Waarom zit mijn hond op schoot? Vijf mogelijke redenen

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom er een hond bij je op schoot zit, terwijl er naast je een comfortabele plek voor hem is? Is dit gewoon leuk of is er misschien een andere reden waarom je hond bovenop je zit of ligt? Hier zijn vijf redenen waarom je hond misschien liever bovenop jou dan naast jou zit, met tips voor wanneer je je hond zou moeten aansporen of ontmoedigen om op schoot te komen.

Wel of niet aanraken

Omdat honden niet met elkaar knuffelen, worden ze meestal ook niet graag door mensen geknuffeld. Honden die echter een goede relatie met elkaar hebben, liggen vaak tegen elkaar aan of rusten hun kop bovenop elkaar. Het kan dus zijn dat jouw hond gewoon wil laten blijken dat hij je gezelschap waardeert. Misschien rolt je hond zich om op schoot en maakt hij speelse geluiden, wat vaak een uitnodiging is om te stoeien en spelen. Soms wordt dit gevolgd door een hond die je helemaal aflebbert! Geniet ervan!

Huisdiereigenaren

Misschien beschouw je jezelf al jaren als ouder van je huisdier. Het goede nieuws is dat ook uit onderzoek inmiddels blijkt dat honden dezelfde relatie met hun hoofdverzorger hebben als kinderen. Je hond vindt het dus echt fijn om in jouw buurt te zijn (ze zijn niet alleen maar op zoek naar iets lekkers), en ze willen ook door jou gesteund worden als ze ergens onzeker over zijn.

Het is gewoon comfortabeler

Voor grote hondenrassen hebben stoelen en banken toevallig een hoogte waardoor ze handiger zijn dan de vloer, zodat ze vaak op hun achterste zitten terwijl ze hun voorpoten op de vloer houden. Voor kleine honden is de bank meestal comfortabeler dan de vloer, en het heeft als extra voordeel dat ze er een beter overzicht hebben dan op de vloer.

Maar waarom gaan ze bovenop mensen zitten? Je slimme hond heeft geleerd dat hij zo van de mensenhanden die aan de schoot lijken vast te zitten vaak een klopje, aaibeurt of massage krijgt.

Zwarte Duitse dog zit op het schoot van een jongetje in een park.
Gevaar ontlopen

Hondenpersoonlijkheden zijn net zo divers en gevarieerd als die van mensen, en niet alle honden zijn erg dapper. Wanneer je hond zich onzeker voelt of ongerust is over iets, zoeken ze naar steun van jou. Door bovenop je te zitten, voelen ze zich het meest veilig. 

Als je erachter komt dat je hond niet met onbekende situaties kan omgaan tenzij ze bovenop je zitten, is het misschien een goed idee om een bevoegde dierentherapeut om hulp te vragen.

Dingen toe-eigenen

Je hond heeft misschien een favoriet speeltje, kussen of snack die ze willen beschermen tegen andere honden door het vast te houden en te grommen (of erger), als het lijkt alsof een andere hond ermee vandoor wil gaan. Het is niet eenvoudig om mensen naar een beter te verdedigen positie te verplaatsen, dus je hond eigent zich jou toe door bovenop je te gaan zitten. 

Dit is meestal geen probleem als de honden elkaars communicatiesignalen respecteren, maar als dit gedrag tot vechtpartijen leidt, is het beter dit tegen te gaan door tegen je hond te zeggen dat hij ergens anders moet gaan zitten, of door op te staan en weg te lopen als je hond begint te grommen.

Bruine hond zit op de schoot van een vrouw op de vloer.

Er zijn verschillende redenen waarom een hond bovenop je kan gaan zitten, maar één ding is zeker: een hond in de buurt maakt alles leuker!

Over de auteur

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

 

Chrissie Klinger is een onderwijzer, auteur, moeder van twee kinderen, en baasje van drie honden en drie katten. Haar hond Jake zit graag zo vaak mogelijk op haar schoot! Ze geniet van haar actieve en milieuvriendelijke levensstijl in het landelijke Pennsylvania.

 

Gecontroleerd door Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten