Hoe vaak moet je een kat voeren?

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een kat ligt binnen op de vloer. Beide poten, de ogen en de oren zijn direct naar boven gericht, zoekend naar iets dat zich net buiten beeld bevindt

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Dit is een goede vraag en het antwoord is van groot belang voor de gezondheid en de levenskwaliteit van je kat.

Als het om huisdieren gaat, is het vaak moeilijk om de traditionele zienswijzen en praktijken achter ons te laten. Mensen blijven meestal dezelfde dingen doen die ze altijd al gedaan hebben. Sinds katten niet meer gebruikt worden om ongedierte onder controle te houden, maar in plaats daarvan bij ons in huis wonen, hebben we de neiging om ze op dezelfde manier te voeren als honden, met één of twee maaltijden per dag. Deze manier is echter niet goed aangepast aan het spijsverteringskanaal van je kat.

Katten zijn al duizenden jaren gedomesticeerd, maar in veel aspecten lijken ze nog steeds heel veel op hun wilde voorouders en op hun verwanten die nog steeds in het wild leven. Het zijn obligate carnivoren, wat wil zeggen dat ze vlees of vleesproducten nodig hebben in hun dieet. Het zijn jagers van nature. Voeren neemt dit instinct niet weg, zoals iedereen kan beamen wiens kat wel eens een 'cadeautje' mee naar huis heeft genomen. Wanneer katten voor zichzelf moeten zorgen, besteden ze vele uren per dag aan het zoeken nar prooi en eten ze 10 tot 20 kleine maaltijden per dag. Hun spijsverteringskanaal is relatief kort, dus ze eten het liefst weinig en vaak.

De woonomgeving van een huisdier is natuurlijk heel anders dan in het wild. Niet veel katten verbruiken net zoveel energie als ze in het wild zouden doen en ons drukke leven maakt het onmogelijk om ze 20 maaltijden per dag te geven. We kunnen echter meer doen om de natuurlijke balans in stand te houden dan één of twee maaltijden per dag.

Meerdere maaltijden per dag

Idealiter krijgen katten meerdere kleine maaltijden per dag. Het beste is vijf tot acht maaltijden, afhankelijk van de kat en het voer dat ze eet. Dit helpt om ze slank te houden (als hun dagelijkse hoeveelheid niet wordt overschreden) en houdt ze gedurende de dag bij de les, met een volle maag. Het zorgt er ook voor dat ze niet om voedsel komen bedelen of het van het aanrecht stelen.

Je denkt misschien dat we het tegenwoordig te druk hebben om een kat meerdere maaltijden per dag te geven, maar voerautomaten met een timer zijn echt een uitkomst. Er zijn er een heleboel beschikbaar die vier tot zes maaltijden per dag kunnen geven.

Voeren en de band met je kat

Eten geven is een van de belangrijkste aspecten van de band tussen mens en dier. We geven onze huisdieren graag wat lekkers en we vinden het leuk om ze te zien smullen. Je maakt je misschien zorgen dat voerautomaten jou minder belangrijk zullen maken, maar dat is niet per se het geval.

Ten eerste kan je je kat nog steeds zelf eten geven wanneer je wil en de voerautomaat alleen gebruiken wanneer je niet thuis bent. Je kan bijvoorbeeld de beste maaltijden van de dag zelf geven, zoals het ontbijt en vlak voor het slapengaan. Als je kat zowel nat- als droogvoer krijgt en het natvoer erg lekker vindt, kan je zelf de eer opeisen van haar favoriete maaltijden, terwijl de voerautomaat alleen het droogvoer geeft.

Ten tweede kunnen voerautomaten goed helpen om van jou niet de boeman te maken. Als je kat bijvoorbeeld op dieet is, zal ze in plaats van naar jou naar de voerautomaat staren wanneer ze wil eten. Zo hoef jij je niet zo schuldig te voelen! Aangezien katten geen vast dagritme hebben, kan je de voerautomaat zo instellen dat je kat 's nachts kan eten en jou daarvoor niet wakker hoeft te maken.

Samengevat…

Vijf tot acht maaltijden per dag is ideaal voor katten. Je kan ze op meerdere locaties voeren om ze meer te laten bewegen, voerpuzzels gebruiken voor sommige maaltijden of het simpel houden met een timer. Het hangt allemaal af van je dagindeling en waar je kat van houdt. Controleer wel met de dierenarts dat je je kat het juiste voer en de juiste dagelijkse hoeveelheid geeft; vervolgens kan je zelf bepalen hoeveel maaltijden het beste passen bij jouw kat.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA