De Labrador heeft talrijke innemende eigenschappen: intelligent, makkelijk te trainen en een uitstekende metgezel voor het gezin. Labradors hebben een matige hoeveelheid beweging nodig, maar als ze dat niet krijgen of als ze alleen worden gelaten, dan kunnen ze destructief worden.

 

Voer voor Labrador Retriever

Een specifiek ras zoals een Labrador Retriever vraagt ook om een specifieke soort hondenvoer, om aan hun dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen. Wanneer een Labrador Retriever gezond is raden we Hill's Science Plan Perfect Weight Large Breed, Hill's Science Plan Adult Light Large Breed of Hill's Vet Essentials Multi Benefit + Dental Adult 1+ Medium & Large Breed. Gaat het om een puppy, of juist om een oudere Labrador Retriever? Dit vraagt dan ook om een andere soort voeding. Bij specifieke gezondheidsproblemen kunt u bij uw dierenarts vragen naar Hill's Prescription Diet.

Zo weten we uit onderzoek dat de Labrador Retriever een specifiek ras is met een verhoogd risico op overgewicht, dit is dus iets om in de keuze voor voeding al rekening mee te houden.


De Labrador Retriever in een notendop
The Labrador Retriever Dog Breed

De Labrador Retriever is redelijk snel volgroeid. Hij bereikt de volwassen schouderhoogte als hij een halfjaar tot een jaar oud is, maar kan nog iets in de breedte groeien tot hij twee jaar oud is.

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: gemiddeld
Levensduur: 10-12 jaar
Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: laag
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

Fokdoel:

apporteren uit het water

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: platte, dubbele vacht, dichtbehaard.
Kleuren: zwart, geel, chocoladebruin
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Labrador Retrievers zijn stevige, compacte honden. Hun verschijning is bijna vierkant, met een sterk lijf en stevige poten. De maximale hoogte voor een reu is 60 cm. Hierdoor vallen ze in de categorie middelgrote hond, maar door hun stevige bouw kunnen ze veel groter tonen. Het gewicht varieert van 38 kg voor een grote reu tot 25 kg voor een kleiner teefje. Honden die voor de jacht zijn gefokt zijn vaak langer, met een wat lichtere bouw.

Labrador Retrievers kun je gemakkelijk herkennen aan hun brede kop, hangoren en grote, expressieve ogen. Twee handelsmerken van de Labrador zijn de dikke, maar nogal korte dubbellaagse vacht, die zeer waterafstotend is, en de bekende 'otterstaart'. De staart is dik en stevig en is hoog ingeplant. De voeten hebben vliezen tussen de tenen, die van pas komen bij het zwemmen. De kleur kan variëren van zwart tot chocoladebruin, en van rood/geel tot zelfs bijna wit.

De Labrador Retriever is een ras dat redelijk snel volwassen wordt. Hij bereikt de volwassen schouderhoogte als hij een halfjaar tot een jaar oud is, maar kan nog iets in de breedte groeien tot hij twee jaar oud is. Veel Labrador Retrievers worden 12 tot 14 jaar oud.

Persoonlijkheid:

Labrador Retrievers zijn over het algemeen uitstekende gezinshonden, zolang u er rekening mee houdt dat ze moeten bewegen en getraind worden. Deze honden zijn gefokt om hard te werken en ze vinden het heerlijk om een bezigheid te hebben, vooral apporteren.

Labradors kunnen gewoonlijk goed met andere honden en kinderen opschieten, zo lang training hun natuurlijke uitbundigheid heeft gedempt. Het zijn sterke honden en ze hebben op jonge leeftijd wat gehoorzaamheidstraining nodig, anders kan het voorkomen dat ze hun baasjes naar believen door de straat sleuren.

Dankzij hun energieke natuur, kunnen Labradors die alleen gelaten worden of die niet voldoende beweging krijgen destructief worden - kauwen, graven en overmatig blaffen.

Labradors die uit een jachtlijn komen, zijn vooral heel energiek, terwijl sommige uit een showlijn al op jonge leeftijd een echte bankhanger kunnen worden. Kauwen kan een probleem vormen, omdat het sterke apporteerinstinct voor een orale fixatie zorgt. Stevige kauwspeeltjes, beweging en training helpen hier tegen.

Verzorging:

Labradors hebben duidelijk een aantal innemende eigenschappen die hun populariteit verklaart. Ze zijn intelligent en vrij makkelijk te trainen, deels vanwege hun verlangen om met mensen te werken. Ze zijn makkelijk te houden en kunnen te dik worden als ze niet voldoende bewegen krijgen en hun porties niet worden aangepast indien noodzakelijk. Labradors zijn uitstekende gezinshonden, omdat ze graag bij mensen zijn. Veel Labradors zijn geen goede kennelhonden.

Labradors hebben de neiging om hun huis en haard te beschermen, maar zullen bezoekers gewoonlijk ook hartelijk begroeten. Met hun sterke instinct tot apporteren, kunnen ze zich ontwikkelen tot destructieve kauwers als ze niet voldoende speelgoed en begeleiding krijgen. Labradors kunnen de neiging hebben om speels in de handen van mensen te bijten. De oplossing is vaak simpel. Geef hem een speeltje zodat zijn bek al gevuld is! Dit zijn erg sterke honden en vroege training is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ze netjes aan de lijn kunnen lopen.

De prachtige dubbellaagse vacht die de Labrador warm houdt als hij apporteert uit ijskoud water, zorgt er ook voor dat dit ras bovenaan eindigt als het gaat om verharen. De vacht heeft normaal gesproken genoeg aan een snelle wekelijkse verzorging, maar tijdens de rui is dagelijkse verzorging noodzakelijk. De hoeveelheid beweging die hij nodig heeft, hangt af van zijn bloedlijn: honden uit een jachtlijn kunnen de hele dag rennen, terwijl honden uit een showlijn slechts een matige hoeveelheid beweging nodig hebben.

Geschiedenis:

Vroeg in de 19e eeuw werden sommige van de multi-inzetbare honden die in Noord-Amerika (hoofdzakelijk Canada) door jagers werden gebruikt terug naar Groot-Brittannië verscheept. Veel van deze 'waterhonden' waren van het Newfoundlandertype, maar de kleinere werden vaak 'St John's' honden genoemd. In Groot-Brittannië werd het ras ontwikkeld en verfijnd (waarschijnlijk met wat inbreng van de Flatcoated Retriever) tot het ras zoals we het tegenwoordig kennen.

Zoals de naam al doet vermoeden ('retrieving' betekent apporteren), zijn Labrador Retrievers gefokt voor en geselecteerd op hun uitstekende apporteervermogen, met name uit het water. Ze hebben samengewerkt met eendenjagers onder allerlei weersomstandigheden. Hun intelligentie en verlangen om samen te werken met de mens, heeft geleid tot vele andere taken en heeft bijgedragen aan hun huidige status van populair huisdier. Labradors excelleren vandaag de dag als hulp- en geleidehond, gezinshond, speurhond voor leger, douane en brandweer, reddingshond en als jacht- en competitiehond.

De goede aard van het ras heeft ervoor gezorgd dat het met stip op één staat in Amerika, een positie die het graag wil behouden. Ondanks hun faam als huisdier voor binnen, voelen ze zich buitenshuis nog beter thuis. Het moet niet vergeten worden dat Labradors diep van binnen waterapporteurs zijn. Van jongs af aan tonen pups een sterk verlangen om dingen rond te slepen en voelen ze zich sterk aangetrokken tot het water, al is het maar een modderpoeltje!

Gerelateerde artikelen

 • Sint-Bernard

  Dogs running De Sint Bernard staat bekend om zijn indrukwekkende omvang. Ze zijn grote, sterke en gespierde honden. Het uiterlijk staat in contrast met het karakter, want Sint Bernard honden zijn liefdevol, zachtaardig en tolerant.
 • Fox Terriër (Draadhaar)

  De Fox Terriër heeft tomeloze energie. Deze terriër wil graag plezieren en wordt graag betrokken bij actieve spelletjes. Dit ras reageert goed op training.
 • Basset Hound

  Dogs running De Basset Hound is een vriendelijke en makkelijke hond. Ze kunnen over het algemeen goed met andere honden en huisdieren opschieten.
 • Maltezer

  Dogs running De Maltezer is een kleine hond, die bekend staat als vriendelijk, aanhankelijk, intelligent, volgzaam en vertrouwend. Hij is een goede gezinshond.
 • Engelse Springer Spaniël

  Dogs running De Engelse Springer Spaniël is een sterke, energieke en tamelijk intelligente hond die extravert en vriendelijk is. Veel beweging is goed voor dit ras.
 • Duitse Staande Hond (Draadhaar)

  Dogs running De Duitse Staande Hond (Draadhaar) heeft dagelijks intensieve beweging nodig en is niet geschikt om in een appartement of klein huis te wonen. De hond wordt beschouwd als gelijkmoedig en loyaal naar zijn gezin toe en hij kan goed met kinderen opschieten.