Van kale plekken tot haaruitval: zo herken je huidproblemen bij je kat

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

We weten hoe goed onze katten hun best doen om hun  vacht schoon te houden. Maar wist je dat het hierdoor makkelijk is om eventuele huidaandoeningen over het hoofd te zien? In feite merk je vaak zelfs geen enkele irritatie op tot je jeuk, haarverlies of zichtbare ontstekingen signaleert. Zaak dus om er op tijd bij te zijn. In dit artikel helpen we je op weg.

Hoe kun je een huidprobleem bij je kat meteen herkennen?

Wanneer je de huid van je kat beoordeelt, houd dan de volgende zaken in de gaten:

  • Idealiter is de vacht van je kat schoon en zacht. De huid moet ook glad aanvoelen als je je kat aait.
  • Er mag geen sprake zijn van roodheid, bultjes, schilfers of andere symptomen van irritatie. Ook kale plekken kunnen duiden op huidproblemen.
  • Let ook op de geur van de vacht, of als je kat zich op een bepaalde plek meer krabt, likt, of jeuk heeft.

Kortom: rode vlekken, puistjes, korstjes, open wonden, schilferige vacht of haaruitval kunnen allemaal duiden op een huidaandoening die behandeld moet worden.

Help, mijn kat heeft jeuk

Heeft je kat veel last van jeuk en krabt hij of zij zichzelf? Verschillende huidaandoeningen veroorzaken jeuk en kunnen de huid van je kat irriteren:

  • Parasieten (zoals vlooien en mijten)
  • Schimmelinfecties
  • Atopie
  • Voedselallergie
  • Hormonale aandoeningen
  • Aandoeningen elders in het lichaam
  • Medicatie

Atopie of omgevingsallergie

Pollen, stof, huisstofmijt en schimmels zijn veelvoorkomende allergenen die huidproblemen kunnen veroorzaken. Deze aandoening is aangeboren en wordt behandeld met medicatie en eventueel voeding. Daarnaast is het ook aan te raden om de omgeving van je kat schoon te houden. Vermoed je dat je kat met een dergelijke allergie kampt? Neem dan altijd contact op met je dierenarts.

Voedselallergie kat

Naast problemen met de spijsvertering, zoals braken of diarree, kan een voedselovergevoeligheid ook huidproblemen veroorzaken. Deze uiten zich vaak in het voorkomen van kleine rode bultjes over het hele lichaam. Dergelijke allergie wordt veroorzaakt door een reactie van het lichaam op een bepaald eiwit. De gepaste aanpak hier is je kat overschakelen op een hypoallergeen voer. Vermoed je dat je kat met een dergelijke allergie kampt? Neem dan steeds contact op met je dierenarts.

Stopt je kat niet met likken en krabben? De dierenarts weet raad

Wordt het echt niet beter of kom je niet achter de oorzaak van het huidprobleem van je kat? Dan heeft je kat misschien aangepaste voeding en/of medicatie nodig. Neem in dat geval altijd contact op met je dierenarts. Handige tip: schrijf op welke symptomen je hebt opgemerkt bij je kat om de dierenarts te helpen met het diagnosticeren van het huidprobleem. Zo kan de dierenarts de beste zorg geven en zit je trouwe viervoeter hopelijk snel weer lekker in zijn/haar vel.

Biografie van de auteur

Erin Ollila

Erin Ollila gelooft in de kracht van woorden en hoe een bericht kan informeren en zelfs het beoogde publiek kan transformeren. Wat door haar is geschreven kan overal op internet en afgedrukt worden gevonden en bevat geestverwantschap, blogpublicaties en creatieve non-fictie. Erin is een nerd voor SEO en alles wat te maken heeft met social media. Ze behaalde haar diploma aan de Fairfield University met een Master of Fine Arts in creatief schrijven. Volg haar op Twitter @ReinventingErin of kijk voor meer informatie op http://erinollila.com.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten