Hoe help je een hond met verstopping

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een Duitse herder zit buiten met zijn baasjes in de buurt. De ogen van de hond zijn dicht en zijn tong hangt naar buiten

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Verstopping is moeilijke stoelgang, meestal omdat de ontlasting om een bepaalde reden erg droog en hard is geworden. Als je ooit zelf verstopt bent geweest, weet je wel dat het op zijn best een onprettig gevoel is en je in het slechtste geval een opgeblazen gevoel krijgt, en je je ziek en zeer ellendig voelt. Nou, hetzelfde geldt voor onze honden. De spijsverteringskanalen van honden en mensen lijken erg op elkaar, en we zijn allebei zoogdieren, dus veel van wat wij ervaren als het gaat om buikproblemen, zullen onze honden ook voelen. Soms is het goed om medeleven te tonen!

In dit artikel zullen we kijken naar wat verstopping bij honden veroorzaakt, hoe je kunt weten of je hond verstopt is en, het belangrijkste, wat je kunt doen om te helpen als het gebeurt.

Wat veroorzaakt verstopping bij honden?

De meest voorkomende oorzaken van verstopping bij honden zijn:

  • Uitdroging.

  • Het eten van onverteerbare dingen zoals gras, botten of vreemde voorwerpen.

  • Pijn door artritis in de rug en heupen, waardoor honden terughoudend zijn om te hurken.

  • Vergrote prostaat (reuen).

  • Perineale hernia (reuen) Bij sommige honden, vooral oudere, niet-gecastreerde honden, worden de spieren die het rectum ondersteunen en op hun plaats houden zwak. Hierdoor kan het rectum verschuiven en begint het uit te puilen door de verzwakte spieren heen. Dit betekent dat de ontlasting gemakkelijk vast komt te zitten en de stoelgang moeilijk wordt. Perineale hernia's kunnen er vaak uitzien als een uitpuilende massa onder de huid aan één of beide zijden van de anus.

     

  • Darmaandoening, neurologische problemen of tumors.

  • Gebrek aan beweging.

  • Gebrek aan vezels in het dieet.

  • Gedragsproblemen zoals angst of bezorgdheid.

Wat zijn de tekenen van verstopping bij honden?

De dikke darm is het laatste deel van de darm vóór het rectum. De belangrijkste taak ervan is het opnieuw opnemen van water uit de ontlasting, dus als je hond verstopt is, blijft de ontlasting langer in de dikke darm zitten en wordt die droger en steviger. Het is eigenlijk een vicieuze cirkel.

Zoals je zou verwachten, is het meest voor de hand liggende teken van obstipatie een hond die probeert zijn ontlasting kwijt te raken, maar er niet in slaagt, of er komt maar een klein beetje uit. Honden met verstopping blijven vaak rondjes draaien of zich inspannen, kijken vaak naar hun achterkant of schuiven ermee op de vloer. In sommige gevallen zie je mogelijk bloed meekomen vanwege alle inspanning, of kan je hond van pijn huilen. Houd er rekening mee dat al deze tekenen ook een teken kunnen zijn van colitis, een ontstoken dikke darm.

Als verstopping enige tijd aanhoudt, kan je hond zijn voedsel laten staan, afvallen en depressief lijken.

Wat kun je doen als je denkt dat je hond last heeft van verstopping?

Als je denkt dat je hond ziek is of als je tekenen van bloed of pijn hebt gezien, dan is een dierenartsbezoek nodig. Hetzelfde geldt als je hond al meer dan een paar dagen geen ontlasting meer heeft gehad.

Als het nog niet zo lang aan de gang is, kun je het beste kijken of je je hond kunt aanmoedigen om veel water te drinken en mooie wandelingen te maken. Lichamelijke activiteit en lichaamsbeweging zijn geweldige middelen om de darm te stimuleren, en als de verstopping van je hond mild is, kan dit voldoende zijn om alles weer in beweging te krijgen. Als het opnieuw gebeurt, is het de moeite waard om een vezelrijk voedsel te overwegen, maar vraag het altijd aan je dierenarts voordat je van dieet verandert. Als je hond ondergewicht heeft of zeer actief is, is een vezelrijk voedsel misschien niet de juiste keuze.

Als de verstopping van je hond niet verbetert met lichaamsbeweging en water drinken, kun je het beste naar je dierenarts gaan om te controleren of er geen onderliggende oorzaak is. Je dierenarts zal een lichamelijk onderzoek doen, wat ook een rectaal onderzoek omvat, om er zeker van te zijn dat er geen fysieke blokkade is. In sommige gevallen kan röntgenonderzoek nodig zijn om te controleren op vreemde lichamen zoals botten of gezwellen. In de meeste gevallen zullen een klysma, medicatie of een verandering van dieet het probleem oplossen, maar afhankelijk van de oorzaak kan ook een operatie of langdurige medicatie nodig zijn.

Verstopping voorkomen

Zoals met alle dingen voor onze huisdieren, is voorkomen beter dan genezen. Je hond het hele leven slank en actief houden is een belangrijke factor voor zijn algehele goede gezondheid, inclusief de spijsvertering. Het geven van een kwalitatief, compleet en uitgebalanceerd voer is ook erg belangrijk om spijsverteringsstoornissen, waaronder verstopping, te voorkomen. Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot voldoende vers water. Je kunt hun brokjes in water weken als je je zorgen maakt dat ze niet genoeg drinken.

Als je ooit twijfels of vragen hebt, leg deze dan voor aan je dierenarts. We helpen altijd graag en het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA