De Labrador heeft talrijke innemende eigenschappen: intelligent, makkelijk te trainen en een uitstekende metgezel voor het gezin. Labradors hebben een matige hoeveelheid beweging nodig, maar als ze dat niet krijgen of als ze alleen worden gelaten, dan kunnen ze destructief worden.

 

De Labrador Retriever in een notendop
The Labrador Retriever Dog Breed

De Labrador Retriever is redelijk snel volgroeid. Hij bereikt de volwassen schouderhoogte als hij een halfjaar tot een jaar oud is, maar kan nog iets in de breedte groeien tot hij twee jaar oud is.

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: gemiddeld
Levensduur: 10-12 jaar
Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: laag
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

Fokdoel:

apporteren uit het water

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: platte, dubbele vacht, dichtbehaard.
Kleuren: zwart, geel, chocoladebruin
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Labrador Retrievers zijn stevige, compacte honden. Hun verschijning is bijna vierkant, met een sterk lijf en stevige poten. De maximale hoogte voor een reu is 60 cm. Hierdoor vallen ze in de categorie middelgrote hond, maar door hun stevige bouw kunnen ze veel groter tonen. Het gewicht varieert van 38 kg voor een grote reu tot 25 kg voor een kleiner teefje. Honden die voor de jacht zijn gefokt zijn vaak langer, met een wat lichtere bouw.

Labrador Retrievers kun je gemakkelijk herkennen aan hun brede kop, hangoren en grote, expressieve ogen. Twee handelsmerken van de Labrador zijn de dikke, maar nogal korte dubbellaagse vacht, die zeer waterafstotend is, en de bekende 'otterstaart'. De staart is dik en stevig en is hoog ingeplant. De voeten hebben vliezen tussen de tenen, die van pas komen bij het zwemmen. De kleur kan variëren van zwart tot chocoladebruin, en van rood/geel tot zelfs bijna wit.

De Labrador Retriever is een ras dat redelijk snel volwassen wordt. Hij bereikt de volwassen schouderhoogte als hij een halfjaar tot een jaar oud is, maar kan nog iets in de breedte groeien tot hij twee jaar oud is. Veel Labrador Retrievers worden 12 tot 14 jaar oud.

Persoonlijkheid:

Labrador Retrievers zijn over het algemeen uitstekende gezinshonden, zolang u er rekening mee houdt dat ze moeten bewegen en getraind worden. Deze honden zijn gefokt om hard te werken en ze vinden het heerlijk om een bezigheid te hebben, vooral apporteren.

Labradors kunnen gewoonlijk goed met andere honden en kinderen opschieten, zo lang training hun natuurlijke uitbundigheid heeft gedempt. Het zijn sterke honden en ze hebben op jonge leeftijd wat gehoorzaamheidstraining nodig, anders kan het voorkomen dat ze hun baasjes naar believen door de straat sleuren.

Dankzij hun energieke natuur, kunnen Labradors die alleen gelaten worden of die niet voldoende beweging krijgen destructief worden - kauwen, graven en overmatig blaffen.

Labradors die uit een jachtlijn komen, zijn vooral heel energiek, terwijl sommige uit een showlijn al op jonge leeftijd een echte bankhanger kunnen worden. Kauwen kan een probleem vormen, omdat het sterke apporteerinstinct voor een orale fixatie zorgt. Stevige kauwspeeltjes, beweging en training helpen hier tegen.

Verzorging:

Labradors hebben duidelijk een aantal innemende eigenschappen die hun populariteit verklaart. Ze zijn intelligent en vrij makkelijk te trainen, deels vanwege hun verlangen om met mensen te werken. Ze zijn makkelijk te houden en kunnen te dik worden als ze niet voldoende bewegen krijgen en hun porties niet worden aangepast indien noodzakelijk. Labradors zijn uitstekende gezinshonden, omdat ze graag bij mensen zijn. Veel Labradors zijn geen goede kennelhonden.

Labradors hebben de neiging om hun huis en haard te beschermen, maar zullen bezoekers gewoonlijk ook hartelijk begroeten. Met hun sterke instinct tot apporteren, kunnen ze zich ontwikkelen tot destructieve kauwers als ze niet voldoende speelgoed en begeleiding krijgen. Labradors kunnen de neiging hebben om speels in de handen van mensen te bijten. De oplossing is vaak simpel. Geef hem een speeltje zodat zijn bek al gevuld is! Dit zijn erg sterke honden en vroege training is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ze netjes aan de lijn kunnen lopen.

De prachtige dubbellaagse vacht die de Labrador warm houdt als hij apporteert uit ijskoud water, zorgt er ook voor dat dit ras bovenaan eindigt als het gaat om verharen. De vacht heeft normaal gesproken genoeg aan een snelle wekelijkse verzorging, maar tijdens de rui is dagelijkse verzorging noodzakelijk. De hoeveelheid beweging die hij nodig heeft, hangt af van zijn bloedlijn: honden uit een jachtlijn kunnen de hele dag rennen, terwijl honden uit een showlijn slechts een matige hoeveelheid beweging nodig hebben.

Geschiedenis:

Vroeg in de 19e eeuw werden sommige van de multi-inzetbare honden die in Noord-Amerika (hoofdzakelijk Canada) door jagers werden gebruikt terug naar Groot-Brittannië verscheept. Veel van deze 'waterhonden' waren van het Newfoundlandertype, maar de kleinere werden vaak 'St John's' honden genoemd. In Groot-Brittannië werd het ras ontwikkeld en verfijnd (waarschijnlijk met wat inbreng van de Flatcoated Retriever) tot het ras zoals we het tegenwoordig kennen.

Zoals de naam al doet vermoeden ('retrieving' betekent apporteren), zijn Labrador Retrievers gefokt voor en geselecteerd op hun uitstekende apporteervermogen, met name uit het water. Ze hebben samengewerkt met eendenjagers onder allerlei weersomstandigheden. Hun intelligentie en verlangen om samen te werken met de mens, heeft geleid tot vele andere taken en heeft bijgedragen aan hun huidige status van populair huisdier. Labradors excelleren vandaag de dag als hulp- en geleidehond, gezinshond, speurhond voor leger, douane en brandweer, reddingshond en als jacht- en competitiehond.

De goede aard van het ras heeft ervoor gezorgd dat het met stip op één staat in Amerika, een positie die het graag wil behouden. Ondanks hun faam als huisdier voor binnen, voelen ze zich buitenshuis nog beter thuis. Het moet niet vergeten worden dat Labradors diep van binnen waterapporteurs zijn. Van jongs af aan tonen pups een sterk verlangen om dingen rond te slepen en voelen ze zich sterk aangetrokken tot het water, al is het maar een modderpoeltje!

Gerelateerde artikelen

 • Bullmastiff

  Dogs running De Bullmastiff is een zachtaardige, aanhankelijke hond. Wordt hij onderdeel van een gezin met kinderen? Socialisatie en training zijn dan cruciaal!
 • Rottweiler

  Dogs running Rottweilers behoren tot een van de oudste rassen en zijn erg populair. De Rottweiler is niet aan te raden voor mensen die voor het eerst een hond nemen, want hij heeft intensieve en doorlopende socialisatie nodig om een goede familievriend te zijn.
 • Pyrenese Berghond

  Dogs running De Pyrenese Berghond heeft een onafhankelijk karakter. Voor een rustig gezin is hij dan ook een geweldig huisdier. De hond is kalm, toegewijd en goedgemanierd, maar een eigenaar moet vanwege dit karakter wel geduld hebben tijdens de training.
 • Border Collie

  Dogs running Border Collies zijn oorspronkelijk gefokt voor het schapendrijven, maar ze kunnen ieder type kudde aan en zullen zelfs de kinderen in het gezin hoeden. Ze zijn extreem energiek en hebben dus veel beweging nodig.
 • Rhodesian Ridgeback

  Dogs running Hoewel de Rhodesian Ridgeback de indruk wekt van een grote, luie jachthond, heeft hij bewonderaars vanwege zijn aangeboren kwaliteiten. Een Ridgeback heeft een rustig en vriendelijk temperament en blaft zelden.
 • Beagle

  Dogs running Het Beagle hondenras staat er om bekend dat hij goed overweg kan met andere huisdieren en kinderen. Verder worden ze omschreven als vrolijk, actief, aanhankelijk en vriendelijk.