Zes manieren om je nieuwe kat te socialiseren

Gepubliceerd door Jeanne Grunert
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het socialiseren van een kat in een nieuw gezin vergt geduld. Zelfs een volwassen kat die uit een dierenasiel is geadopteerd, kan bang, verlegen of onzeker zijn bij nieuwe huisgenoten, hoe gastvrij ze ook zijn. Zo geef je je nieuwe metgezel voldoende tijd en ruimte om vertrouwd te raken met haar nieuwe thuis en de mensen die er wonen.

1. Breng het in kaart

Je taak tijdens de socialisatie van je kat is de dingen te zien vanuit het standpunt van je kat: bang en in een vreemde omgeving, bewoond door "reuzen" (jij en je gezin) die haar altijd willen omhelzen en oppakken. Dit kan overweldigend zijn, vooral voor schuwe katten. Instrueer je gezin daarom om een veilige afstand te bewaren als je kat zich een weg door het huis baant. Je nieuwe kat heeft tijd nodig om te ruiken, te onderzoeken en uiteindelijk veilige plaatsen te vinden om naartoe te vluchten indien nodig. Zo kan ze een eigen "kaart" van het huis ontwikkelen door te leren welke kamer van wie is.

2. De zachtaardige reus

In het begin moet iedereen rustig zitten of zijn eigen gang gaan. Als je kat naar je toekomt, leg je hand dan langzaam neer om haar te laten snuffelen. Blijf rustig bewegen en begin je kat over de rug te aaien. Als het toegestaan wordt, is het aaien van de wangen ook een goede manier van begroeten, omdat je kat dan haar geur over je wrijft en je zo als haar eigendom markeert. Let op de staart voor tekenen van angst of genegenheid; een kattenstaart kan je vertellen hoe ze zich voelt.

3. Daar wringt de schoen

Als je kat zich een tijdje verborgen heeft gehouden, of bepaalde mensen al een tijd niet heeft gezien, kan ze in hun buurt angstig zijn, net alsof ze weer nieuw zijn. Zorg ervoor dat je familie en vrienden ze op hun gemak aan hen laat ruiken - kattengedragsdeskundige Marilyn Krieger stelt voor om te beginnen met een wijsvinger uit te steken. Het kan een paar minuten duren om die geur te koppelen (of opnieuw te koppelen) aan een speciale bondgenoot. Hoe dan ook zal je het weten wanneer de band is gelegd. Tekenen hiervan zijn wanneer ze tegen je aan wrijft, spint of je begroet wanneer je thuiskomt.

4. Bied een veilige plaats

Bij de socialisatie van je kat zou een veilige plaats moeten horen om naartoe te gaan als ze bang is - niet alleen als ze nieuw is in huis. Laat haar bench of reismand in het begin in de kamer staan, zodat ze zich kan terugtrekken als ze schrikt. Leg er een handdoek of iets zachts in om lekker in te kunnen nestelen. Een kartonnen doos met een deurtje voor gemakkelijk in- en uitgaan is ook een eenvoudig toevluchtsoord om je socialiserende kat geleidelijk vertrouwen in je te laten ontwikkelen.

5. Beloon sociaal gedrag, negeer de rest

Als je kat tevoorschijn komt om jou en je gezin te onderzoeken, begroet haar dan met genegenheid, traktaties en zachte aaien. Als ze zich verstopt, negeer haar dan in plaats van haar achterna te zitten. Het is belangrijk om gewenst gedrag te belonen en ongewenste reacties gewoon te negeren tijdens het socialisatieproces van je kat. Hoe toegankelijker jij bent voor genegenheid wanneer ze er klaar voor is, hoe minder verlegen ze zal zijn.

6. Vertrouwen winnen door routine

De socialisatie van je kat verloopt gemakkelijker wanneer ze vanaf het begin kan vertrouwen op de ongedwongenheid van anderen. Zo vindt ze zekerheid doordat ze weet wat ze van gasten en andere bewoners van het huis kan verwachten. Maak een routine van aaien en voeren als u familieleden ontvangt die regelmatig op bezoek komen. Hierdoor zal ze vreemden makkelijker benaderen en onthouden. Door op regelmatige tijdstippen te voeren, laat je zien dat je te vertrouwen bent, waardoor ze zich minder kwetsbaar zal voelen. Voedsel is, zoals je je kunt voorstellen, een grote motivator bij het opbouwen van een gezonde relatie.

Breng zoveel mogelijk tijd door in de buurt van je kat zonder directe interactie; oefen geen druk uit om te spelen of naar je toe te komen. Kijk televisie in dezelfde kamer of lees een boek. Zolang je op gangbare plaatsen blijft, zal ze genoeg vertrouwen hebben om uiteindelijk bij je te komen.

Het is misschien een cliché, maar doe het rustig aan. Katten kunnen in meerdere opzichten als mensen zijn: ze kunnen extravert, verlegen, agressief en passief zijn. Hoe snel je kat aan de familie went, is afhankelijk van de unieke persoonlijkheid van je kat. Laat je kat het tempo bepalen en dwing haar nooit om je aandacht te accepteren. Als je andere huisdieren in huis hebt, lees dan ons artikel over het introduceren van een nieuwe kat bij andere huisdieren.

Over de auteur

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert is een freelance schrijfster, blogger en auteur van boeken. Ze is de verzorgster van zes geadopteerde katten en één geadopteerde hond, en schrijft uitgebreid over dierenverzorging, tuinieren en andere lifestyle-onderwerpen. Kom meer te weten over Jeanne en haar artikelen op haar auteurswebsite.

 

Gecontroleerd door Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten