dat een hond van een klein ras of een dwerghond kleinere, maaltijden met meer calorieën zal moeten eten, en vaker dan een grotere hond. Opgroeiende pups moeten nog vaker worden gevoed om te voorkomen dat ze hypoglykemie, of een laag bloedsuikergehalte ontwikkelen, wat kan leiden tot zwakte en lusteloosheid, spiertrillingen en toevallen.

U kunt ervoor zorgen dat een kleine hond de juiste hoeveelheid calorieën binnenkrijgt door hem speciaal voor kleine rassen samengesteld hondenvoer te geven. Deze voeding is calorierijker dan voer voor grotere rassen. Vanwege hun langere levensduur hebben kleine honden ook baat bij voeding met een hoog gehalte aan antioxidanten, die schade door langdurige blootstelling aan vrije radicalen tijdens hun lange leven kunnen helpen voorkomen.

Kleine honden staan bekend om hun grote persoonlijkheden. Het is een erg leuk gezelschap in huis! Nu je weet wat je van een kleine hond kunt verwachten, kan je met een gerust hart het juiste kleine hondenras voor jouw gezin kiezen.

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is romanschrijver en huisdierenblogger en woont in Tulsa, Oklahoma (VS), waar ze doorgaans onder leiding van een schoot vol met huisdieren haar werk uitoefent.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten