Dobermanns zijn sterke en energieke honden die heel veel beweging nodig hebben. Als ze geen beweging krijgen, dan is het waarschijnlijk dat ze prikkelbaar of zelfs agressief worden. Zorgvuldige socialisatie en gehoorzaamheidstraining op jonge leeftijd is noodzakelijk.

 

Voer voor Dobermann

Een specifiek ras zoals een Dobermann vraagt ook om een specifieke soort hondenvoer, om aan hun dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen. Wanneer een Dobermann gezond is raden we Hill's Science Plan Adult Large Breed, Hill's Vet Essentials Multi Benefit +Dental Adult 1+ Medium & Large Breed of Hill's Science Plan Adult Light Large Breed aan. Gaat het om een puppy, of juist om een oudere Dobermann? Dit vraagt dan ook om een andere soort voeding. Bij specifieke gezondheidsproblemen kunt u bij uw dierenarts vragen naar Hill's Prescription Diet.


De Dobermann in een notendop
The Doberman Dog Breed

De ontwikkeling van het Dobermannras aan het eind van de 19e eeuw wordt toegeschreven aan een Duitser genaamd Louis Dobermann.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 29-40 kg
Teef: 29-40 kg

Schofthoogte:

Reu: 66-71 cm

Teef: 60-66 cm

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek
Levensduur: 10-12 jaar
Neiging tot kwijlen: laag

Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: laag
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

Fokdoel:

beschermhond

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: plat
Kleuren: zwart, rood, blauw, reebruin (alle kleuren met geelbruine aftekeningen)
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Reuen zijn ongeveer 60 cm hoog en wegen ongeveer 32 kg, terwijl teefjes iets kleiner zijn.

De Dobermann heeft een lange kop en een slank en gespierd lijf. 

De Dobermann heeft een korte, steile en glanzende vacht die zwart, donkerrood, blauw of reebruin kan zijn met roestkleurige aftekeningen op snoet, lichaam en staart. Deze hond verhaart gemiddeld en heeft minimale verzorging nodig. Dobermanns worden ongeveer 10 tot 12 jaar oud.

Persoonlijkheid:

Dobermanns worden beschouwd als op mensen georiënteerde honden die aanhankelijk en lief tegen mensen zijn, mits ze gesocialiseerd en goed getraind zijn. Ze zijn loyaal naar hun baasje en kunnen goed met kinderen opschieten als ze samen met ze zijn opgegroeid; sommige Dobermanns gaan echter maar met één persoon een band aan.

Verzorging:

Dobermanns zijn krachtige, energieke honden die heel veel beweging nodig hebben. Als ze geen beweging krijgen, is de kans groter dat ze prikkelbaar of zelfs agressief worden. Ze kunnen zich goed aanpassen aan het wonen in een flat, als ze maar dagelijkse beweging krijgen.

Zorgvuldige socialisatie en gehoorzaamheidstraining op jonge leeftijd zijn noodzakelijk voor dit ras. Dobermanns reageren erg goed op beloning.

De Dobermann heeft geen speciale training nodig om een goede gezinsbeschermer te zijn. Een dergelijke speciale waakhondentraining wordt door Dobermann-kenners zelfs afgeraden omdat die kan leiden tot te veel waaksheid en agressie.

Geschiedenis:

De ontwikkeling van het Dobermannras aan het eind van de 19e eeuw wordt toegeschreven aan een Duitser genaamd Louis Dobermann. Hij was een belastinginner en wilde een felle waakhond om hem te vergezellen op zijn rondes. Dobermann was ook eigenaar van de plaatselijke hondenopvang, waar hij toegang had tot vele zwerfdieren.

Niemand weet het zeker, maar men vermoedt dat Dobermann veel rassen heeft gekruist om te komen tot de Dobermann. Enkele van de rassen die hier waarschijnlijk voor zijn gebruikt, zijn de Rottweiler, de Duitse Pinscher, de Deense Dog, de Duitse Herder, de Manchester Terriër, de Engelse windhond en de kortharige herdershond.

Hoewel Dobermanns in eerste instantie zijn gefokt als waakhonden, en daar nog steeds voor worden gebruikt, zijn het ook politiehonden, legerhonden, reddingshonden en therapiehonden geweest.

Gerelateerde artikelen

 • Sint-Bernard

  Dogs running De Sint Bernard staat bekend om zijn indrukwekkende omvang. Ze zijn grote, sterke en gespierde honden. Het uiterlijk staat in contrast met het karakter, want Sint Bernard honden zijn liefdevol, zachtaardig en tolerant.
 • Fox Terriër (Draadhaar)

  De Fox Terriër heeft tomeloze energie. Deze terriër wil graag plezieren en wordt graag betrokken bij actieve spelletjes. Dit ras reageert goed op training.
 • Basset Hound

  Dogs running De Basset Hound is een vriendelijke en makkelijke hond. Ze kunnen over het algemeen goed met andere honden en huisdieren opschieten.
 • Maltezer

  Dogs running De Maltezer is een kleine hond, die bekend staat als vriendelijk, aanhankelijk, intelligent, volgzaam en vertrouwend. Hij is een goede gezinshond.
 • Engelse Springer Spaniël

  Dogs running De Engelse Springer Spaniël is een sterke, energieke en tamelijk intelligente hond die extravert en vriendelijk is. Veel beweging is goed voor dit ras.
 • Duitse Staande Hond (Draadhaar)

  Dogs running De Duitse Staande Hond (Draadhaar) heeft dagelijks intensieve beweging nodig en is niet geschikt om in een appartement of klein huis te wonen. De hond wordt beschouwd als gelijkmoedig en loyaal naar zijn gezin toe en hij kan goed met kinderen opschieten.